Situația actuală în Republica Kârgâză

După demisia Președintelui Sooronbai Jeenbekov, 16 octombrie curent, Parlamentul kârgâz a anulat starea de urgență în țară, care a fost anunțată de către S. Jeenbekov la 10 octombrie 2020.

Republica Kârgâză este în pregătirea scrutinelor electorale parlamentare și prezidențiale. Așadar, după cum a declarat Prim-ministru Sadîr Jarapov următoarele alegeri prezidențiale vor avea loc, în cel mult 90 de zile, de la demisia șefului statului, pe când alegerile parlamentare sunt preconizate pentru data de 20 decembrie, după cum a declarat Președintele CEC Nurzhan Shildabekova.

Protestele din Bișkek au permis creșterea nivelului criminalității, așadar, potrivit presei kârgâze, în ultimele 24 de ore în țară au fost înregistrate 138 de infracțiuni grave și 107 mai puțin grave. Forțele de ordine întreprind măsuri necesare pentru menținerea ordinii publice.

Cetățenii Republicii Moldova care la momentul actual se află în Republica Kârgâză, în stare de dificultate, sunt îndemnați să contacteze numărul de urgență al Secției Consulare a Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă + 7 929 964 90 79.