Declarația comună a miniștrilor de externe cu ocazia celei de-a 20-a aniversări de la semnarea Tratatului de prietenie și cooperare între Republica Moldova și Federația Rusă

Publicat:Wed, 17/11/2021 - 12:41

La 19 noiembrie 2001 a fost semnat Tratatul de prietenie și cooperare între Republica Moldova și Federația Rusă, constituind piatra de temelie în cadrul juridic al relațiilor moldo-ruse.

Documentul reflectă voința celor două state și popoare de a dezvolta relațiile bilaterale în temeiul respectului reciproc, a încrederii, cooperării, a valorilor general umane, precum și a principiilor și normelor de drept unanim recunoscute.

Deși, pe parcursul celor 20 de ani de la semnarea Tratatului, în plan global au avut loc schimbări semnificative, ambele Părți consideră că acest document  cadru își păstrează importanța, fapt care va contribui, în continuare, la dezvoltarea dialogului bilateral în interesul ambelor țări și în beneficiul popoarelor Republicii Moldova și Federației Ruse.

În acest sens, Părțile confirmă intenția de a continua cooperarea în domeniul politic, social-economic, cultural-umanitar și în alte domenii în baza principiilor pragmatismului și luării în considerare a intereselor reciproce, respectării neutralității  Republicii Moldova.

De asemenea, părțile vor contribui la dezvoltarea cooperării internaționale în vederea menținerii păcii și stabilității, contracarării noilor provocări și amenințări în adresa comunității internaționale, consolidând încrederea și securitatea. Părțile sunt dispuse să conlucreze în continuare în procesul de reglementare a  conflictului transnistrean cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda