De la 1 iunie, cetăţenii Republicii Moldova, posesori a unui certificat național de vaccinare pot călători în Ungaria, fără să stea în carantină

Publicat:Mon, 31/05/2021 - 10:21

31 mai 2021, Chișinău – În vederea facilitării deplasării fără restricții a cetățenilor moldoveni și unguri vaccinați, în special pe durata perioadei estivale, fără obligația izolării sau testării, Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Ungariei au convenit recunoașterea reciprocă a certificatelor oficiale de imunizare anti-Covid-19, emise de către autoritățile competente din Republica Moldova și Ungaria.

Decizia de recunoaștere reciprocă a certificatelor de vaccinare anti-Covid-19 este în deplină concordanță cu parteneriatul strategic dintre cele două state care fundamentează relațiile moldo-maghiare, constituind un semn de solidaritate și sprijin reciproc în direcția comună de identificare a unor soluții eficiente pe fondul tendințelor de ameliorare a situației pandemice în regiune.

Măsurile eficiente întreprinse de autoritățile celor două state vor permite deplasarea fără restricții în sau prin Ungaria și Republica Moldova a cetățenilor moldoveni și unguri vaccinați. Astfel, Republica Moldova și Ungaria vor garanta cetățenilor titulari ai certificatelor oficiale de imunizare, intrarea sau tranzitarea fără restricții a teritoriului Republicii Moldova și al Ungariei. Totodată, conform înțelegerilor convenite, copiii sub vârsta de 18 ani, care vor însoți deținătorii de certificate de imunizare, se vor bucura de aceleași drepturi de intrare sau tranzitare a teritoriului.

Cu acest prilej, șeful diplomației moldovene, Aureliu Ciocoi, a adresat omologului său maghiar, Péter Szijjártó, un mesaj de apreciere pentru disponibilitatea Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei de a da curs în timp restrâns solicitării Republicii Moldova, fapt ce va permite soluționarea problemei stringente în ceea ce privește facilitarea deplasării cetățenilor moldoveni vaccinați fără obligația izolării sau testării.

Ungaria este prima țară cu care Republica Moldova a convenit recunoaștere reciprocă a certificatelor naționale de vaccinare urmare a eforturilor depuse de cele două diplomații, inclusiv prin intermediul ambasadelor celor două țări de la Budapesta și Chișinău.

Recunoașterea certificatelor de vaccinare în vederea facilitării circulației cetățenilor Republicii Moldova este o prioritate pe agenda Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, fiind întreprinse în cooperare cu instituțiile naționale competente, acțiuni de negociere cu partenerii străini.

Informația actualizată privind condițiile de călătorie este reflectată în alertele săptămânale publicate pe pagina web a ministerului de externe la compartimentul „Călătorește în siguranță: MAEIE explică restricțiile de călătorie peste hotare”.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda