Comentariul MAE în legătură cu staționarea unui autocar la hotar cu Lituania

Publicat:Fri, 29/03/2024 - 11:40

29 martie 2024, Chișinău - Ministerul Afacerilor Externe a intervenit și informează că, în condițiile ordonanței guvernului lituanian cu privire la regimul de trecere a frontierei, trecerea autocarului nu a fost autorizată din cauza lipsei de licență a transportatorului. Ambasada RM din Vilnius este în contact permanent cu autoritățile lituaniene de frontieră pentru a facilita o soluționare rapidă a situației și a obține autorizația necesară în cel mai scurt timp posibil. Siguranța cetățenilor noștri este o preocupare centrală și ne angajăm să le asigurăm trecerea frontierei fără întârzieri. 

MAE recomandă tuturor cetățenilor să se asigure, înainte de orice călătorie, de validitatea actelor personale, dar și de faptul că transportatorul ales este autorizat și respectă toate normele de siguranță și legalitate.
 
UPDATE 2
Ministerul Afacerilor Externe informează că grupul de copii al corului „Rapsodia” continuă drumul spre casă în siguranță. 
 
În urma demersurilor MAE, autoritățile lituaniene au emis la prima oră o autorizație de călătorie pentru autocarul în care se afla corul - documentul care lipsea și fără care nu este permis tranzit prin teritoriul Lituaniei. Copiii și adulții care îi însoțesc au primit tot ajutorul necesar, inclusiv prânz cald. 
 
Ambasadele Republicii Moldova din Vilnius și Minsk au intervenit imediat după semnalarea problemei și au cooperat cu partea lituaniană pentru a asigura o soluție rapidă. 
 
Reiterăm recomandarea de a verifica validitatea actelor personale și autorizația transportatorilor înainte de a călători.
 
 
UPDATE 3
MAE informează că situația autocarului cu grupul de copii al corului „Rapsodia”, a fost rezolvată. Prin cooperare eficientă cu autoritățile de la Vilnius și Minsk, copiii continuă deplasarea spre casă.
 
Mulțumim tuturor celor implicați, care au contribuit la rezolvarea rapidă a acestei situații. Apreciem sprijinul și profesionalismul corpului diplomatic în acest efort comun.
 
MAE reiterează angajamentul său constant pentru asigurarea siguranței cetățenilor moldoveni, în special în situații dificile și de urgență.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda