Republica Moldova a informat statele membre OSCE despre degradarea situaţiei vizând drepturile omului în regiunea transnistreană

Publicat:Fri, 16/10/2020 - 13:33

16 octombrie 2020, Chișinău - În cadrul şedinţei de ieri a Consiliului Permanent al OSCE, Delegaţia Republicii Moldova a adus în atenţia statelor membre ale Organizaţiei degradarea situaţiei vizând drepturile omului în regiunea transnistreană, punând în evidenţă abuzurile comise de regimul de la Tiraspol pe parcursul  ultimelor luni.

Comunitatea internaţională a fost informată referitor la multiple cazuri concrete vizând detenţia ilegală a persoanelor, expulzări abuzive din localităţile de reşedinţă, violarea dreptului la proprietate şi libera circulaţie a cetăţenilor pe teritoriul ţării, violarea dreptului la libertatea de expresie etc.

Delegaţia Republicii Moldova a chemat comunitatea OSCE, în particular mediatorii şi observatorii în formatul 5+2, să-şi consolideze eforturile în scopul asigurării protecţiei drepturilor omului în regiunea transnistreană, aflată sub controlul structurilor de la Tiraspol.

Partenerii internaţionali au exprimat ingrijorare faţă de situaţia drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, chemând Tiraspolul să respecte drepturile omului. De asemenea, a fost făcut apel către Misiunea OSCE în Moldova să îşi intensifice eforturile în vederea asigurării libertăţii de circulaţie şi monitorizării mai viguroase a situaţiei în Zona de Securitate. Subiectul va rămâne în atenţia delegaţiilor partenere, inclusiv a Uniunii Europene, în cadrul reuniunilor următoare ale Consiliului Permanent al OSCE. 

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda