Republica Moldova comemorează victimele deportărilor staliniste

Publicat:Tue, 06/07/2021 - 17:24

Astăzi în Republica Moldova este comemorat cel mai mare val de deportări și tot astăzi în țara noastră sunt comemorate victimele stalinismului.

Numeroase familii din Republica Moldova poartă din generație în generație amintirea acestei perioade tragice din istoria noastră, inclusiv diplomații Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Șeful diplomației moldovene, Aureliu Ciocoi, a punctat că păstrarea vie a memoriei și studierea destinului strămoșilor noștri este responsabilitatea comună și o valoare a libertății și a umanității.

Prim-ministrul interimar a mai subliniat că aceste evenimente tragice în istoria poporului trebuie să fie incluse în curriculele de studii, pentru ca istoria să rămână vie și să nu mai aibă șansa de a se repeta.

Pe site-ul www.deportari.md, sunt adunate multe mărturii, veritabile, din prima sursă, înregistrate audio, video sau în formă scrisă colectate cu eforturi comune ale tuturor celor pasionaţi de cunoaşterea trecutului lor şi transmiterea către generaţiile în creştere a patrimoniului cultural, parte componentă a căruia este şi memoria colectivă.

Desenul animat Țigănești-Kurgan-Țigănești a fost creat de către copiii participanți la Școala de vară Țigăneștiul nostru – ediția a II-a (2019), în cadrul atelierului de animație.

Potrivit Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, acest proiect, condus de către Ghenadie Popescu, a fost cel mai solicitant și cel mai inedit din cadrul școlii de vară. Scenariul animației a fost bazat pe mărturia lui Vasile Vieru din satul Țigănești, supraviețuitor al deportărilor în Siberia.

Sursa video: deportari.mdvimeo.com/380500103.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda