Vicepremierul Nicu Popescu: „Crearea în cadrul MAEIE a 19 posturi este o investiție în viitorul nostru astfel încât să putem avea o administrație robustă, europeană, care poate ține pasul cu dorința societății noastre de a duce țara în UE”

Publicat:Wed, 14/09/2022 - 17:18

14 septembrie 2022, Chișinău – Guvernul a aprobat în ședința Executivului din 14 septembrie crearea în cadrul MAEIE a 19 posturi diplomatice. În acest context, viceprim-ministrul Nicu Popescu a declarat că:

„Statutul de candidat la aderare la UE trebuie să însemne și o transformare calitativă a relației noastre cu Uniunea Europeană necesitând rezultate și eficiență maximă în cooperare cu partenerii noștri europeni. Astăzi, atât ministerul de externe cât și toate agențiile și practic toate ministerele sunt implicate în procesul de pregătire a Republicii Moldova pentru aderare la UE, toți lucrăm la capacități maxime, dar avem nevoie de capacități mai mari.

Una din condițiile principale înaintate de către Comisia Europeană pentru ca Republica Moldova să continue și să accelereze chiar aderarea la UE ține și de fortificarea capacităților noastre administrative de a pregăti țara noastră pentru aderare la UE. Și în acest sens, astăzi ne mișcăm accelerat în direcția reorganizării proceselor de lucru existente. Sunt în proces de creare 35 de grupuri de lucru sectoriale în conformitate cu capitolele negocierilor pentru aderare la UE.

Facilitarea instituirii și funcționării grupurilor necesită un efort sporit din partea MAEIE în calitate de autoritate-coordonator al procesului de integrare europeană.

În scopul realizării acestor obiective, proiectul de astăzi prevede suplinirea numărului de angajați la Ministerului de Externe cu 19 persoane, majoritatea posturilor completând Direcția integrare europeană, care la moment este compusă din doar 15 funcționari.

De asemenea, vom fortifica echipa noastră din direcția cooperare bilaterală având în vedere intensificarea interacțiunii în special cu statele membre ale UE, direcția drept internațional pentru a dispune de o expertiză juridică potrivită și să avansăm cu pași sporiți pentru ajustarea legislației noastre în vederea aderării la UE și ne dorim să asigurăm o transparență maximă pentru acest proces.

Aceasta decizie este o investiție în viitorul nostru astfel încât să puteam avea o administrație robustă, europeană, care poate ține pasul cu dorința societății noastre de a duce țara în UE.

În timpul apropiat, Ministerul va organiza un concurs public, la care invităm publicul să participe, pentru posibilitatea de a-și aduce contribuția la proiectul nostru de țară – aderarea la Uniunea Europeană și aici vreau să subliniez că încurajăm pe toți doritorii care vor să co-participe, să ajute țara să adere la UE să urmărească anunțul care va veni în curând privind un concurs deschis, public, transparent, astfel încât să punem toți mână cu mână să aducem țara în UE împreună.

Proiectul a fost avizat de către autoritățile competente pe domeniul de reglementare, inclusiv a fost supus expertizei juridice și anticorupție în conformitate cu prevederile legii.” - a conchis ministrul Nicu Popescu.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda