Secretarul de stat Vladimir Cuc a participat la reuniunea înalților oficiali ai Parteneriatului Estic

Publicat:Thu, 16/09/2021 - 13:28

16 septembrie 2021, Chișinău – Secretarul de stat Vladimir Cuc a participat la reuniunea înalților oficiali ai statelor Parteneriatului Estic, care s-a desfășurat în regim de videoconferință. Discuțiile au fost dedicate pregătirilor pentru următorul Summit al Parteneriatului Estic, care este planificat să se desfășoare în luna decembrie a anului curent.

Secretarul de stat Vladimir Cuc a exprimat interesul Republicii Moldova pentru desfășurarea unui summit de succes, care să transmită mesajul puternic cu privire la continuarea apropierii statelor partenere de Uniunea Europeană în domeniul politic, economic și sectorial. A fost, de asemenea, exprimat mesajul privind importanța recunoașterii aspirațiilor europene ai partenerilor estici vizați.  

Oficialul moldovean a dat o apreciere pozitivă propunerilor Comisiei Europene din iulie 2021 pe marginea la cinci priorități tematice de cooperare în cadrul PaE pentru perioada post-2020: economia, instituțiile responsabile, statul de drept și securitatea, mediu și clima, transformarea digitală și societatea incluzivă. Propunerile respective vor reprezenta o bază solidă pentru dicuțiile în cadrul summit-ului.

De asemenea, a fost salutat Planul economic și de investiții pentru Parteneriatul Estic propus de către Comisia Europeană în vederea susținerii relansării socio-economice post-Covid-19. Planul propune pentru statul nostru 5 inițiative emblematice în domeniul susținerii întreprinderilor mici și mijlocii, dezvoltării comerțului, eficienței energetice, transportului și educației.

Notă: În cadrul Summit-ului Parteneriatului urmează să fie aprobată o declarație politică și agreat setul de priorități tematice de cooperare în cadrul Parteneriatului Estic pentru perioada post-2020 care se vor baza pe document de lucru privind prioritățile Parteneriatului Estic post-2020 publicat de Comisia Europeană în iulie 2021. 

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda