Alertă de călătorie pentru Regatul Hașemit al Iordaniei

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează cetățenii moldoveni care se află, tranzitează sau doresc să se deplaseze în Regatul Hașemit al Iordaniei cu privire la existența anumitor riscuri.

Regatul Hașemit al Iordaniei, din punct de vedere al contextului geopolitic și de securitate, este înconjurat de conflicte militare și activități de natură teroristă – Siria, Irak, problematica DAESH / ISIS, dosarul PPOM și conflictul din Yemen, care pot exporta elemente de risc în această țară.

Pentru situația internă de securitate, autoritățile iordaniene întreprind demersuri susținute pentru asigurarea unui climat de stabilitate, însă contextul regional amintit recomandă o conduită preventivă pentru planificarea unor deplasări pe spațiu.

Situația de securitate din Amman este în principiu facilă pentru călătorii, însă localități precum Irbid, Mafraq (situate în zona de nord, în proximitatea frontierei cu Siria), Zarqa (situată la 26 km de capitală) sau Karak (centru) și Maan (situată la sud) prezintă riscuri de securitate variate, în special din cauza unor influențe de natură extremistă sau a unor elemente infracționale.

Chiar și în ce privește capitala Amman, se recomandă evitarea zonelor de delimitare a Orașului Vechi, în special după rugăciunea din zilele de vineri și proximitatea taberelor de refugiați palestinieni.

Se recomandă informarea constantă, din surse locale, în legătură cu situația de securitate și conformarea atentă la indicațiile forțelor de ordine iordaniene.

Reamintim că legislația iordaniană sancționează cu închisoarea consumul, posesia și traficul de substanțe stupefiante, indiferent de cantitate și de gradul de risc.

Cetăţenii moldoveni care ignoră avertismentele MAEIE şi se deplasează în zone de risc sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că, de la caz la caz, pot exista limitări ale posibilităţilor de intervenţie ale misiunii diplomatice în situaţii de urgenţă.

Alte recomandări:

  • cetăţenii RM sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

  • Să urmărească mass-media locale pentru a afla care sunt zonele în care se desfăşoară acţiuni de protest pentru a le putea evita;

  • Să evite circulaţia pe timp de noapte, indiferent de zonă;

  • Să respecte recomandările şi anunţurile transmise de autorităţile iordaniene;

  • Să se supună controalelor instituite de autorităţi

În caz de urgenţe vă recomandăm următoarele numere utile:

  • Consulatul Onorific al Republicii Moldova în Amman, Elia Abu Madi. St Shmeisani, Tantash Bldg No. 4. P.O. Box 942462, fax: +9626 562 5666 mob.+962795522442, email: chairmanoffice@tantash.com 

  • Ambasada Republicii Moldova în Turcia, Str. Kaptan Pașa Sok. No.49, G.O.P., Çankaya, 06700, Ankara, Republica Turcia, Adresa de e-mail: ankara@mfa.gov.md