Alerte de securitate privind călătoria în Republica Algeria

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene informează cetățenii Republicii Moldova care se află, sau intenţionează să se deplaseze sau să tranziteze Republica Algeria, să cunoască despre faptul că începând cu data de 4 octombrie 2020, în 11 regiuni din Algeria (wilaya), inclusiv în capitala Alger, este interzisă deplasarea persoanelor între orele 23.00 – 06.00.

Toate punctele de frontieră terestre, aeriene și maritime ale Republicii Algeria sunt închise pentru călători pentru o perioadă nespecificată, motiv pentru care nu există curse comerciale internaționale de pasageri, de intrare sau ieșire din această țară.

Sunt exceptate de la interdicțiile de mai sus zborurile speciale de repatriere. Nu sunt aplicate restricții transportului de mărfuri.

Din 29.06.2020, cu aprobarea prealabilă a MAE algerian, pot intra în Republica Algeria cu curse speciale diplomații rezidenți, care la sosire intră în izolare la reședință timp de 14 zile.

La data de 4 octombrie curent, Președintele algerian a anunțat deschiderea anului școlar 2020-2021, începând cu 21 octombrie pentru școlile primare, din 4 noiembrie curent - pentru cele gimnaziale și liceale, în timp ce deschiderea universităților a fost programată pentru data de 15 noiembrie 2020.

În Algeria rămân în vigoare măsurile anunțate anterior:

  • redeschiderea muzeelor, bibliotecilor, creșelor și grădinițelor la 50% din capacitate;

  • redeschiderea moscheilor care au o capacitate de cel puțin 1000 de persoane, pentru rugăciunile zilnice, excepție făcând rugăciunea de vineri. De asemenea, accesul la rugăciune se poate face doar cu respectarea unor reguli stricte (purtarea măștii, menținerea unei distanțe de minim 1.5 metri, utilizarea dezinfectanților etc.). Accesul femeilor, al copiilor și al persoanelor cu boli cronice rămâne interzis;

  • redeschiderea plajelor, a hotelurilor și a restaurantelor (pentru cele din urmă fiind interzisă organizarea de evenimente de amploare, ceremonii de nuntă, etc.);

  • piețele de animale, cele săptămânale și magazinele cu suprafețe mari rămân închise; 

  • se menține obligația de a purta mască în toate situațiile, inclusiv în mașinile personale;

  • în toate situațiile este obligatorie păstrarea unei distanțe de siguranță de 1.5 metri între persoane;

  • competițiile și activitățile sportive rămân suspendate;

  • a fost eliminată interdicția de circulație (transport public și privat) între wilaya- provincii, atât în timpul săptămânii, cât și în weekend.

Ambasada Republicii Moldova în Regatul Spaniei - https://spania.mfa.gov.md/

Ambasada Republicii Algeria în România - http://www.ambasada-algeriei.ro/ro/

Ambasada Republicii Algeria în Regatul Spaniei - http://www.emb-argelia.es/