Interviul ministrului Oleg Țulea pentru Radio Europa Liberă

Publicat:Fri, 18/09/2020 - 18:07

Pandemie și diplomație: Ministrul de Externe, Oleg Țulea, declară la Radio Europa Liberă că R Moldova va continua parcursul european.

El a mai afirmat că, până la finele anului, urmează să ajungă în R. Moldova 100 milioane de la Uniunea Europeană. „Promovarea reformei justiției, combaterea corupției și redresarea social-economică raman obiectivele R Moldova” a afirmat Oleg Țulea.

Europa Liberă: Să vorbim despre diplomație pe timp de pandemie de COVID-19. Totuși, cum se răsfrânge, ținând cont că accesul de a trece hotarul acum este îngrădit? Ați fost la Bruxelles, ați discutat inclusiv cu Comisarul pentru Afaceri Interne și ați menționat că, de la momentul obținerii regimului liberalizat de vize și până astăzicam peste două milioane de cetățeni ai Republicii Moldova au traversat hotarul. Izolează statul această stare de pandemie de COVID-19?

Oleg Țulea: „Subiectul diplomației pe timp de pandemie probabil va fi unul foarte actual încă o perioadă mare de timp. Deplasarea la Bruxelles, pe care am avut-o, care a inclus, de altfel, și deplasarea în alte orașe, inclusiv Luxemburg, Frankfurt, Kassel, deci am trecut practic toată experiența mobilității în regim de restricții care sunt impuse de către state, am văzut ce înseamnă la modul practic aceste restricții care au fost impuse. Este adevărat, se circulă mult mai greu, restricțiile care sunt impuse la nivel național nu sunt uniforme în plan european. Exact pe acest subiect am comunicat cu comisarul pentru Afaceri Interne, dna Ylva Johansson, având în vedere interesul nostru, totuși ea menține într-o funcționalitate deplină regimul liberalizat de vize care a fost acordat cetățenilor Republicii Moldova în 2014. Este adevărat că două milioane de cetățeni au beneficiat de acest regim din 2014 până în prezent și avem un interes primar ca acest regim să fie menținut. Am discutat inclusiv aspectele legate de această perioadă specifică a crizei pandemice, m-am bucurat să aud că există preocupări la nivelul Uniunii Europene pentru a uniformiza răspunsurile care sunt diferite atunci când vorbim de un stat sau altul, deci se lucrează intens și la nivel de Comisie Europeană, de aceea eliminarea restricțiilor este o preocupare comună și sper mult că va exista un răspuns comun, care se va referi inclusiv la intenția primară de a limita răspândirea virusului COVID-19.

Continuarea interviului o puteți citi AICI.

A doua parte a interviului poate fi găsită AICI.

 

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda