Conferință de presă comună MAEIE-CEC susținută pe tema „Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie – totalizarea procesului organizatoric privind votul în străinătate”

Publicat:Fri, 09/07/2021 - 12:21

9 iulie 2021, Chișinău – Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a găzduit conferința de presă comună cu reprezentanții Comisiei Electorale Centrale pe tema „Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie – totalizarea procesului organizatoric privind votul în străinătate”. În cadrul evenimentului de presă au participat Aureliu Ciocoi, prim-ministru interimar, ministru interimar al afacerilor externe și integrării europene, Eugeniu Revenco, secretar general, președintele Grupului de lucru al MAEIE privind organizare al alegerilor în străinătate, iar din partea Comisiei Electorale Centrale - Dorin Cimil, președinte, Vladimir Șarban, vicepreședinte și Maxim Lebedinschi, secretar.

Declarațiile prim-ministrului interimar, ministrului interimar al afacerilor externe și integrării europene Aureliu Ciocoi și ale președintelui Comisiei Electorale Centrale Dorin Cimil, precum și răspunsurile oficialilor de la sesiunea de întrebări-răspunsuri cu reprezentanții instituțiilor media naționale, poate fi vizualizată mai jos și în înregistrarea video a evenimentului, aici.

Aureliu Ciocoi, prim-ministru interimar, ministru interimar al afacerilor externe și integrării europene:

Mult stimate domnule președinte al Comisiei Electorale Centrale,

Stimați jurnaliști,

Dragi reprezentanți ai diasporei,

Am decis să continuăm această bună practică alături de domnul președinte Dorin Cimil ca să totalizăm procesul organizatoric privind votul în străinătate cu un mesaj consolidat: ne dorim ca toți cetățenii Republicii Moldova care vor să își exercite dreptul constituțional de vot în străinătate să o poată face în condiții de siguranță, cu respectarea normelor sanitare și de ordine publică din țările gazdă.

Suntem pe ultima 100 de metri în procesul de organizare a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, iar cu această ocazie vreau să mulțumesc colegilor de la CEC pentru buna cooperare în vederea asigurării desfășurării scrutinului peste hotarele țării.

Eforturile MAEIE s-au axat cu prioritate pe aspectele ce țin de buna organizare a scrutinului electoral, reieșind din prevederile cadrului juridic național, cu unele accente ce țin de asigurarea funcționării optime, la capacități maxime, a tuturor celor 150 secții de votare deschise în străinătate. Vreau să evidențiez, că pentru scrutinul parlamentar anticipat au fost deschise cu 11 secții de votare mai multe decât la scrutinul prezidențial din 2020. Este cel mai mare număr de secții de votare constituite peste hotare în istoricul organizării scrutinului.

Suplinirea numărului secțiilor de votare vine să răspundă numărului însemnat de conaționali, care intenționează să-și exercite dreptul de vot. Deopotrivă acest fapt reprezintă un efort al MAEIE de a reduce timpii de așteptare, dar și de a diminua rândurile la secțiile de votare, urmare experienței din toamna anului trecut.

Totodată, vreau să aduc la cunoștință opiniei publice că ieri am desfășurat o întrevedere în format de videoconferință cu șefii misiunilor diplomatice pentru a totaliza procesul organizatoric. Suntem plenar pregătiți pentru alegeri. De asemenea, constat că pe linia MAEIE sunt depuse toate eforturile ca să asigurăm organizarea cât mai bună a votului. În aceste clipe când desfășurăm conferința de presă, colegii noștri lucrează intens cu echipele din ambasade, diasporă și voluntari ca să asigurăm unui număr cât mai mare de cetățeni ai Republicii Moldova care se află peste hotare dreptul constituțional la vot.

La nivelul centralei ministerului a fost creat un Grup de lucru, prezidat de domnul secretar general Eugen Revenco. Scopul acestui este de a fi un punct focal, având însărcinarea de a ghida colegii din misiunile diplomatice în procesul de pregătire secțiilor de votare, constituirea birourilor electorale, asigurarea logistică a materialelor electorale în funcție de fluxul estimat de cetățeni, etc. Grupul de lucru funcționează și în prezent după un program extins și va fi activ în ziua scrutinului, având sarcina de a urmări și sprijini activitatea birourilor electorale pe tot parcursul zilei.

Prin concursul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale Republica Moldova au fost solicitate acordurile privind înființarea secțiilor de votare, inclusiv pe fundalul pandemiei covid-19. Drept rezultat toate statele au reacționat pozitiv, fiind impuse respectarea normelor sanitare locale. Doresc pe această cale să mulțumesc tuturor autorităților străine pentru receptivitate și disponibilitate de a găzdui pe teritoriul acestora secțiile de votare ale Republicii Moldova;

Au fost identificate locațiile celor 150 de secții de votare, care întrunesc condițiile de spațiu pentru desfășurarea scrutinului, precum și siguranță atât a personalului birourilor electorale, cât și a cetățenilor ce urmează să-și exprime opțiunile de vot. Vin cu un îndemn public ca membrii diasporei să verifice din timp adresa celei mai apropiate secții și documentele necesare pentru votare. Pentru că au fost raportate mai multe situații când au fost distribuite adrese eronate, atenționăm publicul să consulte informații verificate din surse oficiale și demne. Pe paginile oficiale ale MAEIE, ambasadelor și CEC au fost publicate adresele oficiale și se actualizează în timp real informații despre alegeri. Vă invităm să urmăriți aceste actualizări până la alegeri și în ziua scrutinului.

Urmărind aplicarea prevederilor actuale ale Codului electoral, MAEIE a delegat președinți în componența birourilor electorale din rândul personalului misiunilor diplomatice și oficiilor consulare. Totodată, având în vedere experiența pozitivă din 2020, când din rândul diasporei au fost desemnate în premieră 29 președinți de birouri, de această dată am lărgit numărul acestora la 52 (în SUA, România, Germania, Italia, Marea Britanie, Canada, Rusia).

Trebuie să remarcăm și de această dată un aspect extrem de pozitiv - implicarea masivă a diasporei în componența birourilor electorale ale secțiilor de votare contribuie la spiritul participativ. Doresc pe această cale să mulțumesc CEC pentru organizarea instruirilor care au facilitat la buna pregătire a procesului organizatoric în străinătate.

Ținem să remarcăm că aproape toate secțiile de votare din străinătate au fost suplinite cu 5000 de buletine de vot – număr maxim admisibil, în conformitate cu legislația națională în materie electorală, un număr mai mic de buletine de vot fiind distribuite în Japonia, China, Emiratele Arabe Unite și Qatar, din considerentul că numărul de cetățeni ai Republicii Moldova care se află în statele respective este mai mic.

Toate valizele diplomatice cu materialele electorale au fost expediate în străinătate și au ajuns la destinații. Actualmente au loc procedurile de verificare și testare a laptopurilor și organizarea activității ulterioare a birourilor.

Cât privește evoluțiile situațiilor epidemiologice din fiecare stat, MAEIE urmărește și analizează constant deciziile autorităților străine care pot limita funcționarea secțiilor de vot  și afecta negativ exercitarea dreptului de vot. Ministerul acordă atenție sporită întregului proces de desfășurare a scrutinului electoral și va interveni în situația în care acest lucru va fi necesar întru asigurarea condițiilor optime de exercitare a dreptului de vot de către toți cetățenii moldoveni aflați în străinătate, dar și pentru funcționarea în siguranță a birourilor electorale. O informație de ultimă oră recepționată aseară și difuzată de MAEIE se referă la obligativitatea prezentării pentru alegătorii din Cipru a unor documente pentru acces în spații închise în Cipru. Este o decizie adoptată ieri de autoritățile cipriote, în vigoare de azi. Dar menționez că deja a fost furnizată o soluție de către ambasadă. Toți alegătorii se vor putea testa gratuit într-un centru public amenajat în apropierea secției de votare. Informații detailate au fost difuzate de către minister.

Am examinat bunele practici în comunicarea noastră publică din alegerile anterioare, consultăm ambasadele, diaspora, societatea civilă, misiunile de observare și vom menține informarea operativă a opiniei publice despre mersul votului în ziua alegerilor, prin asigurarea unei voci unice - transmițând contribuțiile MAEIE pentru briefingurile CEC care se vor desfășura duminică și luni, precum și actualizarea acestora pe resursele media a ministerului.

De asemenea, șefii de misiuni diplomatice vor adresa mesaje informative către conaționalii din țările de reședință în care vor explica condițiile de votare și informațiile relevante pentru fiecare țară, astfel încât cetățenii să voteze în siguranță.

Dorin Cimil, președintele Comisiei Electorale Centrale:

Stimate domnule prim-ministru,

Stimate domnule secretar general,

Stimați colegi, onorată presă,

Vă mulțumesc pentru invitația de a participa la această conferința de presă.

Evenimentul este extrem de important, în special în ajunul alegerilor parlamentare de duminică, fiind o bună oportunitate de a prezenta, prin prisma evenimentelor la zi, a informației utile, dar și a informației privind procesul de votare în afara țării.

Organizarea alegerilor parlamentare anticipate din anul curent este însoțită de mai multe provocări, inclusiv, în privința asigurării dreptului de vot în afara țării.  Aceasta se datorează atât aspectului financiar, situației pandemice, dar și a unor lacune legislative. Astfel la moment, putem constata mai multe probleme în reglementarea criteriilor aplicate pentru deschiderea secțiilor de votare peste hotare și termeni destul de restrânși pentru buna realizare a acestor activități, atât de către CEC, cât și de către MAEIE.

În pofida criticilor aduse și a discuțiilor în societate, instituțiile de stat au întreprins acțiunile necesare pentru organizarea alegerilor și asigurarea condițiilor de vot pentru toți alegătorii indiferent unde s-ar afla aceștia, în țară sau peste hotare.

Exprim gratitudine  colegilor de la Ministerul  Afacerilor Externe și Integrării Europene, funcționarilor diplomatici și electorali care au depus și continuă să depună  eforturi pentru a evalua riscurile, pentru a anticipa anumite situații care ar pune în pericol organizarea acestui scrutin, dar cel mai important este că au găsit soluții pentru ca acest exercițiu electoral să aibă loc în condiții cât mai bune.

În final s-a reușit deschiderea și organizarea activității pentru 150 de secții de votare. Astfel, a fost majorat numărul de secții de votare în localitățile în care la ultimul scrutin fie s-au epuizat buletinele de vot, fie au fost rânduri mari.

La moment putem afirma că CEC, cu suportul MAEIE a constituit toate organele inferioare electorale, a instruit funcționarii electorali, a asigurat tehnic și logistic secțiile de votare, a tipărit peste 700000 de buletine de vot  care deja au ajuns la destinație.
În realizarea acestor acțiuni s-a ținut cont de bunele practici, dar și de problemele care au fost raportate în cadrul scrutinului prezidențial din 2020. Practic, pentru toate secțiile de votare deschise instrumentate a fost tipărit tirajul maxim de 5000 de buletine, fapt ce a fost confirmat de dl Prim-Ministru. La cele mai aglomerate secții de votare, au fost expediate scanere pentru actele de identitate.

Până la alegeri au rămas zile numărate, iar asigurarea unei comunicări eficiente   cu cetățenii în perioada imediat următoare , inclusiv, în ziua alegerilor este și mai importantă.

În acest sens, îndemn cetățenii să urmărească și să distribuie comunicatele emise de CEC și MAEIE pe paginile oficiale, rețele de socializare, referitoare la măsurile necesare pentru deplasarea la secțiile de votare, procedura de vot, locațiile sau eventuale modificări în adresele secțiilor de votare.
Pentru a afla unde sunt cele mai apropiate secții de votare și a evita aglomerațiile, puteți utiliza platforma diaspora.cec.md creată de CEC, cu suportul PNUD Moldova.

Totodată, Comisia va informa publicul privind numărul de buletine de vot utilizate la cele mai solicitate secții de votare. Chiar dacă situația pandemică înregistrează o evoluție pozitivă în lume, îndemnăm alegătorii să fie vigilenți, să urmărească și să respecte cu strictețe regulile adoptate de autoritățile țărilor gazdă.

Pentru că în străinătate nu poate fi solicitată urna mobilă, inclusiv în cazul alegătorilor cu simptome de COVID, îndemnăm cetățenii să fie prudenți și cooperanți, pentru că membrii birourilor electorale îi vor direcționa pe o cale separată ca să-și exercite dreptul la vot, minimalizând contactul cu alte persoane. Vreau să credem și ne exprimăm speranța că alegerile se vor desfășura într-un climat liniștit, cu respectarea prevederilor legale de către toți subiecții implicați în proces.

 

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda