Secretarul de stat Vladimir Cuc a participat la Reuniunea miniștrilor pentru afaceri europene ai Procesului de cooperare în Europa de Sud-Est

Publicat:Wed, 27/03/2024 - 18:33

27 martie 2024, Skopje – Secretarul de Stat Vladimir Cuc a participat la Reuniunea miniștrilor pentru afaceri europene ai Procesului de cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP). Reuniunea a fost organizata sub egida Președinției SEECP exercitată de Macedonia de Nord cu scopul de a efectua un schimb de opinii privind procesul de integrare europeană a țărilor din regiune.

În intervenția sa Vladimir Cuc a vorbit despre eforturile autorităților moldovenești in avansarea agendei de aderare la UE, reforme structurale și cooperarea tot mai intensă cu UE în diverse domenii precum energia, transporturi, comerț, politică externă și de securitate. A fost apreciată interacțiunea cu țările din regiunea Balcanilor Occidentali în ceea ce privește partajarea experienței în negocierile de aderare. Secretarul de stat a relatat și  despre impactul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei asupra Republicii Moldova.

Cu referire la discuțiile cu privire la reforma UE și extinderea Uniunii a fost remarcat că aceste doua procese urmează sa avanseze în paralel. De asemenea, a fost constatat că Republica Moldova va examina opțiuni de integrarea sectorială în UE.

Participanții au adoptat, de asemenea, o declarație comună privind îmbunătățirea cooperări regionale, consolidarea încrederii și integrarea accelerată în UE.

Declarația comună poate fi accesată aici.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda