Continuarea procesului de aderare a Republicii Moldova la UE pe parcursul președinției spaniole a Consiliului UE a fost discutată la Madrid

Publicat:Thu, 18/05/2023 - 17:00

18 mai 2023, Madrid – În cadrul vizitei sale de lucru în Regatul Spaniei, secretarul de stat Vladimir Cuc a avut o întrevedere cu secretarul de stat pentru Uniunea Europeană al Ministerului spaniol pentru Afaceri Externe, Europeni și Cooperare, Pascual Ignacio Navarro Ríos. Discuția a fost dedicată în special procesului de aderare a Republicii Moldova la UE.

„Procesul de aderare a țării noastre la UE actualmente stă la baza majorității politicilor publice promovate de către autoritățile moldovenești. Atenția prioritară este acordată implementării celor 9 măsuri propuse de către Comisia Europeană în Avizul său privind cererea de aderare a Republicii Moldova la UE din iunie 2022. O altă prioritate majoră ține de consolidarea capacităților instituțiilor publice în vederea gestionării adecvate a procesului de aderare. Contăm pe faptul că progresul semnificativ și sustenabil înregistrat de către țara noastră în parcursul său european va permite Comisiei Europene și statelor membre ale UE să decidă către finele anului 2023 asupra lansării negocierilor de aderare.”– a menționat secretarul de stat Vladimir Cuc.

La rândul său secretarul de stat pentru UE Pascual Ignacio Navarro Ríos a reiterat susținerea Spaniei pentru extinderea UE, precum și pentru parcursul european al Republicii Moldova. Autoritățile spaniole sunt dispuse să acorde sprijin practic instituțiilor moldovenești. Totodată, s-a subliniat importanța respectării condițiilor și procedurilor aplicabile procesului de aderare la UE, precum și a pregătirii corespunzătoare a țărilor candidate. În același context oficialul spaniol a punctat importanța discuției cu privire la reforma internă a UE pentru avansarea procesului de extindere.

Notă: Contactele cu miniștrii și secretarii de stat pentru afaceri europene ale statelor membre ale UE s-au activizat după obținerea de către Republic Moldova a statutului de țară candidată pentru aderare la UE. Spania va deține președinția rotativă a Consiliului UE în perioada iulie – decembrie 2023. În toamna anului 2023 Comisia Europeană va urma să prezinte evaluarea îndeplinirii de către țara noastră a celor 9 recomandări formulate în contextul acordării în iunie 2022 a statutului de candidat pentru aderare la UE. Evaluarea respectivă va fi integrată în Pachetul de extindere al Comisiei Europene pentru anul 2023. De asemenea, se așteaptă că statele membre ale UE se vor pronunța asupra concluziilor și propunerilor Comisiei Europene în cadrul ședințelor Consiliului UE pentru afaceri generale și Consiliului European din decembrie 2023.

 

 

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda