Republica Moldova și Statul Israel marchează 30 de ani de relații diplomatice

Publicat:Wed, 22/06/2022 - 15:01

22 iunie 2022, Chișinău – Republica Moldova și Statul Israel marchează aniversarea a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, ocazie ce constituie un bun prilej de a sublinia rolul important pe care îl ocupă dialogul moldo-israelian pentru politica externă a țării noastre. Realizările în plan politic, economic, social și cultural din ultimii 30 de ani constituie o confirmare a voinței celor două țări de a aprofunda interacțiunea în domenii de interes reciproc.

Republica Moldova și Statul Israel au dezvoltat contacte bilaterale intense în beneficiul cetățenilor celor două țări, care s-au materializat prin numeroase schimburi de vizite reciproce, consolidarea bazei juridice, cooperarea în domenii precum medicina, tehnologii informaționale, agricultura. În context, putem menționa călătoriile fără viză a cetățenilor moldoveni și israelieni, posibilitățile de angajare legală în câmpul muncii în Statul Israel, dar și alte drepturi în bază de reciprocitate.

Cu ocazia aniversării diplomatice, viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a adresat omologului său israelian Yair Lapid, un mesaj de felicitare în care a menționat că: „Dialogul bilateral are un potențial care necesită a fi valorificat și vom întreprinde toate acțiunile necesare pentru aprofundarea și dezvoltarea acestuia. Această aniversare este un prilej pentru a stabili noi obiective în vederea extinderii rapoartelor noastre bilaterale în sfera politică, economică, comercială, justiție, agroindustrială, IT și medicină.”

Totodată, în acești 30 de ani, Republica Moldova continuă să atragă o atenție deosebită comunității evreiești din țara noastră și lucrează la îmbunătățirea cadrului legal în domeniul comemorării victimelor Holocaustului.

Cu prilejul marcării anului aniversar, ambasada Republici Moldova în Statul Israel va desfășura activități menite să fortifice dialogul moldo-israelian și relația de prietenie bilaterală.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda