Maraton diplomatic la ministeriala OSCE: află ce a discutat vicepremierul Nicu Popescu cu miniștrii de externe prezenți la eveniment

Publicat:Fri, 01/12/2023 - 15:27

1 decembrie 2023, Skopje – La invitația președintelui în exercițiu al OSCE, ministrului afacerilor externe al Macedoniei de Nord, Bujar Osmani, în perioada 29-30 noiembrie, vicepremierul Nicu Popescu a condus delegația Republicii Moldova la reuniunea ministerială a Organizației pentru Cooperare și Securitate în Europa (OSCE). În cadrul acestui eveniment, Nicu Popescu a reiterat cu fermitate apelul pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova și a transmis, împreună cu partenerii noștri europeni, un mesaj de solidaritate și sprijin pentru Ucraina, care luptă pentru pacea și securitatea noastră colectivă.

Prezența ilegală a forțelor militare ruse în țara noastră continuă să încalce suveranitatea și neutralitatea Republicii Moldova. Retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse și a munițiilor de pe teritoriul nostru este esențială pentru soluționarea pașnică a conflictului.

În contextul votului din cadrul Consiliului European de pe 14-15 decembrie, această reuniune a oferit oportunitatea de a dialoga cu miniștri din statele membre ale Uniunii Europene și din Balcanii de Vest despre importanța extinderii blocului comunitar și progresele înregistrate de țara noastră în această direcție. Faptul că Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor de aderare reprezintă o dovadă evidentă a acestor realizări.

Astfel, în cadrul acestei vizite, ministrul de externe Nicu Popescu a avut întrevederi și discuții consistente cu omologii săi din țările europene, dar și cu alți oficiali de rang înalt cum ar fi:

„Am luat parte și la sesiunea dedicată Ucrainei, unde am subliniat faptul că Republica Moldova nu se confruntă cu niciun pericol militar atâta timp cât forțele armate ucrainene mențin linia de front. Am pledat pentru continuarea sprijinului acordat Ucrainei și am exprimat solidaritatea țării noastre în eforturile sale pentru libertate.” – a conchis vicepremierul Nicu Popescu.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda