Secretarul de stat Gheorghe Leucă a avut o întrevedere cu reprezentantul UNFPA în Republica Moldova, Nigina Abaszada

Publicat:Thu, 26/11/2020 - 10:49

26 noiembrie 2020, Chișinău – Intensificarea relațiilor de colaborare între Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) în contextul realizării Programului de țară pentru anii 2018 – 2022 și a Programului național strategic în domeniul securității demografice pentru anii 2011-2025 a constituit tema principală a întrevederii secretarului de stat Gheorghe Leucă și a reprezentantului rezident al UNFPA în Republica Moldova, Nigina Abaszada.

Secretarul de stat Gheorghe Leucă a apreciat rolul și contribuția UNFPA în promovarea politicilor și ameliorarea situației demografice în țara noastră, implicit în domeniul protecției familiei, a sănătății tinerilor și femeilor de vârstă reproductivă, și a impactului proceselor migraționale asupra populației. În cadrul discuției, a fost remarcată prioritatea primordială și preocuparea permanentă pe care autoritățile, în particular MAEIE, le acordă îmbunătățirii perspectivelor demografice și avansării mai accelerate a Republicii Moldova la capitolul dezvoltării umane.

În acest context, Gheorghe Leucă a ținut să sublinieze necesitatea conjugării eforturilor în vederea implicării cetățenilor de diferite vârste și din diverse grupuri sociale în procesul decizional, la nivel local și național, în promovarea drepturilor lor, inclusiv a dreptului la sănătate adecvată vârstei, educație și oportunități egale de dezvoltare, în scopul asigurării unui trai decent și prosper acestor categorii de populație.

La rândul său, Nigina Abaszada a vorbit despre prioritățile UNFPA în Republica Moldova și colaborarea înregistrată cu Guvernul, sectorul privat, organizațiile non-guvernamentale și liderii de opinie din diverse domenii relevante, pentru promovarea priorităților naționale, inclusiv în situații de urgență umanitară. Totodată, oficialul ONU a dat asigurări că UNFPA va oferi în continuare suportul necesar MAEIE și altor instituții relevante din țară în procesul de implementare al deciziilor și politicilor naționale în domeniul securității demografice.

La final, Gheorghe Leucă și Nigina Abaszada au agreat că dezvoltarea în continuare a unui cadru permanent de comunicare instituțională va facilita schimbul reciproc de experiență și va contribui la consolidarea politicilor sociale naționale.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda