Șeful diplomației Republicii Moldova Nicu Popescu va participa la reuniunile miniștrilor afacerilor externe ai NATO (București, România) și ai OSCE (Lodz, Polonia)

Publicat:Tue, 29/11/2022 - 15:33

29 noiembrie 2022, Chișinău – În perioada 29 noiembrie – 2 decembrie, viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu va lua parte la două reuniuni de nivel înalt ale miniștrilor afacerilor externe desfășurate la București (România) și Lodz (Polonia).

Pe 29 – 30 noiembrie, șeful diplomației de la Chișinău va participa la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din țările membre ale Alianţei Nord-Atlantice găzduită la Bucureşti, fiind primul eveniment de nivel înalt al NATO într-un stat de pe Flancul Estic după declanșarea războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei și cu participarea Finlandei și Suediei, în proces de aderare la NATO.

Participarea țării noastre la ministeriala NATO va avea loc miercuri în cadrul sesiunilor de lucru în format aliați și parteneri, la care au fost invitați – Republica Moldova, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina.

În capitala României, ministrul Nicu Popescu va avea și un program bilateral, fiind primit de președinta interimară a Senatului României, Alina Ștefania Gorghiu, precum și de alți lideri politici de la București.

De asemenea, în perioada 1 - 2 decembrie, viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe şi integrării europene Nicu Popescu va participa la lucrările celei de-a 29-a reuniuni anuale a Consiliului Ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care se va desfășura în orașul Lodz, Polonia, statul care deține președinția în exercițiu a organizației.

În cadrul reuniunii, miniștrii de externe ai statelor participante la OSCE vor revizui și evalua situația de securitate, precum și vor discuta despre activitatea organizației în toate domeniile de acțiune.

În cadrul ministerialei, vicepremierul Nicu Popescu va susține discursul național în cadrul căruia va vorbi despre viziunile Republicii Moldova asupra situației regionale.

În marja reuniunilor menționate, șeful diplomației de la Chișinău va avea peste 15 întrevederi bilaterale cu omologii din țările partenere.

Pentru informații actualizate din cadrul vizitei, invităm instituțiile mass-media să urmărească conturile oficiale ale ministrului Nicu Popescu pe Telegram, Twitter și Facebook.

Notă pentru redacții (material audiovizual):

Ghidul media pentru reuniunea ministerială a NATO:

https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_208422.htm.

Ghidul media pentru reuniunea ministerială a OSCE: https://www.osce.org/files/f/documents/f/e/532169_0.pdf.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda