A A A

Edgars Rinkēvičs: „Letonia este dispusă să sprijine Republica Moldova în toate procesele de reformă”

Publicat:Fri, 28/06/2019 - 12:14

28 iunie 2019, Chișinău – Modalităţile de intensificare a relaţiilor moldo-letone, cooperarea în investigarea fraudei bancare din Republica Moldova, aportul Letoniei la realizarea reformelor structurale, eliminarea costurilor suplimentare pentru roaming şi organizarea următoarei şedinţe a comisiei inter-guvernamentale la Riga, au fost discutate de către ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu şi ministrul afacerilor externe al Letoniei, Edgars Rinkēvičs.

În cadrul discuţiilor cu omologul leton, ministrul Popescu a menţionat că prioritatea guvernului la ziua de astăzi rămâne restabilirea relaţiilor cu partenerii externi. „Relansarea dialogului politic cu partenerii noștri străini şi deblocarea asistenței externe, care a fost suspendată anul trecut, vor constitui elementele cheie pentru îmbunătăţirea situaţiei din ţara noastră”, a accentuat ministrul moldovean de externe.

Cu referire la dialogul bilateral, oficialul moldovean a subliniat importanţa cooperării în investigarea furtul miliardului. „O anumită parte din acei bani au fost direcționați prin sistemul bancar leton, și avem un interes comun cu Letonia de a identifica unde au ajuns acești bani și a încerca să recuperăm măcar o parte din ei”.

Privind reluarea contactelor dintre Curţile Constituţionale din cele două ţări, ministrul Popescu a ţinut să specifice că: „Anterior în cazul situației de la Chișinău, Letonia a fost nevoită să fie ceva mai reticentă față de această cooperare. Acum avem tot interesul să o relansăm în momentul în care vom avea o Curte Constituțională funcțională”.

Ministrul Edgars Rinkēvičs a subliniat disponibilitatea țării sale de a acorda și în continuare sprijinul și expertiza necesară procesului de reforme din Republica Moldova. „Letonia şi Uniunea Europeană sunt gata să sprijine Republica Moldova în toate procesele de reformă, dar în același timp, ținem să subliniem că susținem reforme și rezultate concrete, iar principiul „mai mult pentru mai mult” înseamnă, cât mai multe reforme și schimbări vor fi, cu atât mai multă asistență din partea UE va fi disponibilă”.

Miniştrii Nicu Popescu şi Edgars Rinkēvičs au convenit asupra acţiunilor comune pentru amplificarea colaborării moldo-letone, inclusiv în domeniul relațiilor comercial-economice și investiționale.  Oficialii au încurajat contactele dintre mediile de afaceri, pentru stimularea schimburilor comerciale. În acest sens, ministrul Rinkēvičs a reiterat dorinţa părţii letone de a găzdui următoarea ședință a comisiei inter-guvernamentale la Riga.”Desfăşurarea şedinţei comisiei inter-guvernamentale ne va permite să examinăm chestiuni concrete cu privire la cooperarea economică”, a subliniat şeful diplomaţiei letone.

Ministrul leton a lansat invitaţia ministrului Popescu de a efectua o vizită de răspuns la Riga.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda