Ministrul de externe Nicu Popescu: „Vom menține ritmul interacțiunilor diplomatice cu Georgia pentru a obține beneficii concrete în folosul cetățenilor ambelor state”

Publicat:Thu, 24/11/2022 - 16:42

24 noiembrie 2022, Chișinău – Vicepremierul Nicu Popescu a găzduit la Chișinău o vizită de lucru cu omologul său Ilia Darchiashvili, ministrul afacerilor externe al Georgiei.  Oficialii au avut ocazia să se întâlnească anterior în diferite formate - atât la New York în cadrul segmentului înalt al ONU, la Praga, în cadrul interacțiunilor pe linia UE precum și la Luxemburg, acolo unde autoritățile ambelor state au primit chestionarele pentru evaluarea gradului de pregătire pentru aderarea la UE.

„Suntem solidari în evaluarea evenimentelor din regiune și am discutat, evident, despre faptul că împreună condamnăm războiului nejustificat, neprovocat și brutal declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

L-am informat pe colegul meu că din cauza bombardamentelor barbare ale Federației Ruse îndreptate asupra infrastructurii energetice din Ucraina, pe 23 noiembrie Moldova a rămas timp de mai multe ore fără electricitate. Este clar că războiul Rusiei contra Ucrainei afectează inclusiv pe fiecare cetățean al Republicii Moldova, indiferent de preferințele sale politice sau geopolitice”. -  a spus ministrul de externe Nicu Popescu.

Șeful diplomației Republicii Moldova a mai adăugat că la New York a avut loc o ședință a Consiliului de Securitate al ONU, unde ambasadorul nostru a informat comunitatea internațională despre consecințele acestui război asupra Republicii Moldova.

Revenind la agenda bilaterală cu Georgia, s-a constatat că în 30 de ani de relații diplomatice avem un potențial de împlinit, iar recenta vizită a președintei Salome Zourabichvili la Chișinău a reprezentat și ocazia inaugurării unei noi rute aeriene directe Chișinău-Tbilisi.

Oficialii au stabilit să intensifice legăturile economice, legăturile între oamenii de afaceri, legăturile turistice și, evident, cele politico-diplomatice.

„Planificăm organizarea unui forum al oamenilor de afaceri în primăvara anului viitor, precum și crearea unui grup de lucru care va evalua fezabilitatea și va discuta cu partenerii din mediul privat dacă ar exista suficient interes pentru ruta maritimă directă între porturile Giurgiulești și portul Poti din Georgia, lucru care ar putea permite intensificarea relațiilor noastre comerciale directe dar și conectarea regiunii Caucazului de sud cu restul spațiului european, prin Republica Moldova.

Am discutat în detalii și viitorul nostru european, dar și modalitățile de implementare a recomandărilor Comisiei Europene.

Vom menține ritmul interacțiunilor diplomatice cu Georgia pentru a obține beneficii concrete în folosul cetățenilor ambelor state”. -  a conchis oficialul moldovean.

Conferința de presă susținută de miniștrii de externe ai ambelor state poate fi urmărită aici.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda