Întrevederea ministrului Aureliu Ciocoi cu șeful Misiunii de observare a alegerilor OSCE/ODIHR, Corien Jonker

Publicat:Fri, 20/11/2020 - 13:32

20 noiembrie 2020, Chișinău – Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Aureliu Ciocoi, a desfășurat o întrevedere cu Corien Jonker, șef al misiunii de observare a alegerilor OSCE/ODIHR în Republica Moldova. 

În cadrul discuției, șeful diplomației moldovene a apreciat rolul și importanța observatorilor internaționali și a misiunii de observare a Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului al OSCE în procesul de monitorizare a scrutinului prezidențial.

Aureliu Ciocoi s-a referit și la acțiunile întreprinse de grupul de lucru constituit în cadrul MAEIE privind organizarea votului în străinătate, fiind evidențiată buna colaborare cu autoritatea națională electorală – Comisia Electorală Centrală în procesul organizării și desfășurării alegerilor prezidențiale.

Corien Jonker a notat, cu referire la concluziile raportului preliminar, că în linii generale, procesul electoral s-a desfășurat cu respectarea principiilor democratice, fără încălcări majore, precum și a apreciat mecanismele de comunicare și colaborare între misiunea de observare și autoritățile naționale pe durata mandatului. Oficialul a notat că raportul final al misiunii urmează a fi finalizat în următoarele două luni și va fi prezentat în adresa CEC și MAEIE.

Totodată, părțile au discutat aspecte ce țin de activitatea și procesul electoral din Republica Moldova, fiind convenită menținerea unei colaborări în scopul dezvoltării și promovării unei culturi democratice electorale în Republica Moldova. 

Notă: Este cea de-a 15 monitorizare a scrutinelor electorale din Republica Moldova de către Misiunea de observare a alegerilor a Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului al OSCE, detașând în acest an doar echipa cu observatori pe termen lung, iar concluziile și recomandările acestor se regăsesc în rapoartele de monitorizare publicate pe site-ul instituției.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda