În prima zi a Adunării Generale ONU, vicepremierul Nicu Popescu a avut mai multe întrevederi bilaterale și multilaterale

Publicat:Wed, 20/09/2023 - 08:25

20 septembrie 2023, New York – În prima zi a Adunării Generale ONU, șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu, a avut o serie de întrevederi bilaterale și multilaterale.

Echipa Republicii Moldova se alătură deschiderii celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a ONU. Oficialii vor discuta despre impactul războiului Rusiei împotriva Ucrainei asupra regiunii, evidențiind contribuția noastră la stabilitatea europeană. De asemenea, va fi prezentă agenda noastră de reforme, care ne îndrumă hotărât către deschiderea negocierilor de aderare cu UE.

La New York, șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu a avut discuții constructive cu Maryia Gabriel, viceprim-ministrul și ministra afacerilor externe a Bulgariei. Oficialii au evidențiat nivelul înalt al prieteniei dintre Republica Moldova și Bulgaria, subliniind intensificarea și aprofundarea dialogului politico-diplomatic. În acest context, miniștrii au convenit asupra consolidării cooperării economice și dezvoltării unei colaborări în domeniile educației și culturii, în special având în vedere prezența comunității bulgare din Republica Moldova.

„Am mulțumit, de asemenea, pentru sprijinul politic al Bulgariei în avansarea parcursului european al Republicii Moldova și am exprimat încredere că autoritățile de la Sofia ne vor susține și în demararea negocierilor de aderare la UE până la sfârșitul acestui an.” - a conchis oficialul moldovean.

Vicepremierul Nicu Popescu a avut o întrevedere cu reprezentanții organizațiilor evreiești din SUA, sub egida Comitetului Evreiesc American. Cu acest prilej, ministrul Popescu a abordat o serie de subiecte de interes comun, precum politicile privind promovarea memoriei Holocaustului în țara noastră.

„Am evidențiat acțiunile întreprinse de Guvernul Republicii Moldova, în cooperare cu autoritățile locale și Comunitatea Evreiască din țara noastră, în promovarea culturii toleranței, consolidarea cadrului instituțional vizând combaterea antisemitismului și altor forme de xenofobie, prezervarea și valorificarea patrimoniului cultural evreiesc pe teritoriul țării noastre, ca parte a patrimoniul cultural și istoric național. Am menționat despre cel mai recent exemplu în care autoritățile noastre au facilitat tranzitarea a zeci de mii de evrei hasidici către Uman, Ucraina, pentru celebrarea anului nou evreiesc, Rosh Hashanah.” - a menționat oficialul moldovean.

Totodată, Nicu Popescu s-a întâlnit cu Yuri Kim, secretarul adjunct interimar pentru Europa și Eurasia din cadrul Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii. În cadrul întrevederii, diplomatul moldovean și-a exprimat recunoștința față de sprijinul continuu pe care SUA acordă Republicii Moldova în ceea ce privește dezvoltarea democratică, securitatea regională și consolidarea relațiilor bilaterale.

„Am discutat, de asemenea, despre parcursul european al Republicii Moldova și despre importanța sprijinului oferit de SUA în îndeplinirea reformelor necesare pentru realizarea acestui deziderat național. În context, am evidențiat progresele noastre semnificative, inclusiv cele legate de implementarea celor nouă recomandări ale Comisiei Europene și am subliniat angajamentul ferm al Guvernului pentru continuarea acestor eforturi în beneficiul cetățenilor moldoveni.

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova și Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii sunt angajate în menținerea unei comunicări deschise și a unei colaborări puternice pentru promovarea obiectivelor comune în domeniul relațiilor internaționale și bunei guvernări.” – a spus Nicu Popescu.

De asemenea ministrul Nicu Popescu a acordat un interviu pentru publicația „The Washington Post”.

În discuția cu jurnalistul Josh Rogin oficialul moldovean s-a referit la progresele țării noastre din ultimul an, relațiile excelente cu SUA, dar și provocările cu care se confruntă Republica Moldova.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda