Comentariul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene

Publicat:Tue, 16/08/2022 - 13:02

16 august 2022, Chișinău – Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene respinge alegațiile formulate prin declarațiile directorului adjunct al Departamentului de Informații și Presă al Ministerului de Externe de la Moscova, Ivan Neceaev, care se referă la pretinsa degradare a libertății presei la noi în țară.

Această afirmație nu corespunde cu evaluările obiective și în conformitate cu standardele europene și internaționale formulate de prestigioase organizații de monitorizare a libertății presei, precum și organizațiile internaționale la care țara noastră este parte.

MAEIE reiterează că în ultimul an, am avansat în Indicele libertății presei și în lupta contra propagandei. Reporterii Fără Frontiere au clasat Moldova pe locul 40 din 180 de țări în Indicele Mondial al Libertății Presei. Aceasta înseamnă cu 49 de poziții mai bine decât anul trecut, urmare a schimbărilor inițiate de guvern și îmbunătățirea situației pentru jurnaliști.

Îmbunătățirea libertății presei în Republica Moldova este responsabilitatea primară a Parlamentului, a Guvernului, a Consiliului Audiovizualului pentru a prezenta cetățenilor știrile și informații într-un mod echitabil, obiectiv și onest, fără imixtiune străină și fără a fi influențați de interese particulare. 

Autoritățile vor continua eforturile susținute pentru a contribui la informarea corectă și la construirea unei societăți civile și a unei mass-media independente de orice interese, subliniind că pluralismul, independența și siguranța jurnaliștilor sunt componente de bază ale dreptului la liberă exprimare și informare, fiind esențiale pentru funcționarea democratică în conformitate cu aspirațiile noastre de aderare la Uniunea Europeană.

Înregistrarea audio poate fi descărcată pe canalul de Telegram MAEIExplică.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda