A A A

Alegeri prezidențiale 2020

Actualizat 10/09/2020

În conformitate cu Programul calendaristic pentru realizarea acțiunilor de organizare şi desfășurare a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020, decizia despre organizarea secțiilor de votare va fi luată de CEC până pe data de 26 septembrie curent.

 

 

În cadrul evenimentului, secretarul general Eugen Revenco s-a referit la procedura organizatorică a secțiilor de votare, inclusiv constrângerile curente asociate pandemiei în diferite state. Diplomatul a reiterat că organizarea conformă a scrutinului prezidențial reprezintă o prioritate pentru ministerul de externe.

 

Ministrul Oleg Țulea a prezidat reuniunea în format de videoconferință cu șefii misiunilor diplomatice ale statelor străine cu reședința în Republica Moldova. Șeful diplomației moldovenești s-a referit la activitățile preparatorii de organizare și desfășurare a alegerilor prezidențiale din data 1 noiembrie curent. Din partea Comisiei Electorale Centrale la videoconferință au participat președintele Dorin Cimil și secretarul Maxim Lebedinschi. 

  • 24/08/2020 Cetăţenii Republicii Moldova care se află în străinătate şi doresc să fie înscrişi în listele elctorale de bază se pot înregistra prealabil, accesând pagina web: www.voteaza.md

Procedura de înregistrare prealabilă a cetăţenilor cuprinde două etape:

  1. depunerea unei Declaraţii prin care alegătorul va declara, pe proprie răspundere, că datele pe care le indică sunt autentice şi aprobă radierea din listele electorale de bază de la locul domiciliului/reşedinţei sale pe teritoriul Republicii Moldova;
  2. completarea unui formular de înregistrare on-line, care va conţine denumirea ţării şi localităţii unde alegătorul doreşte să se înregistreze prealabil şi datele sale de identitate.

 

Află mai multe despre modalitatea de înregistrare prealabilă pentru cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot care se află peste hotarele țării.

Având în vedere obiectivul prioritar de a crea condițiile necesare pentru a permite unui număr cât mai mare de cetățeni aflați în străinătate să-și exercite dreptul la vot, secretarul general Eugen Revenco a solicitat  expertiza și recomandările ODIHR privind cele mai bune practici acumulate în această perioadă, inclusiv din experiența statelor care au desfășurat recent sau se pregătesc să desfășoare alegeri în spațiul OSCE.

  

Comisia națională extraordinară de sănătate publică a aprobat Instrucțiunea cu privire la măsurile de prevenire a infecției COVID-19 în perioada electorală, elaborată de Comisia Electorală Centrală.

 

Continuă înregistrarea prealabilă a cetățenilor Republicii Moldova cu drept de vot care se află în străinătate și intenționează să participe la alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020.

 

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, a organizat o reuniune în format videoconferință cu șefii misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale Republicii Moldova privind organizarea alegerilor prezidențiale.