Întrevederea șefului diplomației moldovene Nicu Popescu cu omologul grec, Nikos Dendias

Publicat:Wed, 08/09/2021 - 20:45

8 septembrie 2021, Chișinău -  Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării Europene Nicu Popescu l-a găzduit la Chișinău pe ministrul afacerilor externe al Republicii Elene, Nikos Dendias, într-un an cu semnificație dublă, aniversarea a 30 de ani de la Proclamarea Independenței Republicii Moldova și marcarea a 200 de ani de la Războiul de Independență a Greciei. În acest context, oficialul moldovean a evidențiat că Revoluția Elenă și-a avut începuturile la Chișinău, unde au activat membri ai mișcării elene de eliberare națională „Eteria”.

În cadrul discuțiilor, miniștrii de externe au reconfirmat interesul de a continua dialogul bilateral în spiritul valorilor europene pe care le împărtășim și relațiilor istorice de prietenie dintre Republica Moldova și Grecia.

Șeful diplomației moldovene a transmis mulțumiri autorităților elene pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova. În cooperarea cu Uniunea Europeană, ministrul Nicu Popescu a punctat că suntem la etapa negocierii Agendei de asociere care stabilește prioritățile pentru următorii ani, iar Guvernul de la Chișinău depune eforturile necesare pentru îndeplinirea condițiilor esențiale în vederea alocării celor 600 de milioane de euro preconizate pentru recuperarea economică a Republicii Moldova.

Un accent deosebit în cadrul sesiunii plenare a delegațiilor a vizat valorificarea potențialului cooperării comercial-economice. În acest sens, șefii celor două diplomații au agreat organizarea în cel mai apropiat timp a unei misiuni a oamenilor de afaceri eleni pentru a identifica noi oportunități investiționale.

Vizita ministrului afacerilor externe al Greciei a prilejuit semnarea Acordului între Republica Moldova și Republica Elenă în domeniul securității sociale, care va aduce beneficii concrete și garanții pentru cetățenii Republicii Moldova stabiliți cu traiul sau care muncesc în Grecia.

Totodată, vicepremierul Nicu Popescu a propus semnarea în timpul apropiat și unui alt acord important - Acordul privind conversiunea permiselor de conducere.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda