Miniștrii de externe Aureliu Ciocoi și Dmytro Kuleba au purtat o discuție telefonică privind cooperarea moldo-ucraineană

Publicat:Wed, 07/04/2021 - 19:48

7 aprilie 2021, Chișinău - Ministrul afacerilor externe și integrării europene Aureliu Ciocoi a purtat o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba. 

Miniștrii s-au referit la cazul fostului judecător ucrainean Mykola Ceaus, care a solicitat azil politic, iar zilele trecute a dispărut în circumstanțe deocamdată neelucidate.

Dmytro Kuleba a informat interlocutorul moldovean că oamenii legii din Ucraina așteptau ca după finalizarea pozitivă a revizuirii judiciare a recursului privind refuzul acordării azilului în Republica Moldova, ca fostul judecător să fie extrădat autorităților de la Kyiv în conformitate cu prevederile convențiilor europene și a tratatelor bilaterale privind extrădarea infractorilor și asistenței reciproce în dosare penale. 

Oficialul a evidențiat că instituțiile de stat din Ucraina nu sunt implicate în răpirea cetățeanului Mykola Ceaus și pentru a stabili toate circumstanțele acestui caz, inclusiv locul unde se află la moment fostul judecător, partea ucraineană este disponibilă să creeze un grup de lucru comun moldo-ucrainean. 

La rândul său, Aureliu Ciocoi a subliniat că, imediat după obținerea informației despre răpire, au intervenit toate instituțiile specializate ale statului, iar pe acest caz a fost pornită o cauză penală de către procurorii din Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale.

Ambii oficiali au notat că bunele relații de vecinătate între Republica Moldova și Ucraina nu vor fi afectate urmare a acestui caz, iar instituțiile specializate vor coopera strâns pentru clarificarea circumstanțelor dispariției cetățeanului ucrainean.

De asemenea, cei doi omologi au efectuat un schimb de opinii privind situația din estul Ucrainei, fiind reiterată poziția Republicii Moldova de susținere fermă a suveranității, independenței și integrității teritoriale a Ucrainei în strictă conformitate cu frontierele internațional recunoscute.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda