Editorialul ministrului de externe Nicu Popescu după vizita la Bruxelles în delegația condusă de prim-ministra Natalia Gavrilița

Publicat:Wed, 29/09/2021 - 18:37

În perioada 27 - 28 septembrie am însoțit-o pe doamna prim-ministru Natalia Gavrilița la Bruxelles pentru a relansa alături de partenerii noștri europeni dialogul politic cu Uniunea Europeană, integrarea europeană în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova fiind principala prioritate strategică de politică externă a Guvernului nostru.

În cadrul vizitei, delegația țării noastre a mulțumit oficialilor Uniunii Europene pentru cele 36,4 milioane euro transferate ieri Republicii Moldova în calitate de suport direct bugetului de stat. Această asistență face parte din planul generos de redresare economică de până la 600 milioane euro în subvenții, împrumuturi, garanții și investiții pe care urmează să le primim din partea UE. Acest sprijin este esențial pentru a menține economia noastră funcțională prin fortificarea și sporirea rezilienței sociale și economice.

Delegația noastră a salutat decizia de a fi rambursată cea de-a doua tranșă a asistenței OMNIBUS, în valoare de 50 de milioane de euro, care va ajunge în Republica Moldova la începutul lunii octombrie.

În cadrul întrevederii cu Charles Michel, președintele Consiliului European, a fost discutat parteneriatul politic cu Uniunea Europeană, consolidarea proceselor democratice, reformarea justiției și a instituțiilor statului, relansarea economică și precum și creșterea bunăstării cetățenilor. Vom valorifica deplin deschiderea și suportul UE pentru agenda ambițioasă de reforme orientată în beneficiul fiecărui cetățean!

Cu domnul Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie, am convenit ca în timpul apropiat să preluăm accelerat expertiza UE cu scopul de a dezvolta un model economic aliniat cu practicile europene, axat pe digitalizare, eficiență energetică și economie verde. Prin realizarea deplină a Planului de redresare economică vom ajuta companiile autohtone să crească, să mărească numărul de locuri de muncă, sigure și bine plătite, acțiunile noastre comune cu UE concretizându-se prin sporirea rezilienței economice.

Întrevederea cu înaltul reprezentant al UE pentru politică externă și de securitate, vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, a vizat transmiterea unui puternic mesaj politic din partea autorităților de la Chișinău privind relansarea dialogului dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Doamna prim-ministru Natalia Gavrilița a punctat că Parteneriatul nostru este unul puternic în spiritul Acordului de Asociere și a zonei de liber schimb. Am exprimat ideea că ambițiile noastre de integrare europeană sunt mai mari și ne dorim o cooperare și mai profundă în plan politic, economic, sectorial și interuman.

Domnul comisar pentru vecinătate și extindere Oliver Varhelyi a reiterat susținerea de către Uniunea Europeană a Republicii Moldova și a cetățenilor săi pe drumul continuării reformei sistemului de justiție și a luptei împotriva corupției, gestionarea pandemiei de COVID-19, promovarea redresării economice și a condițiilor pentru creșterea economică și crearea de noi locuri de muncă și consolidarea instituțiilor statului și reziliența țării.

A fost convenit că ne vom concentra eforturile spre localitățile rurale prin dezvoltarea industriei alimentare și celei agricole pentru a facilita crearea locurilor de muncă la nivel local.

La întâlnirea cu domnul comisar pentru justiție Didier Reynders s-a menționat că reforma din sectorul justiției este o altă prioritate pentru autoritățile noastre. Vom continua să cooperăm îndeaproape cu UE, Consiliul Europei, inclusiv Comisia de la Veneția, pentru a ne asigura că toate elementele reformei sunt conforme cu standardele europene. Împreună cu partenerii europeni ne dorim să lansăm în timpul apropiat dialogul la nivel înalt în domeniul justiției cu Uniunea Europeană.

În dialogul cu doamna Kadri Simson, comisarul european pentru energie, ne-am referit la dezvoltarea sectorului energetic din țară dar și despre posibilitățile de finalizare a proiectelor de interconexiune începute cu România și care pot fi o alternativă în aprovizionarea cu gaz și electricitate a Republicii Moldova.

Securitatea energetică, la fel ca și eficiența energetică, este o altă dimensiune pe care ne dorim să o dezvoltăm accelerat în dialogul cu UE, acestea fiind incluse în Agenda de asociere pentru perioada 2021-2027.

La întrevederea cu doamna comisar european pentru transporturi Adina Vălean un subiect important a fost valorificarea mijloacelor financiare pentru infrastructură și conectivitate din planul de Recuperare economică pentru Moldova și resursele pentru inițiative în domeniul transportului ca parte a planul de investiții al Parteneriatului Estic.

Dezvoltarea transportului rutier, feroviar și aerian prin asigurarea conectivității în conformitate cu acquis-ul european și normele internaționale va reprezenta preocuparea instituțiilor de resort din țara noastră și Uniunea Europeană. Prin intermediul MAEIE vom facilita transferul de expertiză, inclusiv în dialogul bilateral cu statele membre ale UE.

Diplomația parlamentară a fost un alt subiect distinct pe agenda vizitei noastre. Împreună cu doamna prim-ministru am efectuat un schimb de opinii cu membrii delegației Parlamentului European la Comitetul de asociere parlamentar UE-Moldova, discuțiile fiind axate pe relația noastră cu UE precum și pe domeniile unde cooperarea poate și trebuie să fie intensificată. M-am referit la prioritățile de politică externă, aprofundarea integrării europene a Republicii Moldova, implementarea conformă a prevederilor Acordului de asociere, proiecte de infrastructură și susținerea de către membrii Parlamentului European a Dialogului de nivel înalt în domeniul securității, energiei și justiției

O altă intervenție publică a fost susținută în cadrul evenimentului organizat cu sprijinul Centrului European pentru Politici cu genericul „Revitalizarea relațiilor UE - Moldova”. Am vorbit despre prioritățile de cooperare, inclusiv prin prisma apropiatului Consiliu de Asociere și reuniunea Summit-ului Parteneriatului Estic. M-am referit în discuția cu experții Centrului și la viziunea noastră privind securitatea regională.

Ne-am bucurat să totalizăm rezultatele vizitei noastre la Bruxelles în dialogul avut cu diaspora stabilită în Belgia. Le-am prezentat conaționalilor noștri acțiunile realizate de Guvern pe plan extern dar și planurile noastre de sprijin concret a diasporei: promovarea semnării acordurilor de protecție socială, conversiunea permiselor de conducere, liberalizarea prețurilor la serviciile de roaming, reorganizarea serviciilor consulare prin micșorarea numărului de documente necesare pentru perfectarea actelor, diminuarea tarifelor și timpilor de așteptare precum și digitalizarea serviciilor.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda