Precizări de presă în legătură cu filmarea unui vlog la sediul Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă

Publicat:Thu, 08/04/2021 - 09:20

8 aprilie 2021, Chișinău – În contextul ultimelor informații raportate în spațiul public, Biroul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene face următoarele precizări.

Ministerul a emis o circulară prin care a indicat că sediile misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare nu pot fi folosite în scopuri politice. Spațiile misiunilor nu pot fi puse la dispoziția (chirie, comodat, sau altfel) politicienilor pentru întâlniri cu alegătorii. Delegațiile oficiale, aflate în misiuni de serviciu peste hotare, vor putea beneficia de asistența misiunilor diplomatice în limitele programului oficial și cu respectarea cadrului normativ în vigoare.

Spațiile misiunilor diplomatice nu pot fi puse la dispoziția persoanelor terțe pentru înregistrarea sau transmiterea în direct a reportajelor sau a emisiunilor de autor. Interviurile sau alte modalități de comunicare publică cu mass-media națională, sau din statul de reședință și în scop de promovare a imaginii Republicii Moldova, pot fi realizate cu autorizarea șefului misiunii și în coordonare cu Biroul de presă al Ministerului.

În spiritul protejării și promovării intereselor naționale ale Republicii Moldova, precum și al Codului de conduită al funcționarilor publici care impune exercitarea funcției în baza principiilor legalității, imparțialității, independenței, profesionalismului și al loialității, personalul diplomatic se abține de la exprimarea și promovarea opțiunilor politice personale.

2 aprilie 2021, Chișinău - Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene nu a recepționat o solicitare privind realizarea unui vlog de la sediul Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă. Noi am comunicat acest fapt colegilor din presa națională, care ne-au solicitat la Biroul de presă.

MAEIE s-a autosesizat din materialul video publicat pe rețelele sociale și a solicitat explicațiile de rigoare de la misiunea noastră diplomatică de la Moscova.

Este binecunoscut faptul că serviciul diplomatic este în afara polemicilor politice. Lucrăm în serviciul cetățenilor Republicii Moldova.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda