Declarațiile pentru presă ale ministrului Aureliu Ciocoi după întrevederea de la MAEIE cu omologul său lituanian, Gabrielius Landsbergis

Publicat:Thu, 25/02/2021 - 12:50

Stimate domnule ministru Landsbergis,

Dați-mi voie să vă salut din suflet, călduros, aici la Chișinău în Republica Moldova, și să vă aduc sincere mulțumiri pentru discuția - mi-aș permite să afirm – extrem de fructuoasă și concretă.

Am discutat atât aspectele de aprofundare a relațiilor noastre bilaterale dintre Republica Moldova și Lituania, convenind asupra unor acțiuni care vor veni să consolideze relațiile noastre în dinamică permanentă. Totodată am abordat, iarăși la modul pragmatic, privind real situația pe teren, cooperarea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

Am trecut în examinare, găsind foarte multe lucruri comune în ceea ce privește situația din regiune, relațiile Republicii Moldova pe plan internațional și cooperarea inclusiv între statele noastre în organismele regionale și internaționale. Sunt bucuros să constat și să vă comunic că, practic în toate aspectele, am găsit rapid limbă comună.

Am convenit asupra unei agende ambițioase bilaterale. În timpul apropiat veți vedea că dialogul politic înalt între Chișinău și Vilnius se va valorifica prin acțiuni concrete. Nu vreau să anticipez evenimentele, dar cu siguranță vor urma acțiuni concrete în acest sens, și mă uit cu optimism în perspectiva continuării dialogului nostru bilateral, cu atât mai mult cu cât cunoașteți foarte bine că relațiile Republicii Moldova cu Lituania au tradiții vechi, au tradiții istorice, și trebuie să face tot ce ține de noi pentru a le asigura o dinamică permanentă.

Vă mulțumesc.

 

După intervenția ministrului lituanian

 

Vă mulțumesc, dragă prietene Gabrielius.

Confirm că noi într-adevăr am convenit ca Republica Moldova să beneficieze de o tranșă de vaccinuri pe care Lituania le va dona țării noastre în timpul apropiat, lucru care va permite completarea stocului de vaccinuri anti-covid în Republica Moldova, și lucru pentru care vreau să-i mulțumesc personal domnului ministru, atât ca ministru de externe interimar, dar și în numele Guvernului Republicii Moldova, și după cum vedeți, prietenii adevărați vin să ne întindă o mână de ajutor în aceste momente dificile pentru țara noastră.

În altă ordine de idei, vreau să mulțumesc domnului ministru pe această cale pentru comunitatea ideilor pe care le-am constatat în ceea ce privește aprofundarea dialogului Uniunii Europene cu Republica Moldova, ca țară din cadrul Parteneriatului Estic, asociată cu Uniunea Europeană.

Nu în ultimul rând, vreau să aduc sincere mulțumiri pentru faptul că tocmai Lituania a fost acea țară care a venit cu inițiativa către alți 12 miniștri de externe ai Uniunii Europene, pe care i-a convins să semneze, toți 13 împreună, o scrisoare oficială către liderii UE, prin care să ceară, cu insistență, o atenție mai mare pentru statele din platforma Parteneriatului Estic.

Vă mulțumesc, domnule ministru, pe această cale!

Thank you so much!

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda