A A A

Colegiul Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene

Publicat:Tue, 11/02/2020 - 19:27

11 februarie 2020, Chișinău – În cadrul ședinței de astăzi a Colegiului Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, șeful diplomației moldovenești, Aureliu Ciocoi, a prezentat  raportul de activitate al instituției pentru anul 2019 şi obiectivele acesteia pentru anul 2020. La ședință au participat ca invitați Președintele Republicii Moldova Igor Dodon, Prim-ministrul Ion Chicu, precum și o serie de diplomați şi ambasadori ai Republicii Moldova.

Ședința de azi a Colegiului Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, este prima după o pauză de 10 ani, şi semnifică intrarea ministerului pe făgașul normalității instituționale, unde organele colegiale reprezentă un mecanism de transparență a activității profesionale şi a deciziilor instituționale” a spus ministrul Ciocoi la deschiderea evenimentului în prezența Președintelui Igor Dodon şi Premierului Ion Chicu, a ambasadorilor şi reprezentanților mass-media invitați. 

În luarea sa de cuvânt, Președintele Republicii Moldova Igor Dodon a menționat că politica externă echilibrată a Republicii Moldova deschide calea pentru cooperare cu toți partenerii externi din Est și din Vest. Președintele s-a referit la profesionalismul corpului diplomatic, căruia îi va fi acordată toată susținerea din partea conducerii țării. Șeful statului a menționat necesitatea unor eforturi sporite din partea misiunilor diplomatice pentru promovarea diplomației economice, contribuind la creșterea comerțului și atragerea investițiilor.

În discursul său, prim-ministrul Ion Chicu a punctat prioritățile guvernului pe linia politicii externe, stăruind asupra promovării reformelor și realizării angajamentelor asumate în conformitate cu Acordul de asociere RM-UE. De asemenea, premierul a menționat caracterul echilibrat și deschis abordat de Executiv în construcția parteneriatelor externe, dar și diversificarea cooperării bilaterale și multilaterale în conformitate cu interesul național. Serviciul diplomatic trebuie să se orienteze la realizări concrete, pornind de la necesitățile reale ale Republicii Moldova, care nu trebuie reduse la asistența financiară, dar mai ales la expertiză în realizarea reformelor și modernizarea țării.

Ministrul Aureliu Ciocoi a menționat că integrarea europeană, care a constituit o prioritate în activitatea ministerului pentru 2019, rămâne un obiectiv prioritar al serviciului diplomatic pentru anul curent. Pentru anul 2020, printre sarcinile imediate şi de perspectivă se află implementarea Acordului de Asociere RM-UE și DCFTA, negocierea unei noi Agende de Asociere cu UE, dezvoltarea și valorificarea dialogului politic la nivel înalt, promovarea priorităţilor Republicii Moldova în cadrul Parteneriatului Estic.

În 2019, relațiile politice bilaterale cu țările membre UE, inclusiv partenerii strategici, s-au dezvoltat  preponderent pe dimensiunea sectorială. În raport cu toate aceste țări, în anul 2020 MAEIE preconizează să intensifice cooperarea pentru dezvoltare, promovând o agendă activă a vizitelor reciproce la diferite niveluri, organizarea consultărilor interministeriale, valorificarea asistenței pentru dezvoltare, susținerea proiectelor în infrastructură, energie, cooperarea economică şi culturală.  

De asemenea, au fost trecute în revistă relațiile Republicii Moldova cu partenerii externi, în particular cu țările vecine România și Ucraina, cu Federația Rusă, SUA, Japonia, China, Turcia, Israel, precum și cooperarea în plan multilateral, inclusiv în cadrul ONU, Consiliul Europei, OSCE, și alte organizații internaționale și regionale.

 

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda