Alerte de securitate privind călătoria în anumite zone/regiuni din Libia și țările învecinate – Nigeria, Ciad și Sudan

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene informează cetățenii Republicii Moldova care se află, sau intenţionează să tranziteze Libia și țările învecinate: Nigeria, Ciad și Sudan, despre faptul că țările din zona de nord a Africii, existența unor posibile riscuri pentru siguranța cetățenilor străini. 

Începând cu data de 15 octombrie curent, ONU au declarat o gamă largă de probleme legate de dezvoltarea situației din Libia și țările învecinate și a cerut autorităților libaneze avansarea pregătirilor pentru forumul dialogului politic libian care se va desfășura de curând în Tunisia, cu participarea reprezentanților tuturor forțelor politice din Libia, precum și din țările învecinate.

Regimul de încetare a ostilităților, care fusese menținut timp de patru luni a fost stabilizat, fiind accentuată importanța unei coordonări suplimentare a eforturilor comunității internaționale cu rolul principal al ONU, pentru a avansa în mod durabil procesul de negociere inter-libian în interesul retragerii timpurii a țării din prelungita criză sistemică și cooperarea cu țările învecinate. |Apropierea în continuare a pozițiilor partidelor libiene cu scopul final de a forma autorități unificate în Libia pe baza deciziilor Conferinței de pace de la Berlin și a Rezoluției 2510 a Consiliului de Securitate al ONU, denotă necesitatea unei distribuții corecte și transparente a veniturilor din exporturile de petrol în interesul tuturor libienilor a fost reafirmată pe fondul deciziei de redeschidere a industriei petroliere libiene. În același timp, cheia succesului procesului de soluționare libiană, care prinde avânt, este participarea la acesta - a tuturor forțelor politice cu influență „pe teren”, care urmăresc să asigure integritatea teritorială și suveranitatea statului libian și cooperarea în zonă, pe segmentul securității regionale.

Pe fondalul evoluțiilor de securitate din regiune au fost limitate curse aeriene către şi dinspre Tripoli, existând posibilitatea anulării în perioada următoare şi a celorlalte zboruri programate, inclusiv în capitalele țărilor vecine menționate - Niamey, N Djamena și Khartoum.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene recomandă cetățenilor Republicii Moldova să NU efectueze fără necesități stringente deplasări în Libia, Nigeria, Ciad și Sudan.

De asemenea, se recomandă cetățenilor moldoveni care se află pe teritoriul țărilor africane sus-menționate să se informeze permanent din surse oficiale cu privire la posibile modificări ale condițiilor de deplasare în ţările date.

Cetăţenii Republicii Moldova care intenționează să călătorească în zona de nord a Africii sau care deja se află pe teritoriul acestor ţări, sunt sfătuiţi să se adreseze la Centrul de Apel al MAEIE.

Adresa: or. Chișinău - Centrul de Apel al MAEIE

Formaţi 0 80 090990 - Apelul este gratuit de la telefonul fix din orice localitate a RM.

sau +373 22 788722

Operatorii Centrului de Apel sunt gata să răspundă direct solicitărilor Dvs. zilnic de luni până vineri, între orele 08:00 – 17:00 (ora Republicii Moldova). 

 

În afara programului cu publicul, puteţi expedia un mesaj:

Operatorul va prelua solicitarea dumneavoastră şi vă va oferi soluţia optimă.

 RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL al Libiei, Nigeriei, Ciadului și Sudanului:

  • Toți călătorii care doresc să intre în Libia, Nigeria, Ciad și Sudan trebuie să fie testați negativ pentru COVID-19 (test molecular tip PCR).

  • Testul trebuie să fie realizat în termen de 96 de ore înainte de plecare și, de preferat, nu mai puțin de 72 de ore înainte de îmbarcare.

  • Toți pasagerii trebuie să se înregistreze prin intermediul unui portal național de plăți online.

  • După finalizarea plății, pasagerii vor primi un e-mail de la laborator cu link-ul necesar  înregistrării în vederea repetării testului molecular tip PCR pentru infecția cu COVID-19, în a 7-a zi de la sosire.

  • Pasagerii vor avea posibilitatea de a alege un centru pentru efectuarea testului, precum și data programării.

  • Pasagerii cu semne și simptome asociate COVID-19 nu vor fi îmbarcați.

  • La bordul navei, pasagerii trebuie să completeze formulare cu privire la starea actuală de sănătate.

  • Pasagerii care au ajuns în țările sus-menționate trebuie să se autoizoleze timp de 14 zile și să rămână în orașul / statul în care se află punctul de intrare pe toată perioada izolării.

  • Este necesară furnizarea adresei și a numărului de telefon autorităților nigeriene înainte de a părăsi aeroportul.

 EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

  • Traficul de mărfuri pe cale terestră și maritimă nu este restricționat.

  • Sunt exceptate de la interdicții aeronavele care transportă marfă, cele poștale, fără pasageri, precum și zborurile străine sau aflate în misiuni umanitare

  • Granițele rămân deschise pentru transportul de marfă.

  • Transportul intern rutier și feroviar nu este afectat.

  • Granițele rămân in continuare deschise pe sensul de ieșire din Libia, Nigeria, Ciad și Sudan. Restricțiile de circulație nu vizează transportatorii profesioniști de mărfuri, cărora le este însă solicitat să utilizeze echipamente specifice de protecție.

 RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII europeni CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE RM: 

  • Începând cu data de 4 septembrie 2020, în Libia, Nigeria, Ciad și Sudan se poate călători pe cale aeriană, de exemplu prin România, prin intermediul companiilor de zbor: Turkish Airlines, Ethiopian Airlines, urmând ca operatorii de zbor din spațiul UE.

  • Se recomandă cetățenilor moldoveni care intenționează să călătorească în Libia, Nigeria, Ciad și Sudan accesarea paginilor de internet a Centrului de prevenire și control a bolilor infecțioase

 MĂSURI PE PLAN INTERN:

  • Autoritățile din Libia, Nigeria, Ciad și Sudan sunt redeschise magazinele, centrele comerciale și lăcașurile de rugăciune, restaurantele și școlile.

  • În țările date sunt operaționale zborurile interne.