Evoluțiile relațiilor Republici Moldova cu Uniunea Europeană și Rusia au fost prezentate de Ministrul de Externe Aureliu Ciocoi la Berlin

Publicat:Sat, 14/12/2019 - 15:42

14 decembrie 2019, Berlin – „Obiectivul noului executiv al Republicii Moldova este de a continua ferm parcursul european al țării, concomitent menținând și aprofundând relațiile de parteneriat cu vecinii săi din Est” a declarat Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, în cadrul conferinței internaționale cu genericul «Moldova – Principalele Provocări și Evoluții Politice», organizată de către Societatea Germană pentru Europa de Sud-Est la Academia Europeană din Berlin. La eveniment au participat reprezentanți ai MAE federal, Bundestagului, fundațiilor politice, mediului academic german și reprezentanți ai misiunilor diplomatice străine.

În prelegerea sa, Ministrul Aureliu Ciocoi a punctat evoluțiile în implementarea Acordului de Asociere RM – UE, pledând pentru menținerea ritmului dinamic de implementare a reformelor și măsurilor direcționate spre modernizarea țării. Totodată, a fost subliniat dezideratul Guvernului de a normaliza și îmbunătăți relațiile cu Federația Rusă, în particular pe dimensiunea economică, creșterea exporturilor produselor moldovenești și schimburilor comerciale cu partenerii din Est fiind esențiale pentru dezvoltarea continuă a economiei Republicii Moldova. 

În timpul discuțiilor cu participanții mesei rotunde cu genericul „Moldova – între UE şi Rusia”, Ministrul Aureliu Ciocoi s-a referit și la unele probleme cu care se confruntă autoritățile moldovenești  în conjunctura regională, eforturile dedicate soluționării pașnice a conflictului transnistrean, provocările în procesul de  modernizare și reformare a instituțiilor de stat, abordând și acțiunile realizate de Guvern pentru depășirea  cu succes a acestora. 

La runda  întrebări și răspunsuri, ministrul moldovean de externe a oferit mai multe clarificări și informații despre situația politică și economică din Republica Moldova.  

Notă: Societatea Germană pentru Europa de Sud-Est (SOG) este o organizație independentă, specializată în cercetarea statelor din regiunea sud-est europeană, cu accent pe serviciile de consiliere economică și consultanță politică.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda