A A A

Declarațiile ministrului Oleg Țulea din cadrul conferinței de presă comune a MAEIE și CEC pe subiectul „Alegerile prezidențiale – votul în străinătate”

Publicat:Fri, 09/10/2020 - 16:48

VIDEO

Transcrierea declarațiilor pentru presă

„În premieră, am decis să organizăm această conferință de presă comună, împreună cu Comisia Electorală Centrală, pe un subiect important din punctul nostru de vedere, și anume privind organizara alegerilor în Diasporă, având scopul și motivația să organizăm maximum condiții pentru ca toți cetățenii din străinătate să-și exercite, în condiții de maximă siguranță, dreptul la vot.

Acest exercițiu, care se referă la organizarea alegerilor în străinătate, reprezintă un efort inter-instituțional. De aceea, am comunicat în toată această perioadă foarte intens cu Comisia Electorală Centrală, cu alte instituții care sunt implicate, așa cum este prevăzut de Codul Electoral.

Ne dăm cu toții bine seama că în acest an, spre deosebire de scrutinele anterioare, alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie sunt desfășurate în condiții și în context nou, dictat de pandemia de COVID-19. Aceste condiții noi se referă în primul rând la anumite riscuri, pe care am ținut neapărat să le identificăm. Am avut un întreg exercițiu de reflecție în cadrul ministerului pentru a evalua toate posibilele riscuri, în așa fel ca să luăm în calcul și să găsim posibile soluții de depășire a acestor probleme. 

Cu toate acestea, în conformitate cu decizia CEC din 26 septembrie, a fost luată decizia privitor la deschiderea unui număr de 139 de secții de votare în 36 de țări, ceea ce este cu 39 de secții mai mult în comparație alegerile prezidențiale din 2016. 

Vreau din start să precizez că instituirea secțiilor de votare în străinătate și implicit solicitrea și primirea acordului statelor respective (cu referință la deschiderea secțiilor) niciodată nu a fost obiectul unor negocieri diplomatice și politice. Cu toții înțelegem că toate statele se confruntă cu aceeași problemă și depun eforturi în vederea limitării răspândirii infecției cu COVID-19. De aceea, folosesc această ocazie să transmit mulțumiri tuturor partenerilor noștri externi, care au manifestat maximă înțelegere și au fost foarte deschiși să răspundă pozitiv la solicitările noastre pentru constituirea secțiilor de votare.

Câteva aspecte legate de procesul organizatoric: vreau să subliniez că noi, aici, la minister, am demarat pregătirile, împreună cu CEC, pentru organizarea bună a votului în Diasporă încă în ianuarie; Din ianuarie și până acum am făcut anumite corectări, în funcție de evoluțiile epidemiologice de la noi din țară și am urmărit foarte atent cum se dezvoltă aceste situații în statele unde intenționăm să deschidem secțiile de votare. Am avut o comunicare instituțională foarte strânsă atât cu reprezentanții Comisiei Electorale Centrale, cât și cu alți actori, inclusiv - ceea ce mi se pare important de evidențiat - cu reprezentanții asociațiilor diasporale, cu care am fost în contact strâns în toată această perioadă. Am ținut neapărat să realizăm aceste acțiuni în condițiile unei maxime transparențe. Am comunicat activ și cu misiunile diplomatice, care sunt acreditate în Republica Moldova.

De asemenea, am avut o comunicare foarte bună cu instituția, care tradițional organizează misiuni de monitorizare a alegerilor în Republica Moldova – OSCE/ODIHR, cu care lucrăm foarte intens ca să asigurăm condiții bune pentru desfșurarea misiunii de observare a alegerilor.  

Aș evidenția faptul că am studiat foarte atent experiențele altor state care au desfășurat alegeri în condiții de pandemie, iar toată această analiză a fost transmisă și altor instituții pentru a se inspira din experiența altor state. Pe de altă parte, este adevărat că în organizarea acestui scrutin ne conducem de prevederile Codului Electoral. Nu avem alte formule, care să ne permită să desfășurăm procedeie de votare alternative. Am ținut cont de prevederile legislației în vigoare. Ne dorim să asigurăm maximum posibilități, în cadrul legislației în vigoare la moment. Acest aspect se referă inclusiv la numărul de buletine, care a fost solicitat sau sugerat de către misiunile diplomatice pentru a fi transmise către aceste state.

Prin intermediul misiunilor diplomatice am asigurat o comunicare strânsă cu asociațiile din Diasporă, care ne ajută foarte mult (inclusiv la identificarea unor spații adecvate pentru sediile secțiilor de votare în străinătate). Aceste informații sunt transmise eșalonat în adresa CEC (informații cu privire la adrese, locații, informația privind componența birourilor și numărul aproximativ de buletine de vot sugerat de misiuni).

În acest an noi desemnăm un număr mai mic al președinților secțiilor de votare de peste hotare, având în vedere restricțiile de călătorie, impuse de mai multe state – un factor pe care trebuie să-l luăm în considerație și folosim la maxim resursele care există în cadrul misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova (inclusiv prin relocarea unor diplomați dintr-o țară în alta). Aș vrea să notez utilitatea modificărilor operate la Codul Electoral, care permit desemnarea în funcția de președinte al birourilor electorale a reprezentanților din Diasporă, incluși în registrul specializat al CEC. Din câte înțeleg, CEC organizează în paralel sesiuni de instruire în format online.

Aș vrea să folosesc oceastă ocazie ca să transmit mulțumiri cetățenilor noștri din străinătate, președinților, membrilor organizațiilor diasporale, care au răspuns foarte rapid îndemnului nostru de a ne ajuta și au fost deschiși să ne ajute, inclusiv prin participarea lor în calitate de membri și operatori ai birourilor secțiilor de votare.  

În continuare lucrăm asupra definitivării tuturor aspectelor logistice, care se referă stabilirea itinerariilor către țările în care vor fi deschise secții de votare, finalizăm procedura de identificare a spațiilor, care sunt identificate de către misiunile diplomatice, care trebuie să țină cont de regulile sanitare care sunt valabile în Republica Moldova și de regulile sanitare ale statelor unde sunt deschise. Această informație la fel, în regim de lucru este transmisă către CEC. Pe de altă parte, pentru noi este important ca aceste secții să presupună condiții de maximă securitate și siguranță a tuturor celor care vor veni pentru exercitarea dreptului la vot. În următoarele zile vom organiza sesiuni de comunicare foarte intense cu reprezentanții Diasporei, prin intermediul diverselor canale de comunicare, - inclusiv comunicări cu asociații diasporale - pentru a aduce la cunoștință toate elementele necesare, care trebuie să fie cunoscute (adresele secțiilor, condițiile sanitare ce trebuie respectate), astfel încât să asigurăm maximum posibilități pentru cetățenii noștri în a-și exercita dreptul la vot.

Opresc aici, pentru a-i oferi cuvântul domnului Dorin Cimil. Ulterior am să solicit și colegilor mei să vină cu completările de rigoare.

Vă mulțumesc mult!”    

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda