Participarea ministrului Oleg Țulea în cadrul emisiunii „Viața Publică” de la Radio Moldova

Publicat:Sat, 19/09/2020 - 18:05

Prezentator: Bine v-am găsit stimați auditori. Sunt redactorul-prezentator Anatol Caciuc și vă invit să audiați emisiunea “Viața publică”. Invitatul ediției de astăzi este ministrul afacerilor externe și integrării europene, Oleg Țulea, domnule ministru bună ziua și bine ați venit la Radio Moldova.

Oleg Țulea: Bună dimineața, bine v-am găsit.

Prezentator: Vom păstra formatul emisiunii, vom începe discuția adresând întrebări care sunt pe agenda diplomației moldovenești, după care vă vom oferi posibilitatea și dumneavoastră, stimați ascultători, să adresați întrebări formând numerele de telefon 022721758, 022406853. La aceste numere de telefon veți putea adresa întrebări domnului ministru: 022721758 sau 022 406853. Dar ceva mai târziu pentru că încep eu discuția și am să-l rog pe domnul ministru să se refere la unele repere ale activității diplomatice dar începând de la vizitele efectuate săptămâna trecută. Au fost mai multe vizite într-un spațiu mai larg, de aceea vă rog să detaliați și impactul acestor vizite asupra diplomației moldovenești.

Oleg Țulea: Într-adevăr am avut o vizită la Bruxelles dar și în alte orașe pentru că am încercat să combinăm agenda Republicii Moldova cu UE cu o agendă bilaterală, având întrevederi cu omologii mei din Belgia și Luxemburg. La fel programul vizitei a inclus și o vizită în orașul Kassel, unde am inaugurat un consulat onorific în frunte cu un nou consul onorific numit de noi de curând.

A fost o vizită extrem de utilă, având în vedere că și noi aveam necesitatea să simțim pulsul relației RM-UE, să discutăm subiecte de actualitate de pe agenda Republicii Moldova-Uniunea Europeană, să discutăm despre viitorul acestei cooperări, să evidențiem anumite sectoare unde ne-am dori noi o cooperare mai strânsă. La fel, să discutăm despre cooperarea pe platforme specifice cum ar fi platforma Parteneriatului Estic dar și pe domenii specifice așa cum am remarcat: de exemplu, sectorul cooperării în domeniul sănătății,  sau în domeniul afacerilor interne - devine foarte important în condițiile în care trăim o realitate foarte incertă, realitate marcată de pandemia de Covid-19. În primul rând aș remarca întrevederea foarte bună de altfel pe care am avut-o cu comisarul european pentru vecinătate și extindere, domnul Olivér Várhelyi, care este un bun prieten al Republicii Moldova. I-am transmis un mesaj de gratitudine din partea guvernului Republicii Moldova pentru întreaga asistență care a fost acordată. Această asistență este una valoroasă și a ajutat foarte mult sistemul nostru național de sănătate în lupta pandemiei Covid-19; la fel pentru asistența care a fost direcționată către Republica Moldova în a ne ajuta să depășim consecințele nefaste, negative asupra economiei naționale. Există foarte multe aspecte pe care le adresăm în continuare sub acest aspect. Suportul care vine din partea UE, din partea țărilor UE, este unul foarte relevant. M-am asigurat că Republica Moldova rămâne plenar angajată să îndeplinească prevederile Acordului de Asociere, deci integrarea europeană rămâne obiectivul 1.0 al politicii interne și externe. Nu este doar enunțul ministrului afacerilor externe și integrării europene, este un angajament de țară, al guvernului.

Am discutat multe aspecte ale cooperării în cadrul Parteneriatului estic. Știți că în acest an am ratat să organizăm un summit cu prezența fizică în iunie iar acesta a fost amânat pentru martie 2021, deci avem o perioadă de timp în față când vom discuta prioritățile viitoarei cooperări și vom lucra asupra unei declarații pentru summit-ul Parteneriatului Estic. Vreau să vă spun că contribuția  Republicii Moldova prin propunerile exacte pe care le-am făcut pentru felul cum va arăta viitoarea cooperare în cadrul Parteneriatului Estic, au fost înalt apreciate. Deci am fost foarte exacți, foarte  concreți, ne dorim  inclusiv să dezvoltăm  dimensiunea politică a acestei cooperări, ne dorim în continuare, în pofida situației din regiune pentru că sunteți și dumneavoastră martori a unor evenimente politice care se întâmplă în mai multe state din țările parteneriatulu estic. Ne dorim ca această platformă să fie vie, având în vedere că economia noastră a suferit mult în acest an din cauza pandemiei cu COVID-19, a suferit agricultura enorm de mult din cauza secetei.

Am discutat și prezentat comisarului pentru extindere inclusiv și un plan de recuperare economică care a fost pregătit de către Guvern, cu îndemnul ca să fortificăm, să consolidăm cooperarea sectorială pentru a ajuta economia țării să-și revină și să se dezvolte în continuare. Sigur că tot ce discutam sub aspect de asistență din partea UE implică și factori de condiționalitate, dacă vă amintiți de asistența macrofinanciară pe care am reușit să o negociem în acest an, mă refer și la tranșa a doua din precedentul program de asistență macrofinanciară pentru care am împlinit toate condiționalitățile și am primit tranșa.

Prezentator: Și când va fi transmisă?

Oleg Țulea: Tranșa a doua deja a venit. Tranșa a doua din programul de asistență din 2017-2019 am primit-o, dar ulterior am reușit să negociem un nou program de asistență macrofinanciară urgentă pentru a lupta cu condițiile nefaste ale pandemiei de COVID-19, care la fel implică un set din șase condiționalități, deci am transmis determinarea ca guvernul Republicii Moldova, în orice circumstanță la sfârșitul acestui an, să îndeplinească aceste condiționalități pentru a putea beneficia de această finanțare. Sunt condiționalități pentru că așa le numim noi, eu m-aș referi la aceste lucruri ca fiind reforme necesare pentru Republica Moldova pentru a moderniza, pentru a găsi și pentru a aduce schimbări calitative structurale noi. Pentru diverse sectoare sunt lucruri necesare pentru noi iar faptul că în dialogul cu ei aceste reforme apar în discuție este și un bun catalizator pentru ca aceste procese să fie demarate cât mai curând, deci aceste subiecte au fost discutate. Nu în ultimul rând, aș vrea să vă relatez că în discuția cu comisarul Varhelyi ne-am referit inclusiv și la viitoarea agendă de asociere, deci suntem în așteptarea acestui document pentru a putea demara  negocierile cât mai curând. Îndată ce aceasta va fi agreată, să purcedem la elaborarea unui nou plan de acțiuni privind implementarea Acordului de asociere pentru următorii ani, astfel angajându-ne toți ca Guvern, ca instituții, ministere de ramură, să îndeplinim acest angajament primordial pentru noi-implementarea acordului de asociere.

Prezentator: Domnule ministru, desigur că nu putem trece cu vederea nici întrevederea pe care ați avut-o cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, o temă foarte importantă pentru că se vorbește de foarte mult timp despre cooperarea Republicii Moldova, deci acel parteneriat care există de mai mulți ani, aceasta în pofida faptului că Republica Moldova este un stat neutru și își menține neutralitatea și oricum NATO susține proiecte în țara noastră.

Oleg Țulea: Este adevărat, iarăși să nu vă supărați că o să vă spun că discuțiile și întrevederile au fost bune. A fost un prilej bun sa trecem în reviste întreaga cooperare cu această organizație care a început încă din 1994. Pentru noi cooperarea cu NATO cu siguranță se referă inclusiv la aceleași reforme, intenții de a moderniza Republica Moldova, iar suportul venit din partea NATO inclusiv pe domenii care se referă la creșterea capacității noastre în domeniul securității și apărării la fel sunt importante, dar așa cum ați remarcat o bună parte din asistența, suportul care a venit din partea NATO are beneficii non-militare și am reușit să implementăm proiecte foarte importante care ne ajută de exemplu să scăpăm de pesticidele care au fost o moștenire din perioada sovietică, care iarăși se întamplă cu ajutorul NATO. Deci, cu siguranță în acest an subiectul central al dialogului cu  NATO este agrearea unui nou plan individual de acțiuni. Noi am transmis viziunea Republicii Moldova pe acest program și suntem în așteptarea opiniei NATO pentru ca la final iarăși să agreăm și să  avem acest plan pus în aplicare. De asemenea, primim pachete de asistență din partea NATO pe domenii de securitate și apărare. Acest lucru iarăși a fost parte a discuțiilor noastre în cadrul întrevederii de la Bruxelles. Avem proiecte destul de interesante în cadrul programului Știință pentru Pace și Securitate, mai ales că ne referim la noi amenințări, la noi domenii care nu au fost acoperite în cadrul proiectului până acum și inclusiv proiecte în domeniul comercial, comunicare strategică a diplomației publice, lucruri care ne vizează și pe noi. De asemenea, am ținut mult să transmit aprecieri inclusiv pentru asistența legată de combaterea COVID-19 care a fost transmisă de către NATO pentru Republica Moldova dar și din partea țărilor membre ale NATO într-o perioadă destul de fierbinte și complicată pentru noi. Vreau să vă spun că în premieră am utilizat mecanismul NATO de răspuns la  dezastre, plasând solicitarea Republicii Moldova cu indicarea expres a necesităților pe care le avem iar multe state au reacționat pozitiv și au transmis loturi de asistență importante către noi pentru ca să ajutăm sistemul național de sănătate. Recent un nou lot de asistență din partea NATO a fost convenit, așteptăm finalizarea procedurilor interne pentru a-l primi. Este vorba iarăși de un lot cu materiale de protecție, echipamente, inclusiv medicamente care vor fi livrate în curând Republicii Moldova. Ne dorim foarte mult ca această cooperare să continue, ne ajută să fortificăm capacitățile armatei naționale, capacitățile Republicii Moldova per general, or suntem o țară care trăim inclusiv sub anumite amenințări externe și interne iar cooperarea cu NATO desigur că ne oferă noi posibilități ca să adresăm mai eficient aceste provocări.

Prezentator: Domnule ministru, desigur nu putem trece cu vederea o altă întrevedere foarte importantă. Ați avut mai multe discuții cu comisari europeni pentru anumite domenii și ați avut o discuție cu comisarul european pentru sănătate. În acest context vreau să vă întreb cum Uniunea Europeană va ajuta Republica Moldova în depășirea crizei de coronavirus aici mă refer la mecanismele de procurare a medicamentelor în primul rând a vaccinelor pentru că este o temă discutată foarte frecvent.

Oleg Țulea: Nu este o temă doar discutată, vreau să vă spun că și în cadrul Ministerului suntem în reflecții cum am putea să adresăm acest subiect cât mai eficient, inclusiv să avem diplomați pe care îi vom numi ca fiind responsabili de diplomația în domeniul sănătății, pentru că cooperarea în acest domeniu devine extrem de importantă. Într-adevăr am avut o discuție telefonică cu comisarul pentru sănătate anterior plecării la Bruxelles pentru că am stăruit asupra unui subiect pe care l-am evidențiat în nenumărate discuții inclusiv telefonice cu parteneri europeni, inclusiv în cadrul discuțiilor privind viitorul parteneriatului estic și anume oferirea pentru țările din Parteneriatul Estic implicit Republicii Moldova posibilitatea de a procura medicamente sau dispozitive medicale în cadrul mecanismului European de procurare. Acest lucru este valabil și posibil pentru țările din Balcanii de Vest, or pentru noi este esențial să avem și noi aceste posibilități sporite pentru că am trecut o perioadă destul de periculoasă aș spune eu, în lunile martie-aprilie, în primele luni de pandemie atunci când Republica Moldova a avut posibilități mai limitate de a procura echipamente de protecție , medicamente, dispozitive medicale, dat fiind faptul că foarte multe state au impus restricții la export deci noi am rămas într-o situație foarte vulnerabilă. De aceea cred că participarea noastră în cadrul unui mecanism care cred eu și sunt foarte optimist, va presupune și accesul la vaccinele gripale sau vaccinele anti Covid pe care le așteptăm cu toții deci suntem datori să purtăm aceste discuții și să consolidăm cooperarea din acest domeniu important de sănătate. La fel dacă m-ați întrebat și de discuțiile cu comisari europeni am avut o întrevedere cu comisarul european pentru afaceri interne doamna Ylva Johansson, or funcționarea fără probleme a regimului de vizită în Republica Moldova este un obiectiv esențial. Călătoriile în acest an au fost foarte mult perturbate și au existat foarte multe noi complicații, obstacole în vederea liberei circulații, mobilității în general, de aceea am făcut un schimb de păreri la ce ne așteaptă în viitorul apropiat. Este un subiect care vizează toți cetățenii Republicii Moldova dar cifrele vorbesc de la sine: din 2014 aproximativ 6 milioane de călătorii în total au fost efectuate în baza pașaportului biometric, deci 2 milioane de cetățeni. Șase milioane de călătorii este o cifră foarte impresionată și ținem foarte mult la acest rezultat care a fost atins în cooperarea noastră. În cadrul Parteneriatului estic am discutat despre noile reguli care sunt impuse pentru statele membre ale UE în vederea reglementării circulației pe timp de pandemie. Am căzut de acord împreună cu doamna comisar Ylva Johansson că aceste reguli ar trebui să fie totuși uniforme pentru că și noi la minister avem o problemă mare să agregăm toate datele care vin din partea statelor pentru ca să facem renumitele noastre alerte de călătorii, pe care le publicăm  și care sunt extrem de utile, judecând după numărul de vizualizări a postărilor cu această informație pe pagina noastră de Facebook. Este o informație extrem de utilă pentru cetățenii noștri care pleacă în țările UE, pleacă în vizită, vizează studenții noștri care pleacă la studii. La fel am vorbit cu doamna comisar Ylva Johansson privind recomandările Comisiei Europene și aceste recomandări care se conțin în cel de-al treilea raport prin mecanismul de suspendare a regimului de vize, există recomandările pe care noi le vom trata cu mare atenție și am adus asigurări că aceste recomandări vor fi îndeplinite de către noi. La fel ne-am referit că ar trebui să interacționăm cât mai mult pe aceste domenii și ne așteptăm ca aceste recomandări care vin din partea Comisiei Europene către statele membre să funcționeze, regulile de circulație să fie cat mai clare pentru toți.

Prezentator: Domnule ministru, este ora șase și 34 de minute, sunt deja ascultatori pe recepție care doresc să adreseze întrebări. Rugamintea noastră este aceeași, întrebarea concretă și să vă prezentați,  rog să vă puneți casca domnule ministru pentru ca să fim în emisie directă cu ascultătorii care doresc să vă adreseze întrebări. Bună dimineața sunteți în emisie directă.

Ascultător: Bună dimineața domnul Anatol, bună dimineața domnule Oleg Țulea, ministrul afacerilor externe. Numele meu este Vasile Tecuși și am o întrebare, de fapt sunt două întrebări și o sugestie. Deci prima întrebare aveți acorduri cu țările CSI cum ar fi Belarus Kazahstan? Și a doua întrebare: cum ați făcut anumite demersuri ca trupele ruse să fie scoase de pe teritoriul țării?

Prezentator: Vă mulțumim pentru întrebări, o să vă răspundă mai târziu domnul ministru pentru că mai avem un ascultător. Acumulăm mai multe întrebări după care o să vi se răspundă. Bună dimineața.

Ascultator: Să trăiți domnule ministru și sărut mâna tuturor doamnelor din studio. Eu sunt Grigore Munteanu originar din Nisporeni, județul Ungheni și vreau să vă pun la curent că miercuri m-a audiat însăși prim-ministrul. E un om onest, respectuos si mă miră faptul cum de a făcut majoritate cu așa zisul șef al republicii.

Prezentator: Și care este întrebarea?

Ascultator: Iată de exemplu triburile salbatice din Kremlin zic că ucrainenii, belarușii sunt o națiune. Ați putea dumneavoastră să faceți un demers către națiunile unite, consiliul european, să fim și noi o națiune. Si cum vedeți dvs. parcursul european fără aderarea la alianța nord-atlantică și reunificarea Basarabiei cu România. Vă mulțumesc de atenție.

Prezentator: Da, mulțumim foarte mult, mai este un ascultător pe recepție pentru că acesta va fi formatul să ascultăm trei ascultători după aceea răspundem. Bună dimineața.

Ascultator: Bună dimineața domnilor.

Prezentator: Care este întrebarea?

Ascultator: Mai întâi am o întrebare către domnul moderator, domnul Caciuc. Când reveniți la grila veche a Radio Moldova pentru că mi s-a înflat capul de atâta muzică. Eu vă sun din satul Cuhureștii de Jos, raionul Florești și mă numesc Andrei Bejenaru.

Prezentator: Îmi pare bine domnule Bejenaru, deja suntem în grila de toamnă deci încercăm să respectăm grila de emisie care a devenit tradițională.

Ascultator: Nu aveți dreptate fiindcă eu ascult radioul în fiecare dimineață de la ora trei și n-ați revenit la grila veche.

Prezentator: Păi această emisiune care este acum în direct este în formatul tradițional, vom reveni și la emisiunea „Loc de dialog” de seară, este emisiunea „țara de țară” în grila de emisie.

Ascultator: Pe mine mă interesează mai mult emisiunile interactive și buletinele de știri care s-au rărit. Acum pentru domnul ministru, bună dimineața domnule ministru.

Oleg Țulea: Bună dimineața.

Ascultator: Eu am o informație că în fiecare zi în Republica Moldova vin 6000-8000 de oameni și pleacă tot atâția. Dar iată problema care este la noi că noi suntem pe malul Nistrului. Noi nu putem intra acum în Transnistria, nu putem circula. Deci prima întrebare, Transnistria mai este teritoriul Republicii Moldova sau nu? Și vă rog să ma credeți fiindcă noi care suntem pe malul drept al Nistrului avem niște chestiuni care ne leagă de malul stang al Nistrului, pe care le rezolvăm mai ușor decât la noi, în teritoriul propriu zis al Moldovei.Vă mulțumesc.

Prezentator:Vă mulțumim, domnule ministru, am să vă rog să răspundeți la toți trei ascultători, au fost mai multe întrebări. Mulțumim celor care au telefonat și îndemnăm să telefoneze și în continuare numerele de telefon 022721758, 022406853. Acum vă rugăm domnule ministru să răspundeți.

Oleg Țulea: Prima întrebare a vizat retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Aș remarca că acest subiect este unul constant pe agenda lumii și noi utilizăm orice platformă și orice posibilitate să facem aceste demersuri privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, deci nu a existat o oricare altă poziție ca să fie enunțată de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Suntem constanți în aceste demersuri și repet, utilizăm orice posibilitate, orice platformă ca să cerem ferm acest lucru. Legat de a doua întrebare despre acordurile bilaterale cu Belarus, sigur că le avem, avem acorduri multe semnate cu aceste state. Suntem interesați să consolidăm cooperarea politică inclusiv și cea comercială, economică, sectorială cu aceste state. Relații de prietenie, de parteneriat de foarte mulți ani, sunt relații istorice. Și a doua parte a întrebării viza integrarea în UE fără NATO. Sigur că avem experiența multor state care sunt membre ale Uniunii Europene dar nu sunt membre ale NATO, probabil că ar fi cazul și Republicii Moldova care este o țară neutră conform constituției dar este o țară care își dorește mult apropierea de Uniunea Europeană iar tot ceea ce facem noi inclusiv implementând acorduri de asociere beneficiind de acordul de liber schimb cu UE, beneficiem de această cooperare intensă și de suportul substanțial din partea UE. Noi reușim să apropiem țara noastră de Uniunea Europeană deci acest lucru sigur este posibil. Referitor la întrebarea ce viza cetățenii noștri care se întorc din afara țării și cei care pleacă vreau să vă spun că pentru Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, subiectele legate de mobilitatea de călătorie a cetățenilor noștri au devenit centrale. Pe tot parcursul anului am pus problemele legate de oferirea de asistențe consulare pentru cetățenii în afara țării. La fel dacă vă aduceți aminte am adresat, eu aș spune, cu mult succes tot ce înseamnă repatrierea cetățenilor noștri, care au revenit acasă începând cu luna martie când au fost impuse aceste restricții de circulație. Perioada complicată nu s-a finalizat, în continuare există probleme pe mai multe segmente. Ambasadele noastre oferă această asistență pentru transportul cetățenilor noștri spre casă, cum ar fi de exemplu cazul Ucrainei care recent a impus noi restricții de circulație, deci în continuare suntem axați în a ajuta cetățenii noștri. Faptul că cetățenii noștri vin acasă și pleacă este un lucru cu care ne-am obișnuit, este un lucru firesc, or interesul nostru în primul rând este să-i ajutăm pe toți cei care sunt în afară prin intermediul misiunilor noastre diplomatice, să-i ajutăm pe toți cei care sunt aflați în dificultate fiind blocați în drumul lor spre casă și la fel am ținut neapărat în acest an având în vedere că regulile de circulație se schimbă foarte des, să avem motiv cum ar fi alertele de călătorie ca să le punem la dispoziție cetățenilor pentru a informa despre tot de ce ar trebui să țină cont atunci când planifică o călătorie în afara țării.

Prezentator: Da, și domnul Munteanu de la Nisporeni a făcut dumnealui un comentariu, era mai mult un aspect al politicii iar noi nu facem în cadrul acestei emisiuni pentru că sunt întrebări concrete și curente.

Oleg Țulea: Și ultimul răspuns pe care îl datorez radio ascultătorului, un răspuns direct la întrebarea: este Transnistria parte a teritoriului Republicii Moldova? Este un răspuns ferm - Transnistria este parte a teritoriului Republicii Moldova integru, iar acest lucru este recunoscut de către toate statele lumii. Avem o claritate deplină la acest aspect.

Prezentator: Domnule ministru, am să vă solicit și eu un detaliu la această întrebare sau în acest context dar acum sunt ascultători pe recepție și ofer posibilitatea dumnealor să vă adrese întrebări. În primul rând, bună dimineața, vă ascultăm.

Ascultator: Domnule ministru, domnule moderator, bună dimineața. Sunt Ion Teleman, din Iurceni, Nisporeni, voluntar al razboiului de la Nistru din 1992. Domnule ministru, faceți niște declarații foarte frumoase despre integrarea europeană, care de fapt este o integrare declarativă. Cu scopul de a obține câți mai mulți bani din Uniunea Europeană și din România. Pentru că, de facto, actuala guvernare dirijată de pseudo-președintele Dodon vrea să facă cu Federația Rusă și nu putem să o numim integrare ci o subjugare. Toate acestea sunt niște forme noi de colonizare. Toate încercările actualei guvernări dirijate de Dodon de a falsifica alegerile sunt în zadar, pentru că ne vom ridica ca la 7 aprilie 2009, ca la Minsk, ca la Kiev, ne vom ridica atât de puternic să măturăm guvernarea care încearcă prin falsificare să rămână la putere. Toți cei în frunte cu Dodon vor fi judecați. Nu uitați ca aveți zile numărate. Nu vă ameninț, pur și simplu conform legilor în vigoare, toți acei care încalcă legile vor fi judecați. Să nu uitați de asta.

Prezentator: Acesta a fost un comentariu să înțeleg că altă întrebare nu aveți. Mai este un ascultător pe recepție, bună dimineața. S-a întrerupt legătura, domnule ministru am să vă rog să comentați  daca aveti ceva la acest comentariu al domnului Teleman.

Oleg Țulea: Sigur că da, în primul rând atunci cand vorbim despre integrarea europeană, ne dăm foarte bine seama că este un exercițiu ce ține nu doar de domeniul politicii externe. Mult mai important este ceea ce se întâmplă pe intern. Or, la ce s-a referit stimatul nostru radioascultător, anume asistența sau cum s-a exprimat - sprijinul financiar - ne ajută să implimentăm reforme în diverse sectoare, inclusiv să reformulăm justiția, mult discutata justiție din Republica Moldova. Or, aș vrea să aduc aminte că două dintre condiționalitățile pentru primirea asistenței macro financiare din partea UE se referă anume la acest sector pentru că este un sector important și cu toții ne dorim să-l reformăm inclusiv în cadrul acestui program de asistență vizăm reforma sectorului justiției și modificările la Constituție pe partea ce ține de consiliu superior al magistraturii. Așteptăm chiar în săptămânile următoare aceste două proiecte de legi să vină. Pentru dezbaterea pe platforme guvernamentale și apoi să fie transmise către parlament.  Ne dorim foarte mult să avansăm iar suportul care vine din UE, inclusiv financiar, ne ajută să implementăm aceste procese cât mai rapid.

Prezentator: Este ora șase și 48 de minute la Radio Moldova, emisiunea Viața Publică, în studioul nostru este prezent ministrul afacerilor externe și integrării europene Oleg Țulea, sunt alți ascultători pe recepție care doresc să adreseze întrebări. Bună dimineața.

Ascultator: Domnule ministru, am o întrebare sunt Gheorghe Tătaru din Ungheni. România a făcut o mare greșeală când ne-a oferit cetățenie română și nu au scos-o pe asta sovietică că în așa mod, nu vom ajunge în Uniunea Europeană. Când vor fi îndeplinite aceste lucruri ca banii să vină dar în același timp să vedem un rezultat. Lumea cum a trăit așa și trăiește în greutate și sărăcie. Vă mulțumesc.

Prezentator: Vă mulțumim domnule Tătaru și mai ascultăm o întrebare, probabil va fi ultima pentru că mai avem zece minute și emisiunea se încheie.

Oleg Țulea: Vrem să mai discutăm despre alegeri.

Ascultator: Gheorghe de la Cimișlia, eu am discutat cu dvs. sau cu cineva din lucratori. Fiul meu este decedat în altă țară și până acum de șase ani nu pot obține certficatul de deces. De ce curtea supremă iau decizii prin telefon , nu studiază, nu invită părțile.

Oleg Țulea: Eu aș ruga foarte mult detalii cu privire la cazul dvs. personal, cu privire la decesul și alte subiecte inclusiv legate de acte să le transmiteți către redacție sau direct nouă și vă promitem că o să abordăm acest subiect. Cu referință la funcționarea justiției Republicii Moldova sunt sigur că există o neînțelegere. Am revenit la starea normală a lucrurilor și sunt sigur că toate ședințele se petrec într-un mod obișnuit iar dacă există un caz particular cred că ar fi bine să-l notăm și să sensibilizăm responsabilii de acest sector. Referitor la relația cu UE si implicit România, eu aș remarca că tot suportul care vine din partea UE nu neapărat înseamnă lucruri virtuale. Există foarte multe proiecte care au repercusiuni foarte directe asupra felului cum arată economia, viața Republicii Moldova în general, să ne amintim că pe parcursul anilor de implementare a acordului de liber schimb deja 70% aproximativ a exportului din Republica Moldova merge către țările din spațiul UE. În această cifră de export intră și exportul companiilor care sunt din regiunea transnistreană. Să nu uităm de proiecte strategice care sunt implementate inclusiv cu suportul UE și care anume includ dezvoltarea interconexiunilor cu UE, în special finalizarea construcției gazoductului Ungheni-Iași, la fel discutăm despre proiecte importante de interconexiune a liniilor electrice de înaltă tensiune. Integrând piața sectorului energetic din Republica Moldova în UE prin România și există foarte multe perspective de cooperare în acest domeniu extrem de important fiind o țară ce importă foarte multa energie practic 90% din afara.

Prezentator: Organizarea alegerilor prezidențiale este o temă de actualitate și misiunile diplomatice ale țării noastre peste hotare sunt responsabile de buna lor desfășurare. Sunt pregătite să facă față acestui proces? Mă refer la misiunile noastre.

Oleg Țulea: Vreau să vă spun că vom face tot posibilul ca să asigurăm o bună organizare, o bună funcționare a secțiilor de votare pe care le vom deschide în afara țării, este un exercițiu foarte complex care devenit mult mai complicat în acest an de pandemie dat fiind faptul că în aceste țări unde există misiuni diplomatice intenționăm să organizăm secții de votare cu anumite reguli sanitare foarte stricte care trebuie luate în considerare, deci inclusiv și acceptul de a deschide secții de votare în cadrul misiunii dar și în afara misiunii diplomatice. Este un lucru asupra căruia noi stăruim începând cu lunile aprilie curent, în special aș remarca că procesul de pregătire a legilor în afara țării în cadrul Ministerului Afacerilor Externe a demarat încă de la începutul anului printr-un ordin comun stabilit în ianuarie de către CEC și Ministerul Afacerilor Externe. Suntem în comunicare directă cu misiunile noastre diplomatice ghidând acțiunile lor în vederea organizării acestor secții. Suntem în pregătiri inclusiv ce ține de partea de resurse umane pe care le vom antrena în acest proces. Colectăm experiențele altor state care au organizat alegeri pe timp de pandemie. Pregătim un aviz către Comisia Electorală Centrală cu viziunea misiunilor și a MAEIE despre unde exact ar fi cazul sa fie deschise secții de votare. Până în acest moment am consultat de câteva ori autoritățile statelor unde intenționăm să deschidem secții de votare privind toate aspectele care vor trebui luate în considerare. Inclusiv avem cifre exacte despre numărul de cetățeni moldoveni care conform statisticilor oficiale traiesc într-un anumit stat, aceste informații fiind transmise Comisiei Electorale Centrale pentru ca în final comisia să ia decizii unde exact, în ce număr, localitățile exacte, unde vor fi deschise secții de votare. Există aspecte la care în continuare lucrăm și încercăm să gasim soluții la aspectele logistice legate de transport. Sunt sigur că vom reuși în final să organizam alegerile în afara țării într-un mod obișnuit așa cum am făcut-o ori de câte ori au avut loc.

Prezentator: O concretizare: Sunt țări care au respins cererea Republicii Moldova de a fi deschise secții de votare pe teritoriul lor?

Oleg Țulea: La acest moment un răspuns expres negativ nu există, deci avem răspunsuri 17 la număr pozitive, care din principiu acceptă deschiderea secțiilor de votare. Avem câteva țări care acceptă deschiderea secțiilor de votare doar în incinta misiunilor diplomatice conform legislației naționale și avem câteva țări de la care așteptăm un răspuns având în vedere că le-am solicitat acceptul expres privind mai multe locații unde vor fi, unde intenționam să deschidem secții de votare. Vă dați seama că cele mai problematice țări pentru noi sunt țările unde există concentrații mari ale cetățenilor noștri care au ședere permanentă sau temporară în aceste state, deci ne concentrăm foarte mult să găsim posibilități să găsim edificii care ar corespunde regulilor sanitare ale Republicii Moldova dar și a statelor de reședință. Repet, este un exercițiu foarte complex care implică resurse importante inclusiv umane din cadrul Ministerului dar și din cadrul misiunilor diplomatice. Vom solicita implicarea foarte mare a diasporei moldovenești pentru că în acest an când călătoriile sunt perturbate vom avea nevoie de implicare mai mare a diasporei, a cetățenilor noștri din afara țării în organizarea procesului electoral.

Prezentator: Stimați auditori aici încheiem prezentarea emisiunii „Viața publică”, am discutat cu ministrul afacerilor externe și integrării europene, Oleg Țulea.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda