MAEIE a găzduit reuniunea anuală ministerială a statelor membre ai Inițiativei Central Europene

Publicat:Wed, 22/11/2023 - 18:26

22 noiembrie 2023, Chișinău – Vicepremierul Nicu Popescu a găzduit la Chișinău Reuniunea Miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre ale Inițiativei Central Europene, în cadrul căreia Republica Moldova a deținut Președinția, pe parcursul anului curent. 

Tematica principală a reuniunii a fost „Contribuția vitală a procesului de integrare în UE pentru pace, stabilitate, securitate și prosperitate în Europa și rolul Inițiativei Central Europene în procesul de extindere”.

În pofida situației dificile cauzate de războiul injust al Federației Ruse împotriva Ucrainei, s-a constatat unanim, și prin prisma acestui for, că procesul de integrare europeană este singura soluție viabilă pentru păstrarea păcii, securității și prosperității economice în regiune. 

„Poziția-cheie a Președinției Republicii Moldova în cadrul ICE a fost incontestabilă - integrarea europeană trebuie să rămână principala prioritate politică a statelor candidate din cadrul ICE. În acest sens, am sprijinit un dialog politic puternic în cadrul ICE, deoarece ne aflăm în plin proces de revitalizare a extinderii UE. Extinderea este o oportunitate politică majoră, atât pentru țările candidate, cât și pentru UE” - a menționat șeful diplomației moldovenești Nicu Popescu în cadrul reuniunii.

A fost înalt apreciată discuția la capitolul ideilor și modalităților de a valorifica în continuare rolul Inițiativei Central-Europene și potențialul acesteia ca promotor al integrării în UE și, chiar mai important, ca platformă pentru schimb de experiență și suport.

Multiplele evenimente care au avut loc sub egida Președinției Republicii Moldova în domenii precum cultură, tineret, democrație locală, transport și conectivitate, sănătate și pe dimensiunea parlamentară, au reafirmat poziția irevocabilă, conform căreia Republica Moldova este determinată să continue integrarea cât mai strânsă cu statele UE și ICE.

În cadrul Reuniunii a fost adoptată Declarația Comună, care cuprinde viziunile recente despre situația din regiune, aspirațiile de integrare europeană și susținerea Ucrainei, precum și rolul ferm al ICE în promovarea extinderii UE pentru statele candidate din ICE.

În final, a avut loc ceremonia de predare simbolică a Președinției Republicii Moldova de către vicepremierul Nicu Popescu, viceministrului pentru Europa și faceri Externe al Republicii Albania Besart Kadia.   

În marja Reuniunii, Viceprim-ministrul, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu a avut o serie de întrevederi cu șefii delegațiilor prezente la reuniune.

Declarația comună poate fi accesată aici.

Declarațiile de presă ale oficialilor pot fi accesate aici.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda