Secretarul de stat Vladimir Cuc a avut o întrevedere cu Anna Lührmann, ministrul de stat pentru afaceri europene și climă a Germaniei

Publicat:Fri, 10/03/2023 - 15:15

10 martie 2023, Chișinău - Secretarul de stat Vladimir Cuc a avut o întrevedere cu Anna Lührmann, ministrul de stat pentru afaceri europene și climă din cadrul Oficiului Federal pentru Afaceri Externe. 

Discuția s-a axat pe evoluțiile în procesul de integrare europeană al Republicii Moldova și asistența ce ar putea fi oferită în acest sens de Germania.

Oficialul moldovean a informat interlocutorii germani despre eforturile depuse de autoritățile de la Chișinău în vederea realizării celor nouă recomandări ale Comisiei Europene, precum și despre consolidarea mecanismului de coordonare a proceselor de integrare europeană, crearea grupurilor de lucru sectoriale și alte procese conexe. A fost reiterat faptul că Republica Moldova pledează pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE în viitorul apropiat.

Oficialul german a exprimat sprijinul pentru avansarea procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană în contextul implementării standardelor europene. Germania este dispusă să ofere expertiză europeană, fiind deja lansate contactele cu instituțiile implicate în domeniul agriculturii. Anna Lührmann a relatat despre procesele de reflecție cu privire la viitorul politicii de extindere a UE în noul context politic și de securitate. 

Secretarul de stat Vladimir Cuc a menționat că procesul de aderare ar putea fi facilitat prin identificarea opțiunilor de integrare sectorială în Piața Internă a UE, precum valorificarea practică a programelor tematice ale UE (LIFE, Fiscalis, Customs, Single Market Program ș.a.) la care Republica Moldova deja s-a asociat sau este în proces de negociere.

De asemenea, secretarul de stat Vladimir Cuc și ministrul de stat Anna Lührmann au participat la o lecție publică cu genericul „Viitorul Uniunii Europene”, care a avut loc la Facultatea Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative din cadrul Universității de Stat din Moldova.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda