Declarațiile ministrului Oleg Țulea de la conferința de presă MAEIE-CEC pe subiectul „Alegerile prezidențiale – votul în străinătate”

Publicat:Fri, 30/10/2020 - 13:36

30 octombrie 2020, Chișinău – La sediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost desfășurată conferință de presă susținută de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova, Oleg Țulea, și președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, cu tema „Alegerile prezidențiale – votul în străinătate”. Înregistrarea video a conferinței de presă poate fi urmărită pe pagina de Facebook a MAEIE.

În cadrul evenimentului au intervenit ambasadorii Republicii Moldova din Roma, Madrid, Dublin, Moscova, Paris, Berlin și Londra cu informații despre situația organizatorică din țările de reședință. Concomitent, ministerul a elaborat o informație de sinteză privind condițiile de votare în toate cele 139 de secții constituite peste hotare. Acesta poate fi accesat la secțiunea Alegeri prezidențiale 2020”.

Transcrierea declarațiilor pentru presă se prezintă după cum urmează.

Oleg Țulea, ministru:

„Stimați jurnaliști și reprezentanți ai mass-media, vă salutăm în incinta Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Suntem foarte bucuroși de prezența în număr mare a jurnaliștilor atât din țară, cât și de peste hotare. Mulțumim pentru interesul manifestat. În ultima lună, MAEIE a acreditat 21 de instituții media internaționale și un număr de 56 de jurnaliști din 8 țări, interesați de desfășurarea procesului electoral în Republica Moldova.

Este a doua conferință de presă, pe care o organizăm în comun cu reprezentanții Comisiei Electorale Centrale. Din acest motiv, cred că este important, la ultima sută de metri, practic când procesul organizatoric este finalizat, să facem totalurile și să venim cu acest mesaj important consolidat din partea ambelor instituții. Ne dorim să oferim tuturor cetățenilor Republicii Moldova cele mai bune condiții pentru ca ei să-și poată exercita dreptul la vot și, cel mai important, în condiții de maximă siguranță pentru sănătate. De aceea, în toată această perioadă de pregătire, am acordat o atenție sporită procesului de desfășurare a scrutinului electoral în străinătate, am intervenit ori de câte ori a fost necesar pentru a informa, pentru a raporta CEC privitor la toate aspectele ce vizează buna organizare a acestui proces. Inclusiv, m-aș referi la asigurarea condițiilor de siguranță pentru cetățenii care vor veni în secțiile de votare să voteze pe 1 noiembrie. Amintesc că, informația pe care am furnizat-o și la conferința precedentă: prin intermediul misiunilor noastre diplomatice, am  solicitat acordul statelor, acolo unde CEC a decis deschiderea secțiilor de votare, privitor la înființarea acestor secții. Inclusiv, am solicitat clarificări care vizau restricțiile ce au sunt impuse și, practic, am fost martori când aceste restricții impuse de către mai multe state au devenit tot mai complexe. Drept rezultat, eu mă bucur să anunț că toate statele au reacționat pozitiv și au agreat deschiderea secțiilor de votare: 139 la număr, așa cum a fost stipulat și în decizia CEC. În paralel, fiind evident cu siguranță că am fost solicitați, rugați și impuși să respectăm normele sanitare care sunt impuse de către aceste state.

Cu acest prilej vreau să transmit, inclusiv și mulțumiri în primul rând autorităților statelor care au demonstrat această maximă deschidere față de solicitările noastre și vreau să felicit și colegii mei diplomați din cadrul misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova pentru rezultatul bun al acestui exercițiu important pentru întreaga țară.

La fel, în această perioadă, misiunile noastre diplomatice au identificat locațiile celor 139 de secții de votare. În primul rând, identificând spații care întrunesc condițiile necesare pentru desfășurarea scrutinului, care să asigure siguranță atât pentru personalul birourilor electorale, cât și pentru cetățenii care urmează să vină pe 01 noiembrie să-și exprime opțiunile de vot. Urmărind aplicarea prevederilor actuale ale Codului electoral, MAEIE a delegat președinți în componența majorității birourilor electorale din rândul personalului misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, totodată, am delegat un număr de doar 4 diplomați din cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, dintre care 1 persoană a fost deplasată în Franța și 3 în România.

De asemenea, este important să vă informez că,  în premieră 27 președinți de birouri sunt desemnați din rândul cetățenilor Republicii Moldova, care au reședință temporară sau permanentă în străinătate: 10 în Italia, 8 Rusia, 3 Marea Britanie, 2 SUA, 2 Canada, și câte 1 în Irlanda, și Germania. Conform practicii scrutinelor anterioare, diaspora este implicată masiv în componența birourilor electorale ale secțiilor de votare. Cu această ocazie, vrem să transmitem mulțumiri și aprecieri pentru tot efortul și suportul care este acordat de către comunitățile noastre din străinătate.

Vreau să anunț că, la această etapă, toate valizele cu rechizitoriu electoral, buletinele de vot au ajuns în siguranță la toate secțiile de votare pe care le deschidem. Urmărim și monitorizăm constant evoluțiile legate de situația epidemiologică din fiecare stat, inclusiv riscurile care pot să apară pe ultima sută de metri și informăm CEC despre aceste riscuri, pentru a lua o decizia referitoare la desfășurarea alegerilor pentru data de 1 noiembrie.

După cuvântul meu introductiv, îi voi oferi cuvântul domnului președinte Dorin Cimil, ulterior am considerat că este important să auziți și un mesaj direct venit din partea câtorva șefi ai misiunilor noastre diplomatice, pentru a auzi informația cea mai actuală vizavi de organizarea procesului de vot pentru 01 noiembrie. De altfel, avem pregătit și am compilat un material informativ cu situația pe fiecare țară. Acest material va fi distribuit tuturor celor interesați, în format digital, dar vom publica acest material atât pe paginile web, cât și pe paginile de Facebook ale misiunilor diplomatice. Important este să menționez faptul că, în aceste ultime două zile de până la scrutin, ministerul și misiunile noastre diplomatice vor fi angajate într-un exercițiu foarte complex de comunicare, noi lansând deja instrucțiunea în acest sens, inclusiv prin intermediul rețelelor de socializare, mesaje video transmise de către șefii misiunilor, pentru că dorim la maxim să folosim aceste ultime ore ca să informăm cetățenii Republicii Moldova despre condițiile care vor trebui să fie respectate atunci când vor veni la urnele de vot pe 1 noiembrie.

La această etapă, mă opresc, oferindu-i cuvântul domnului Dorin Cimil, ulterior o să-i ofer posibilitatea domnului Daniel Vodă, conform agendei conferinței de presă, să urmăm punct cu punct ce a fost prestabilit.

Mulțumesc mult.”

*******

Ambasadorii Republicii Moldova acreditați în următoarele state: Republica Italiană, Regatul Spaniei,  Regatul Irlandei, Federația Rusă, Republica Germană, Regatul Marii Britanii și Irlandei de Nord

Anatol URECHEANU – Ambasador al Republicii Moldova în Republica Italiană

Bună ziua, dl Ministru, dl președinte  CEC

Bună ziua colegi, toți cei care sunt online,

Noutatea bună din Italia este că procesul de constituire a secțiilor de votare pe tot teritoriul italian a fost finalizată.  Deci, cele 30 de secții de votare constituite  acoperă în general geografia prezenței comunității de cetățeni moldoveni din Italia.

Vorbind de spre procesul de organizare a secțiilor de votare, particular, despre circumscripțiile electorale aș vrea să menționez implicarea foarte activă a diasporei, ceea ce reprezintă un indice al intereselor lor pentru aceste alegeri.

De asemenea, de menționat cooperarea exemplară cu autoritățile italiene pentru care dreptul la vot este unul fundamental al omului și este o valoare intrinsecă a democrației. Am avut o susținere constantă  la nivel central din partea Ministerului Afacerilor Externe  și a Ministerului Afacerilor Interne italian, precum  și la nivel local din partea prefecturilor și primăriilor privind permisiunile necesare localurilor pentru secțiile de vot  și condițiile de organizare.

În Italia, deplasarea persoanelor în interiorul orașelor și comunelor și în întreg teritoriul italian, nu este restricționat, doar în șase regiuni (Lazio, Lombardia, Piemont, Calabria, Campania, Sicilia) este restricționată între orele 23:00-05:00, dar aceasta nu va periclita procesul de vot.

O problem ar fi pentru membrii birourilor electorale din aceste regiuni deoarece procesarea poate dura mai mult, poate să dureze și după ora 23:00. Totuși, persoanele pot circula cu o declarație pe propria răspundere, această declarație are o formă standard și poate fi descărcată de pe site-urile autorităților italiene. Anticipând momentul, noi am pregătit astfel de atestări pentru membrii birourilor electorale, de asemenea, acolo unde este posibil vom organiza transportul membrilor secțiilor de votare la ore târzie sau la ore matinale.

Toate informațiile privind participarea la vot sunt pe pagina web a Ambasadei aceste informații sunt mereu actualizate în dependență de evoluții și de instrucțiuni.

Membrii birourilor electorale au fost instruiți corespunzător suntem în contact permanent cu ei, inventarul electoral a fost recepționat.

O preocupare în procesul de organizare a alegerilor este legata de securitatea sanitară, CEC-ul și autoritățile italiene ne-au solicitat să respectăm cu strictețe protocoalele de siguranță. În acest sens, fiecare secție de votare va fi dotată cu măști, dezinfectant, va fi plasată informația privind igienizarea, respectarea distanței sociale, măsurarea temperaturii, etc.

Avem o mică îngrijorarea legată de sănătatea personală  a membrilor biroului electoral deoarece virusul poate lovi oricând și pe orișicine, asemenea situații dacă vor fi în cooperare cu colegii de la Minister și de la CEC vom lua toate măsurile pentru a nu periclita procesul de vot.

D. VODĂ – Mulțumim, dl Ambasador. Reamintim că site-ul Misiunii diplomatice de la Roma, Consulatului General de la Milan și Consulatul de la Padova va conține actualizări în regim operativ cu toate măsurile care urmează să le respecte conaționalii noștri când se deplasează la secțiile de votare constituite în această țară.

 În continuare facem o incursiune la Madrid, Regatul Spaniei și o să discutăm cu dna Ambasador, Violeta AGRICI. Dna Ambasador, aveți cuvântul!

Violeta AGRICI – Ambasador al Republici Moldova în Regatul Spaniei

Bună ziua, dl Ministru,  dl președinte  CEC,

Stimați colegi, dragi spectatori, vă salut din Spania,

Trebuie să vă informez că pentru a stopa extinderea infecției de coronavirus, Guvernul spaniol a declarat la 25 octombrie a.c. stare de alarmă până pe data de  02 noiembrie 2020, ieri Congresul a aprobat prelungirea acesteia până în mai 2021. Starea de alarmă pe lângă multe alte elemente pe care noi le cunoaștem de ordin sanitar include: starea de asediu ce limitează circulația persoanelor pe străzile publice pe timp de noapte și are orar diferit în diferite comunități autonome, începând cu ora 22:00 până la ora 06:00. Al doilea element este izolarea perimetrală a regiunilor provinciilor sau unor orașe, localități, care restricționează intrarea și ieșirea persoanelor de pe teritoriul acestora.

Pentru că pe data de 1 noiembrie și 9 noiembrie în Spania se celebrează sărbători religioase și zilele libere de la finalul săptămânii se vor prelungi, chiar ieri în a doua jumătate a zile în mai multe comunități autonome au fost anunțate izolări totale, perimetrale, fie a regiunii întregi , fie a orașelor.

Deci, trebuie să vă informăm că întotdeauna, Ambasada a fost și a avut o colaborarea extrem de bună cu autoritățile centrale și locale spaniole, ieri seara azi dimineața, ni s-a confirmat că cetățenii republicii Moldova se pot deplasa spre secția de votare, bineînțeles spre cea mai apropiată pentru ași exercita dreptul la vot pe 1 noiembrie. Pentru a facilita și a autoriza această deplasare,  Ambasada a emis o scrisoare confirmativă care este publicată atât pe pagina noastră oficială cât și pe contul de facebook pe care cetățenii ar fi de dorit să o aibă printată , dacă nu este posibil cel puțin să fie salvată în telefon pentru a o putea prezenta ofițerilor de poliției sau altor autorități împreună cu un document moldovenesc în cazul în care le solicită să confirme scopul deplasării.

Recomandăm pentru că există starea de asediu, recomandăm tuturor cetățenilor să se deplaseze în limita orelor de zi permise pentru deplasare și nu pe timp de noapte pentru a evita sancționarea din partea autorităților.

 Rugăm să-și planifice deplasarea din timp cu mare atenție deplasarea spre cea mai apropiată secție de votare și să ia în calcul situația și orarul stării de asediu și în comunitățile și regiunile pe care cetățenii trebuie să le traverseze în drum spre sau la secția de vot sau la întoarcerea spre casă.

Am menționat, atât în scrisoare cât și pe paginile noastre, conturile oficiale, unde poate  fi găsit numărul ambasadei și, fiecare cetățean care se confruntă cu careva dificultăți de deplasare în ziua alegerilor îi recomandăm să ne telefoneze imediat pentru a putea ajuta ca să-ți continue deplasarea  și să nu fie sancționat.

În rest, toate normele sanitare impuse de autorități spaniole atât și cele moldovenești urmează a fi respectate: distanța interpersonală, un moment ar fi, să se evite formarea grupurilor mai mari de șase persoane. Suntem în contact cu membrii birourilor electorale, toți membrii care vor avea nevoie să se deplaseze în timpul orelor de asediu, vor primi certificate nominale din partea ambasadei și vor fi ajutați să se deplaseze (acolo unde va fi posibil) spre secțiile de votare și înapoi spre casă.

D. VODĂ – Mulțumim mult doamna Ambasadoare, Violeta Agrici pentru aceasta incursiune privind situația  în Spania . În acest context, toate misiunile diplomatice  pe paginele web au numerele de urgență care sunt funcționale și sunt vizibile pe site-ul misiunii (sunt notate cu roșu). Rugăm ca cetățenii să ia Notă de această informație, de asemenea, centrul de apel a Ministerului va  funcționa în următoarele zile, într-un regim special pentru a oferi consultații cetățenilor din străinătate.

În continuare o să facem legătura cu Dublinul, dmn Ambasador Larisa MICULEȚ ați plasat niște informații mult așteptate aseară pe pagina oficială, vă rog să ne comunicați care este situația privind secțiile de votare la ora actuală.

Larisa MICULEȚ - Ambasadoare a Republicii Moldova în Regatul Irlandei

Bună dimineața tuturor,

Cetățenii Republicii Moldova în Irlanda vor putea vota, noi suntem pregătiți pentru scrutinul electoral, asta este tot ce contează! În culise v-a rămâne ca un exercițiu de pregătire a scrutinului foarte complicat, în special, de menționat că cu 3 zile înainte de alegeri am fost anunțați că trebuie să găsim noi locații pentru birourile electorale deoarece s-a schimbat legislația, a fost o provocare mare, dar noi am inclus planul de contingență și pe parcursul unei ore am comunicat Ministerului Afacerilor Externe, noile adrese și am comunicat colaborarea.

Pe această cale, mă alătur cuvintelor deja spuse de dl Ministru, aduc sincere mulțumiri autorităților irlandeze care și-au asumat o decizie foarte și foarte grea, pentru că propriei cetățeni sunt impuși unor restricții foarte complexe, inclusiv deplasarea, nu se pot deplasa mai mult de 5 km de la reședința lor. De asta de recunoscut că au manifestat un respect față de Republica Moldova față de cetățenii săi în Irlanda.

Acum, vom avea o comunicare foarte intensă pe parcursul zilei de azi și zilei de mâine cu comunitatea noastră pentru că trebuie să respectăm niște rigori impuse, ceva diferit de alte state și să răspundem cu același respect autorităților irlandeze pentru eforturile care le depun ei în țara proprie de-ași proteja cetățenii. Sunt bucuroasă să relatez că diaspora este foarte cooperantă și avem o comunicare bună și noi vom putea respecta aceste cerințe.

Am menționat că este ceva diferit de alte cerințe în alte state, fără precedent, Ambasada a fost obligată să notifice (în măsura posibilităților) fiecare alegător, potențial alegător: despre ora când se poate prezenta la secția de votare, în contextul legislației naționale când noi nu avem înregistrare obligatorie pentru potențialii alegători sau pentru alegători. Vă imaginați că era extrem de complicat să venim cu anumite soluții, am lucrat împreună cu d-lor, am consultat aceste soluții împreună cu Ministerul și CEC din Republica Moldova.

Soluția este următoarea: obligator fără de care scrutinul nu poate avea loc, avem un orar și cetățenii Republicii Moldova din Irlanda vor fi invitați la secțiile de vot conform alfabetului numelui său. Precizare, diaspora acum în premieră aude această informație, dar vreau să-i liniștesc pe toți, noua locație pe care o avem noi vor fi toate trei secții într-un centru expozițional (semănător cu Moldexpo). Un teritoriu enorm, alte state cu un număr mai mare de alegători au putut să organizeze 10 secții de votare acolo. Noi vom aveam posibilitatea să organizăm de la litera A-C într-o secție de votare, C-M altă secție, astfel, toți cei care se for prezenta vor putea vota în ordine alfabetică. Scopul acestei organizări este fluidizarea rândului, evitarea aglomerației.

Pe această cale, vreau să mă adresez cetățenilor RM din Irlanda, mass media care participă la această conferință, să ne unim eforturile, să le conjugăm în așa fel încât aceste informație să ajung la fiecare cetățean, cerințele autorităților irlandeze – nu sunt atât de complicate. Să facem față, să nu prejudiciem imaginea țării, dar să nu aducem daune eforturilor irlandeze.

D. VODĂ – Mulțumim foarte mult, doamna MICULEȚ. Încă odată atragem atenția cetățenilor RM din Irlanda, că adresa secției de votare va fi schimbată, urmăriți actualizările paginile Ambasadei RM la Dublin, de asemenea, votarea va avea loc în premieră conform numelui de familie. Ambasada va prezenta această informație exhaustiv, vă rugăm să urmăriți actualizările respective.

Continuăm conferința de presă cu intervenția din Moscova, dl Ambasador, Andrei NEGUȚA, dvs aveți cuvântul.

Andrei NEGUȚĂ - Ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă

D-le Ministru, d-le președinte al CEC,

Sunt bucuros să vă salut de la Moscova.

În Federația Rusă vor fi deschise 17 secții de votare; 4 orașul Moscova, 3 în regiunea Moscova, 3 în orașul Sankt-Petersburg și câte o secție, în Surgut, Soci, Tula, Lipetz, Postroma, Kursk, iată 10 localități din imensa Federația Rusă, a fost posibil de deschis aceste secții de votare. Rechizitoriul este recepționat, am procurat suplimentar ce era necesar, a avut loc instruirea președinților birourilor electoral, de asemenea s-au deplasa președinții în teritoriu pentru a se întâlni cu membrii biroului.

Sunt bucuros să vă anunț despre conlucrarea cu Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse și Comisia Electoral Centrală, avem multe cazuri când membrii comisiilor electorale  din teritoriu s-au deplasat în regiuni pentru a face listat necesarului, s-au informat despre situația din aceste secții și avem contactul permanent cu ei în caz de necesitate.

Desigur că nu putem să nu avem în vedere condițiile crizei epidemiologice de covid-19, cifrele zilnice Federația Rusă, în capitală și multe alte orașe sunt mari, însă autoritățile ruse nu merg pe calea restricționării. Transportul public/privat merg în regi obișnuit, nu vor fi probleme ca cetățenii noștri să se deplaseze la secțiile de votare, în mod special, secțiile noi în regiunea Moscova le-am plasat alături de stațiile metrou, în preajma Ambasadei o secție și alte două în apropiere, ceea ce va satisface cerințele tradiționale, aș spune istorice când cetățenii se adunau în centru pentru a face schimb de păreri, se va evita acest aspect. Același lucru se referă și la orașele din regiune, secțiile sunt plasate în centrul orașelor.

Am înlocuit câțiva membri ai birourilor electorale din cauza Covid-19, astăzi, vom înainta propunerea de schimbarea a președintelui biroului electoral din Tula, care a primit o informare negativă de la Rozpotrebnodzor privind starea sănătății sale. Avem rezerve de oameni în acest sens, dar regretăm că așa este, totuși mai bine să crem aceste condiții acum cu două zile înainte de alegeri, să nu contaminăm membrii biroului electoral și să organizăm procesul electoral în regim normal.

Contăm pe membrii diasporei, dl Ministru a spus că jumătate din secțiile noastre sunt conduse de oameni din diaspora regională, avem exemple suficient de bune, contăm pe pregătirea lor, pe acele seminare petrecute.

Informația este plasată pe pagina Ambasadei, de asemenea, pe pagina de facebook, Considerăm că votarea la aceste 17 secții electorale se va face conform legislației RM. Mulțumesc!

D. VODĂ -  Vă mulțumim dl Ambasador pentru informația comunicată. Reamintim tuturor celor care ne urmăresc, ediția în acest an pentru desfășurarea alegerilor are loc sub sloganul – Votăm în siguranță! Vă rog să urmăriți actualizările diplomatice din statele de reședință cu privire la măsurile sanitare care sunt specifice pentru fiecare stat, colegii noștri diplomați, le-au expus în detalii pe aceste pagini oficiale.

 În continuare vom discuta cu însărcinatul cu afaceri a.i, Eugen VIZIR, despre situația celor 8 secții de votare de pe teritoriul Franție.

Eugen VIZIR – Însărcinat cu afaceri a.i, Ambasada Republicii Moldova în Republica Franceză

Bună ziua, dl Ministru, dl președinte CEC, stimați colegi,

În Franța situația este destul de complicată. Din seara zilei de ieri (29.10.2020) a fost reintrodus regimul de carantină, de confinare pe tot teritoriul Franței. Chiar dacă există restricții considerabile la deplasarea cetățenilor francezi, Ambasada a reușit să obțină reconfirmarea permisiunii părții franceze de a organiza alegerile.

Pentru deplasarea la secțiile de vot a fost publicată pe pagina de facebook și pe site-ul Ambasadei o atestare făcută de echipa Ambasadei, tot acolo, poate fi găsită atestarea derogatorie (document), propusă de Ministerul de Interne al Franței,

Deci, toate secțiile sunt pregătite, rechizitoriul este primit, toți membrii sunt gata pentru alegeri, unica dorință care o avem noi - cetățenii RM care se deplasează pentru a-și exercita dreptul la vot, să dea dovadă disciplină luând în considerație toate rigorile sanitare din Franța și nu doar, în toată lumea. Franța, este gata pentru organizarea alegerilor președintelui RM.

D. VODĂ – Vă mulțumesc, dl VIZIR. Reamintim conaționalilor din Republica Franceză că pentru a se deplasa la secțiile de vot, Ambasada va pune la dispoziție justificativele  de deplasare, respectiv, le puteți descărca în format PDF sau să le descărcați în telefonul mobil. Urmăriți actualizările Ambasadei în acest sens.

În continuare, vom discuta cu dl Ambasador de la Berlin, Oleg Serebrean.

Oleg SEREBRIAN – Ambasador al Republici Moldova în Republica Germană

Bună ziua, stimate dl Ministru, stimate dl președinte CEC,

Dragi colegi, dragi participanți la această conferință,

Țin să vă informez cum s-a spus și mai devreme, pe teritoriul Germaniei și  Regatului Danemarcei sunt deschise 7 secții de vot, 6 în Republica Federală Germană și 1 în Danemarca. Conducerea celor 7 secții de vot este asigurată de colaboratorii Ambasadei de la Berlin și Consulatului General de la Frankfurt, toți au deja experiența  electorală, s-au deplasat deja la fața locului. Astăzi seara, în toate cele 7 secții de vot  vor avea loc  reuniuni ale  membrilor biroului, spațiile sunt pregătite.

Bineînțeles, nu voi intra în bucătăria pregătirilor, care a fost turbulentă, ținând cont de situația zilei de azi. Țin să reamintesc, din considerente legate de Covid-19, au fost mutate, schimbate adresele a două secții de vot, cea de la Copenhaga  și cea de la Munich, despre asta s-a informat pe pagina web a Ambasadei RM la Berlin și a Consulatului General la Frankfurt. Am prevăzut pentru cei care se vor deplasa la vechile adrese, cineva din biroul electoral sau un asistent al Cosului Onorific, îi va redirecționa spre noua adresă.

Cu această ocazie, țin să mulțumesc Ministerului Federal de Externe al Germaniei, Ministerului de Interne al statului  Bavaria pentru deschiderea extraordinară, nemaivăzută, aș spune eu, în regim de urgență s-a acceptat schimbarea adresei secției de vot de la Munich , mai mult decât atât, s-a făcut o derogare  de la  cutuma germană, de fapt, adresa nu mai este pe teritoriul Consulatului onorific al RM, ci într-un spațiu care se află aproape de acesta.

Mulțumesc, de asemenea, comunității moldovenilor din Germania și din Danemarca  pentru deschidere, pentru interes, pentru participarea activă la pregătirea acelor șapte  secții de vot. Contez foarte mult pe implicarea lor  în alegeri!

Vreau să vă spun că, și în Germania și în Danemarca, în pofida  faptului că s-au  înăsprit măsurile sanitare, din 2 noiembrie în Germania vor intra  noi prevederi, totuși, nu există  o îngrădire a circulație, cetățenii se pot deplasa la orice oră. Singurul demo, să spunem, este legat de deplasarea cetățenilor din sudul Regatului Suediei care au avut o adresare și către Ambasada de la Berlin și către Ministerul de Externe și către autoritățile daneze să li se permită votarea în Danemarca, Sudul Suediei fiind amplasată mai aproape Copenhaga decât de Stockholm. Am avut personal o discuție cu Ambasadorul Lazt, șeful de Departamentului bilateral al Ministerului danez de Externe, din păcate, răspunsul poliției regale de frontieră a fost negativ, respectiv, cetățenio din sudul Suediei  care înțeleg că sunt destul de mulți, sunt rugați să se deplaseze la Stockholm pentru a vota.

Alte informații le urmăriți pe paginele web ale Ambasadei RM la Berlin și a Consulatului General de la Frankfurt în caz că vor interveni schimbări, sperăm că până pe 1 noiembrie, schimbări esențiale nu vor interveni, dar, avem anumite temeri de turul 2 al scrutinului ținând cont de înăsprirea continue al a rigorilor privind răspândirea Covid-19. În Germania și în Danemarca pot interveni anumite restricții noi.

Ultima mea adresare către cetățenii RM din cele două țări – să fie vigilenți și să respecte prevederile sanitare ale țărilor gazdă care, mai ales în cazul Danemarcei, sunt destul de severe pentru ce care prezintă simptome, oricare nu ar fi, chiar minore de boală. Asta-i tot!

D. VODĂ – Vă mulțumim foarte mult domnule Ambasador Serebreanu. Între timp și comunitățile diasporale ne-au lasat mesaj pe pagina de facebook a MAEIE-ului în care au menționat despre dorința de avea o comunicare mai intensă cu aceste comunități din partea șefilor noștri de  misiune. Vreau în această ordine de idei să reamintesc că ceea ce am menționat și dl Ministru în deschidere, șefii noștri de misiune, Ambasadorii, au intervenit pe parcurs  și vor interveni pe parcurs, inclusiv și astăzi în a doua jumătate a zilei cu mesaje de sinteză privind situația, privind votul în statele de reședință. Respectiv, vă rog să urmăriți cu atenție paginile oficiale ale misiunilor noastre diplomatice și oficiilor consulare.

În încheierea acestei transmisiuni în format de videoconferință, vom discuta  cu dmn Ambasador în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Angela PANOMARIOV.

Dmn PANOMARIOV, dacă ați putea să ne comunicați care este situația în Marea Britanie, aveți cuvântul.

Angela PONOMARIOV – Ambasadoare a Republicii Moldova  în Regatul Marii Britanii și Irlanda de Nord

Bună ziua, dl Ministru, dl președinte CEC, stimați colegi,

Vorbim despre procesul de organizare a scrutinului prezidențial pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, aș vrea să menționez  în primul rând că, în pofida situației legate de covid-19, Guvernul britanic susține în continuare dreptul tuturor alegătorilor din diaspora moldovenească, din această țară, de a-și exprima votul la alegerile respective.

În acest sens, a fost permisă deschiderea pentru prima dată a 7 secții de votare în diferite regiuni ale Marii Britanii, dintre care,  trei vor fi la Londra, și câte una la Manchester, Birmingham, Northamptom, Glasgow. Aș vrea să menționez, de asemenea, chiar dacă executivul britanic a impus  noi restricții în ultimul timp, în rezultatul creșterii numărului cazurilor de infectare, clasificând localitățile din Marea Britanie în trei categorii, în dependență de gradul de risc, totuși, aceasta nu va împiedica desfășurarea procesului electoral. În scopul prevenirii virusului răspândirii virusului avem de întrunit cerințe  foarte stricte, înaintate de autoritățile britanice care impun noi reguli de exercitare a votului.

Ambasada RM la Londra cooperează activ și este în contact permanent atât cu Ministerul de Externe Britanic, cât și cu  autoritățile locale din orașele unde vor fi secții de votare, fiind discutate în detaliu și stabilite absolut toate aspectele necesare care țin de asigurarea  desfășurării alegerilor în aceste condiții noi.

În încheiere, aș vrea să accentuez că toate cele 7 secții de votare  din Marea Britanie  sunt pregătite pentru ziua scrutinului  în conformitate deplină, atât cu prevederile cadrului legislativ din țara  noastră, cât și cu rigorile înaintate din partea Marii Britanii.

D. VODĂ -  Vă mulțumim dmn Ambasador pentru informația comunicată. În sinteză, reamintim tuturor privitorilor că actualizarea datelor aferente procesului de organizare a aalegerilor în străinătate, va fi realizat în permanență pe toate mediile sociale ale Ministerului de Externe și ale Misiunilor diplomatice. Vă rugăm să le urmăriți în următoarele zile  cu atenție.

Doamnelor, domnilor,  în următorul segment urmează să deschidem sesiunea de  întrebări și răspunsuri adresate Ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, dl Oleg ȚULEA și președintelui Comisiei Electorale Centrale, dl Dorin CIMIL.

Prima întrebare din partea colegilor de la grupul Realitatea, Elena PUTREGAI - se interesează dacă au existat sesizări cu privire la posibile  fraude al votului în diasporă și dacă este suficient numărul de observatori pentru a împiedica fraudarea peste hotare, că tot se vorbește despre astfel de tentative? Domnul președinte Cimil, întrebarea este adresată Dvs.

Dorin CIMIL – sesizări sau informații despre anumite iregularități vin permanent. Noi reacționăm prin examinarea acestora și oferire de răspunsuri, soluții, reacții prompte, chiar în ziua de ieri s-a prezentat informații despre tentative de organizare  a alegătorilor către  secțiile de votare  în una din secțiile de votare în Rusia. Am luat măsurile necesare pentru a preîntâmpina astfel de situații cu diferență la un funcționar care nu are atribuțiile corespunzătoare și vom fi pe parcurs foarte atenți la asemenea fenomene. Vom reacționa  având tot instrumentarul juridic și operațional în sensul dat.

D. VODĂ – Vă mulțumim foarte mult dl președinte. În continuare o să  luăm o întrebare din  sală, este vorba despre Pro TV Chișinău, Lubovi Plămădeală.

Pro TV Chișinău (reporter) – Este vorba despre ceea ce ați menționat, despre faptul că  în Federația Rusă s-ar organiza transport pentru alegători și întrebarea era dacă ați putea să ne explicați dacă este legal sau nu ?

Dorin CIMIL – Desigur că această tentativă de organizare este una ilegală și nu are  dreptul un funcționar electoral care a fost investit cu împuterniciri de președinte a biroului electoral al secției de votare să vină cu asemenea declarații și să organizeze asemenea acțiuni. Deja am informat CC-ul de Chișinău care este organul ierarhic superior în acest sens, am și notificat funcționarul respectiv despre înlăturarea încălcărilor respective.

D. VODĂ – Vă mulțumim foarte mult. Preluăm o întrebare din online. Redacția TV 8 – rugăm  Ministrul de Externe să ne comunice dacă vor putea fi deschise în străinătate toate secțiile de votare și câți cetățeni vor putea vota? Ce soluții sunt pentru aceaștea? A doua întrebare pentru CEC – dacă în străinătate moldoveanul are simptome de covid, ce face? Dacă vor fi închiriate sedii opționale pentru buna desfășurare a votului , atunci cât costă estimativ chiria lor?

Oleg ȚULEA – Eu, dacă aș fi sincer, nu am crezut până în ultima clipă că ne va reuși deschiderea tuturor acelor 139 de secții de votare, de aceea, am exprimat într-un fel satisfacția pentru finalitatea acestui exercițiu care a fost realizat de către reprezentanții diplomației moldovenești. Totodată, înțelegem că acest exercițiu nu este finalizat, eventual, pentru că este posibil conform legislației alerte, pentru că responsabilitatea pentru organizarea, logistica procesului electoral în străinătate rămâne în continuare pe umerii Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și misiunile diplomatice. De aceea, vom face totul posibil ca cetățenii, în aceste condiții să voteze în maximă siguranță inclusiv  sănătatea să fie  asigurată.

 Pentru 1 noiembrie , ziua când vor fi desfășurate  alegeri prezidențiale, toate acele 139 de secții de votare vor fi operaționale, este adevărat și probabil ați depistat, inclusiv din comunicările care au fost realizate acum de către șefii misiunilor diplomatice, fiecare țară reprezintă un specific anume, inclusiv regulile practic universale, sanitare sunt aplicate de către foarte multe state. În câteva țări funcționează restricții mult mai severe, fie că este vorba de stare de asediu, fie că este vorba de restricții de mobilitate, în interiorul țării, dintr-o regiune sau alta, fiecare situație de acest gen a fost profund analizată de către noi, aici la Minister, împreună cu CEC pentru a găsi soluțiile cel mai optime ca să asigurăm condiții ca cetățenii noștri să-și exercite dreptul  la vot, inclusiv.

Ați auzit că în cazul  mai multor state cum ar fi republica Azerbaidjan sau cazul Strasbourg-ului, care este specific și diferit de situația în Franța per ansamblu, deci toate aceste situații specifice sunt reglementate inclusiv prin deciziile CEC și vor fi comunicate instantaneu către cetățenii noștri  din diverse state.

Eu folosesc acest prilej să solicit respectuos, inclusiv mass media din RM să susțină aceste eforturi de informare ale noastre  pentru ca informația să ajungă la cât mai mulți cetățeni. Avem un regulament clar, regulile sanitare care sunt impuse de către toate țările, trebuie să fie respectate cu maximă responsabilitate. Iar, acest îndemn, cu siguranță ne-am dori să fie transmis prin toate mijloacele posibile.

O mică remarcă la întrebarea precedentă, având o vedere că ambasadele noastre sunt în contact permanent cu cetățenii prin intermediul asociațiilor diasporale din diverse țări, repet, am rugat mult, diplomații noștri să comunice activ cu cetățenii, pentru ai informa atât despre condițiile de vot, cât și pentru a preveni posibile încălcări ale prevederilor codului electoral. Această informație circulă inclusiv prin intermediul Ministerul Afacerilor Externe. În paralel, dl Vodă deja a menționat, în cadrul MAEIE, în cadrul Direcției Afaceri Consulare este deschis un Centru de Apel pentru comunicări cu cetățenii noștri care vor să primească un sfat sau o informație utilă pe aspect de organizarea alegerilor și participarea la vot. La fel, adresele de email ale Ministerului și paginele de facebook ale Ambasadelor, avem persoane desemnate, vor avea un rol important de a asigura o bună comunicare  și o bună informare a cetățenilor noștri și pe parcursul zile de 1 noiembrie. Sper că am răspuns la întrebare și a doua întrebare era adresată dl Cimil.

Dorin CIMIL – Mulțumesc, spuneam mai devreme că pentru cetățenii noștri care vor vota peste hotare, sunt lipsiți de dreptul de a se prezenta urna mobilă, iar  cât   privește admiterea  acestora cu simptome de covid sau alte afecțiuni respiratorii, depinde totul de condițiile țărilor gază și spațiul locuinței. De aceea, pe lângă rigorile care le-am stabilit în instrucția ce se referă la modul de intrare în sediul birourilor electorale, mai este necesar să respectăm și cerințele statelor gazdă impuse în sensul respectării condițiilor sanitare.

D. VODĂ – Mulțumesc foarte mult pentru aceste precizări. O întrebare de la Radio Moldova, Anatol TCACIUC – unele țări ar putea introduce carantină națională de pe 2 noiembrie sau 9 noiembrie (de exemplu Germani) astfel, cetățenii nu se vor putea deplasa la secțiile de votare în eventualitatea turului 2. Care ar fi variantele de gestionare unor asemenea  situații?

Oleg ȚULEA – Am  menționat deja că, acest riscuri sunt valabile, ele vor fi valabile inclusiv în procesul de pregătire a eventualului tur 2 a scrutinului, de aceea vom folosi toate metodele posibile, tot instrumentarul pus la dispoziție, vom comunica foarte activ cu autoritățile  naționale și locale  pentru a găsi aceeași deschidere, aceeași înțelegere a importanței votului și a participării la vot a cetățenilor noștri aflați în străinătate. Aceste demersuri vor fi realizate de către Minister, de către Misiunile diplomatice și avem marea speranță că condițiile bune pentru ca cetățenii noștri să-și exercite  dreptul la vot să fie asigurate și în eventualul tur 2 al alegerilor prezidențiale.

D. VODĂ – Mulțumesc foarte mult. Revenim în sala de conferință, Jurnal TV, vă rog.

Jurnal TV (reporter) –Vă mulțumesc. Dl Cimil, dvs ați vorbit și în cadrul acestei conferințe despre necesitatea prevenirii transportării organizate a alegătorilor, noi la Jurnal TV în ultimele zile primim foarte multe mesaje de la moldovenii stabiliți în regiunea transnistreană care spun că, angajații companiei Sheriff  dar și rudele acestora au fost deja instruiți cum să meargă la secțiile de votare, cum să meargă la secțiile de votare din dreapta Nistrului , cum să voteze, iar la revenire, la prezentarea ștampilei votat din  pașapoarte să  primească cîte 400 de ruble plus cheltuielile pentru combustibili. Aseara la emisiunea Jurnal TV – Cabinetul din Umbră, unii politicieni spunea că anul acesta s-ar putea să nu ne confruntăm cu celebrele autobuze și microbuze Natașa*  în schimb vom vedea sute de mașini care vor transporta câte 4 sau 5 pasageri și într-un fel va fi repetat scenariul din 2016-2019. În acest sens, vreau să întreb ce fel de comunicare ați avut în ultimele zile cu Serviciul de informații și securitate, MAI, poliția pentru a preveni transportarea organizată al alegătorilor și cumpărarea voturilor. Merci!

Dorin CIMIL – Vreau să vă confirm că acea comunicare care am avut-o intensivă cu MAI și SIS, acea informație care o primit periodic sau permanent de la SIS despre  unele riscuri și pericole care sunt identificate  în acea zonă de securitate, vreau să spun că deja se  întreprind măsuri concret pentru a preveni riscurile despre care ați vorbit, despre tentativele  de organizare  a alegătorilor către secțiile de votare. Au fost create și  celule de reacție la Minister și în cadrul serviciului ANTA pentru a  opri acele mijlaoce de transport care  vor depăși numărul sau capacitatea de 8 peroane  pentru a veni la vot.

Cât privește informația pe care le-ați realizat, vă rog să le transmiteți în adresa CEC cu o notă respectivă și probe pentru a le readresa MAI și a veni cu reacții de preîntâmpinare al asemenea fenomene. Vă mulțumesc!

Jurnal TV (reporter) – O întrebare de precizare, în cazul în care nu vedem autobuze/microbuze ci autoturisme cu 4-5 pasageri?

Dorin CIMIL – Este interzisă și transportarea alegătorilor în interesul unui concurent electoral sau determinați de un concurent electoral. Dacă analizați atent textul hotărârii CEC din 20 octombrie 2020, veți vedea și asemenea interdicții. Se vor lua măsurile necesare în sensul curmării sau documentării cazurilor  date, este  important ca să documentăm  cât mai multe cazuri, pentru a le transpune în raport către Curtea Constituțională pentru a curma acest fenomen, Curtea se va expune asupra validării sau nevalidării alegerilor.

D. VODĂ – Vă mulțumim! Reprezentații de la media internațională, am plăcerea să ofer cuvântul colegului de la euronews , Ernesst.

Euronews (Reporter, limba engleză, traducere) – În urma unor informații recepționate din partea unor concurenți electorali (în speță Maia Sandu) a vorbit despre presupuneri despre cumpărarea voturilor alegătorilor și întrebare ar fi că – cum poate fi asigurată organizarea alegerilor libere și corecte, fără manipulări și în cazul în care standardele nu vor fi asigurate, care sunt măsurile concrete care sunt realizate în cazul de față, inclusiv în raport cu persoanele care au comis careva iregularități.

Oleg ȚULEA (limba engleză)Mulțumesc mult pentru întrebare. Este important de menționat de la bun început că noi, Ministerul Afacerilor Externe, ne dorim organizarea unui scrutin liber și corect, dar răspunsul pentru întrebarea Dvs a fost menționat anterior de către dl Cimil, deci, o să-i ofer cuvântul d-lui pentru a face încă odată precizările de rigoare.

Dorin CIMIL – Voi continua răspunsul la întrebarea adresată, CEC-ul a facut de nenumărate ori apel la toți concurenții electorali să respecte standardele electorale impuse in mediul internațional sa execute cu bună credință toate obligațiile ce revin din Codul Electoral, să respecte Codul de Conduită prevăzut de către Codul Electoral. În ceea ce privește respectarea tuturor  condițiilor de bună desfășurare a alegerilor prezidențiale, subsidiar la cele menționate am și elaborat o circulară și o adresare către toți actorii electorali, inclusiv, concurenți, observatori, mass-media privind depistarea și comunicarea la timp a tuturor fraudelor sau posibile fraude care vor avea loc atât  în ziua votării cât și în ziua în aceste zile în care se realizează anumite întruniri, anumite discuții cu alegătorii. Știm foarte bine că mâine este ziua tăcerii, mâine sunt interzise acțiunile de agitația electorală, iar în ziua de Duminică deja se va realiza votul propriu zis. Noi mizăm pe înțelegerea, pe buna credință a tuturor celor implicați în actul electoral de la 1 noiembrie 2020.

D. VODĂ – Stimați colegi, dacă nu mai sunt și alte întrebări adresate aici în sală dl Ministru sau dl președinte CEC.

Dacă sunt anumite comentarii în încheierea aceste conferințe de presă, dl Ministru, dl Cimil, vă rog!

Oleg ȚULEA – Vreau să mulțumesc reprezentanților mass-media pentru participare și lansa o invitație publică către toți conaționalii noștri peste hotare, să participe întru număr cît mai mare la votare. Nu în ultimul rând, respectând toate măsurile de precauție, care au fost deja anunțate prin intermediul diverselor mijloace, inclusiv, pe rețelele de socializare. Aceste reguli sanitare care au fost decise de către CEC trebuie să fie respectate de către conaționalii noștri în egală măsurile cu regulile sanitare impuse de către  statele de reședință. Facem apel la responsabilitate, facem apel la o bună comunicare și o bună interacțiune cu responsabilii din cadrul birourilor electorale pentru a evita toate posbile riscuri legate de pandemia cu covid-19.

Sincer îmi exprim speranța că acest exercițiu va fi parcurs cu brio ca să putem evita orice aspect negativ legat de desfășurarea scrutinului, iar această experiență pe care am acumulat-o și despre care vreau să spun că este inedită, inclusiv și pentru Ministerul Afacerilor Externe, ne va ajuta să  îmbunătățim și să venim cu soluții noi la multiplele probleme care am fost  și suntem conștienți că ar putea să apară în viitor. În rest vă mulțumesc mult pentru prezență, vă mulțumesc mult pentru atenția față de subiectul care am decis sa-l abordăm astăzi la conferința de presă.

Dorin CIMIL - Beneficiind de această oportunitate vreau să spun că, pentru mâine preconizăm o întâlnire cu toți candidații la funcția de președinte al Republicii Moldova, ora 15:00 la sediul CEC pentru a discuta problemele și soluțiile care au fost identificate pe parcursul campaniei electorale, pentru a răspunde la toate întrebările finale și a continua procesul de comunicare  care are loc pe platforma CEC.

Vă mulțumesc participare la conferință!

Oleg ȚULEA – Acest tabel, care l-am pregătit cu situația fiecărei țări și cu condițiile de participare la vot, va fi distribuită în format digital  pentru ca să evităm contactul fizic. La fel, acest tabel va fi încărcat pe pagina web a ministerul și poate fi consultat inclusiv de către Dvs și iarăși cu rugămintea, să-l diseminați la un cerc cât mai mare de cetățeni ai noștri. În condițiile în care sunt posibile anumite schimbări, în cazul anumitor țări, repet, aceste informații sunt livrate CEC dar vom informa subsecvent și mass media în RM cu orice schimbare care este posibilă să survină având în vedere condițiile epidemiologice.

D. VODĂ – Vă mulțumim foarte multe pentru prezența la conferința de presă de astăzi. Reamintim mass-mediei naționale că Serviciul diplomație publică, comunicare strategică, și interacțiune cu presa, va fi cu program obișnui în următoarele zile , toate solicitările vor fi procesate în modul corespunzător, de asemenea, urmăriți actualizările Ministerului pe paginile oficiale și misiunilor diplomatice. La revedere!

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda