Participarea ministrului Aureliu Ciocoi la reuniunea Consiliului miniștrilor afacerilor externe ai statelor-membre ale OCEMN

Publicat:Fri, 27/11/2020 - 15:24

27 noiembrie 2020, Chișinău – Ministrul Aureliu Ciocoi a participat la cea de-a 42-a reuniune a Consiliului miniștrilor de externe din statele-membre ale Organizației pentru Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN), care s-a desfășurat în format de videoconferință. Evenimentul a marcat finalizarea Președinției-în-exercițiu a României, care a deținut mandatul în perioada ianuarie – decembrie 2020. 

Șefii delegațiilor au avut o dezbatere cu privire la temele de actualitate de pe agenda OCEMN, precum și la modul în care Organizația își poate consolida rolul în regiunea Mării Negre, prin implementarea unor proiecte comune cu impact economic regional, în special în domeniul dezvoltării infrastructurii și transportului, facilitării comerțului, întăririi interacțiunilor culturale, turismului și în alte arii de activitate.

În alocuțiunea sa, ministrul Aureliu Ciocoi a reconfirmat angajamentul Republicii Moldova față de cooperarea regională, subliniind interesul continuu al țării pentru dezvoltarea economică durabilă în regiunea Mării Negre. Oficialul moldovean a menționat impactul semnificativ al pandemiei asupra schimburilor comerciale. Totodată, ministrul Aureliu Ciocoi a pledat pentru impulsionarea procesului de digitalizare și utilizarea tehnologiilor noi în sectoarele cheie aferente cooperării în cadrul OCEMN. 

De asemenea, în vederea creșterii competitivității economice a antreprenorilor din regiune, șeful diplomației moldovene a reliefat importanța dezvoltării activităților de comerț electronic și a pledat în favoarea creării la nivel regional a unui mecanism de schimb informațional permanent în acest domeniu. 

Notă: Organizația Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN) este o structură regională de cooperare inter-guvernamentală în domeniul economic și domeniilor sectoriale aferente.
 
Membrii organizației sunt 13 state: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Rusia, Serbia, Turcia, Ucraina şi Macedonia de Nord, care a devenit cel de-al 13-lea stat membru al OCEMN la 9 noiembrie 2020.
Republica Moldova va deține Președinția OCEMN în primul semestru al anului 2022.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda