Ministrul de externe Aureliu Ciocoi l-a primit pe ambasadorul Chinei în Republica Moldova

Publicat:Fri, 29/11/2019 - 17:19

29 noiembrie 2019, Chişinău - Prietenia tradițională, bazată pe încredere, respect reciproc, neamestec în afacerile interne, precum și respectarea căii de dezvoltare alese, a fost reiterată în marja întrevederii ministrului Aureliu Ciocoi cu Zhang Yinghong, ambasadorul Republicii Populare Chineze în Republica Moldova.

Consolidarea dialogului politic bilateral și menținerea contactelor la nivel înalt, prin organizarea vizitelor oficiale reciproce, relansarea activității Comisiei mixte inter-guvernamentale de cooperare economică și organizarea misiunilor oamenilor de afaceri în ambele țări, intensificarea schimburilor comerciale bilaterale, cooperarea în cadrul ONU și a agențiilor sale, sunt unele dintre reperele prioritare ale relației moldo-chineze.

Ministrul moldovean a lansat ideea de a organiza următoarea rundă a consultărilor politice interministeriale la Chișinău, precum și s-a pronunțat pentru finalizarea negocierilor privind Acordul de liber schimb.

De asemenea, a fost subliniată importanța cooperării cu Guvernul chinez în contextul inițiativei ”Drumul Mătăsii/Centura şi Drumul”, precum și încurajarea participării agenților economici chinezi la procesul de privatizare a activelor de stat din țara noastră. Ministrul Ciocoi a exprimat certitudinea că Republica Populară Chineză va deveni un exportator de capital și investiții în Republica Moldova, contribuind substanțial la susținerea procesului de reforme și de modernizare a țării în care s-a angajat noul Guvern de la Chișinău.

Ambasadorul chinez a dat asigurări că țara sa va oferi și pe viitor o asistență substanțială țării noastre, îndeosebi în sfera îmbunătățirii infrastructurii și eficientizării sectorului energetic.   

În context, au fost exprimate mulţumiri Guvernului chinez pentru susţinerea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a țării noastre, precum și pentru asistența tehnică constantă oferită Republicii Moldova de către Republica Populară Chineză.

 

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda