Vicepremierul Nicu Popescu la New York: „Într-o lume cu multiple provocări - multilateralismul contează mai mult ca niciodată.”

Publicat:Wed, 21/09/2022 - 12:00

23 septembrie 2022, New York - Agenda  vizitei de lucru la New York la segmentul înalt al sesiunii a 77-a a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, a continuat cu întrevederi bilaterale cu Nikos Dendias, ministrul afacerilor externe al Greciei, Nikola Selaković, ministrul afacerilor externe al Serbiei, Mevlüt Çavuşoğlu, ministrul afacerilor externe al Turciei, Ayman Al Safadi, viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și expatriaților al Iordaniei, Subrahmanyam Jaishankar,  ministrul afacerilor externe al Indiei și Rania Al-Mashat, ministra cooperării internaționale a Republicii Arabe Egipt, șefa diplomației islandeze Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttir și ministrul de externe austriac Alexander Schallenberg.

Vicepremierul Nicu Popescu a mai participat la Reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Inițiativei Central Europene (ICE), eveniment organizat sub patronajul președinției bulgare din cadrul organizației noastre.

Oficialul moldovean a fost în calitate de invitat special al României la evenimentul de predare a mandatului de președinție a Comunității Democrațiilor din partea ministrului de externe al României, Bogdan Aurescu, către ministrul afacerilor externe al Canadei, Mélanie Joly, în cadrul unei ceremonii desfășurate la New York. 

Vicepremierul Nicu Popescu a reprezentat țara noastră la recepția găzduită de președintele SUA Joe Biden, în cinstea șefilor delegațiilor naționale cu prilejul Segmentului înalt al Adunării Generale ONU.

De asemenea, ministrul Nicu Popescu a participat la evenimentul găzduit de secretarul general al Organizației Internaționale a Francofoniei.

De asemenea, șeful diplomației moldovenești a efectuat un schimb de opinii cu oficiali americani: Mark Simakovsky, asistentul adjunct al administratorului USAID responsabil pentru Europa și Eurasia, Eric Swalwell, membru al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, Comitetul special pentru informații și președinte al subcomitetului pentru modernizarea și pregătirea serviciilor de informații,  Derek Chollet, consilier al Departamentului de Stat și Robin L. Dunnigan, asistenta adjunctă a secretarului de stat pentru afaceri europene și euroasiatice. 

Torodată, vicepremierul Nicu Popescu a discutat la New York cu directoratul organizaţiilor evreieşti internaționale, inclusiv Congresul Evreiesc Mondial și Comitetul American Evreiesc. Oficialul s-a referit la progresul politicilor naționale de promovare a toleranței și nediscriminării, relatând despre acțiunile întreprinse de Republica Moldova pe dimensiunea educației, cercetării și comemorării Holocaustului.

*** 

Vicepremierul Nicu Popescu a avut o întrevedere cu Nikos Dendias, ministrul afacerilor externe al Greciei, cu care a discutat despre agenda de reforme pentru parcursul ireversibil de aderare europeană a Republicii Moldova, implementarea de către autorități a planului de acțiuni prin cei 9 pași solicitați de către Comisia Europeană și alinierea politicii noastre interne și externe la valorile europene pe care le împărtășesc cetățenii Republicii Moldova.

 

Detalii găsiți aici: https://bit.ly/3r4dTAh

Ministrul Nicu Popescu s-a întâlnit la New-York cu Nikola Selaković, ministrul afacerilor externe al Serbiei, amândoi exprimând interesul pentru fortificarea dialogului moldo-sârb în special pe dimensiunea economică.

„Am convenit să începem negocierile pentru un acord care să ofere prețuri mai accesibile pentru serviciile de roaming, achitate de cetățenii ce călătoresc între statele noastre. 

Vom face și un schimb de vizite bilaterale la Chișinău și Belgrad pentru dinamizarea dialogului moldo-sârb”. - a declarat oficialul moldovean.

Detalii găsiți aici: https://bit.ly/3UrJo4N

La New York, vicepremierul Nicu Popescu s-a întâlnit cu omologul său turc Mevlüt Çavuşoğlu, ministrul afacerilor externe al Turciei. Oficialii au efectuat sinteza vizitelor reciproce la nivel înalt din ultimii ani, dar și necesitatea valorificării continue a cooperării strategice dintre ambele țări, în special pe dimensiunea economică, investițională și turism.  

„Am stabilit noi obiective de cooperare pentru următoarea perioadă, inclusiv asigurarea securității energetice, impactul socio-economic al războiului și alte subiecte de interes comun. 

Am abordat cu domnul ministru evoluția de securitate în regiune, Turcia având un rol important în identificarea de soluții pentru criza alimentară globală cauzată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei”. – a declarat ministrul Nicu Popescu.

Detalii găsiți aici:https://bit.ly/3R84cuY

Vicepremierul Nicu Popescu a avut o întrevedere în premieră cu Ayman Al Safadi, viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și expatriaților al Iordaniei, țară cu care marcăm în acest an aniversarea a 25-a de la stabilirea relațiilor diplomatice.

„Ne-am propus să lucrăm împreună cu echipele noastre la promovarea turismului, creșterea exporturilor produselor agroalimentare moldovenești în Iordania și sporirea contactelor între oamenii de afaceri din statele noastre”. - a subliniat ministrul Nicu Popescu.

Detalii găsiți aici: https://bit.ly/3C2Jetb

La New York, ministrul Nicu Popescu s-a întâlnit cu omologul său indian Subrahmanyam Jaishankar, ministrul afacerilor externe al Indiei.

În anul când marcăm a 30-a aniversare de la stabilirea relațiilor diplomatice, oficialii au convenit să fortifice dialogul bilateral, precum și interacțiunea pe plan multilateral.

„Am transmis interesul fermierilor și exportatorilor noștri de a accesa mai liber piața indiană, în special exportul de fructe, solicitând susținerea autorităților de la New Delhi.  

La fel, întru promovarea diplomației economice moldo-indiene, am stabilit să facem vizite ale oamenilor de afaceri și să intensificăm cooperarea comercială.  

Am mai propus extinderea dialogului și în alte subiecte de interes reciproc, precum digitalizarea agriculturii, cel medical și educațional”. - a subliniat vicepremierul Nicu Popescu. 

Detalii găsiți aici: https://bit.ly/3rk2VXD

Continuăm să dezvoltăm relații mutual benefice cu țările lumii. Vicepremierul Nicu Popescu a avut o întrevedere cu ministra cooperării internaționale a Republicii Arabe Egipt, Rania Al-Mashat.

Un subiect de interes sporit l-a constituit relansarea negocierilor în vederea semnării Acordului de comerț liber, care va contribui substanțial la consolidarea relațiilor comercial-economice între țările noastre și va genera noi oportunități pentru sectorul agrar, interesat de piața egipteană.

Detalii găsiți aici: https://bit.ly/3xLGtKe.

Ministrul Nicu Popescu a participat la New York la Reuniunea informală a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Inițiativei Central Europene (ICE), eveniment organizat sub patronajul președinției bulgare din cadrul organizației noastre.

„I-am transmis șefului diplomației de la Sofia, Nikolay Milkov, aprecierea pentru activitatea și eforturile depuse în realizarea obiectivelor trasate, în pofida constrângerilor și evoluțiilor geopolitice din regiune.

Reuniunea de nivel înalt ne-a oferit posibilitatea să vorbim despre modalitățile de consolidare a relațiilor dintre statele membre, toate țările participante fiind profund ancorate în proiectul european, dorindu-ne ca acest efort să fie fortificat și sub egida președinției țării noastre care va începe în anul viitor.

În cadrul evenimentului am reafirmat angajamentul Republicii Moldova, în calitate de stat candidat pentru aderare la UE, pentru promovarea și implementarea proiectelor regionale, cu impact direct pentru dezvoltarea economică a țărilor noastre”. - a spus vicepremierul Nicu Popescu.

Detalii găsiți aici: https://bit.ly/3BHFFqW

În cadrul întrevederii la New York cu Mark Simakovsky, asistentul adjunct al administratorului USAID responsabil pentru Europa și Eurasia, vicepremierul Nicu Popescu s-a referit la proiectele care contribuie la îmbunătățirea nivelului de trai, asigurarea unei guvernări democratice, accelerarea creșterii sectorului privat și nu mai puțin important, sprijinirea reformei justiției, rezilienței energetice și presei independente din Republica Moldova.

 Detalii găsiți aici: https://bit.ly/3DKnpA7.

Ministrul Nicu Popescu vorbit cu Eric Swalwell, membru al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, Comitetul special pentru informații și președinte al subcomitetului pentru modernizarea și pregătirea serviciilor de informații.

„Discuțiile au vizat susținerea bi-partizană a rezoluțiilor votate în legislativul SUA, care exprimă suport pentru cetățenii țării noastre în eforturile noastre de a consolida buna guvernare, de a stârpi corupția, de a sprijini reziliența energetică, asigurarea stabilității, securității cibernetice și protejarea integrității teritoriale a țării noastre”. - a declarat oficialul moldovean.

Detalii găsiți aici: https://bit.ly/3S5vrru.

Vicepremierul Nicu Popescu s-a întâlnit la New York cu Derek Chollet, consilier al Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii, care a vizitat Republica Moldova în luna mai a acestui an. 

„M-am bucurat că discuției noastre s-a alăturat și Robin L. Dunnigan, asistenta adjunctă a secretarului de stat pentru afaceri europene și euroasiatice.

Am discutat despre evoluțiile relansării Dialogului Strategic cu SUA și despre oportunitățile de aprofundare a acestuia, procesul ambițios de reforme inițiat de autorități în spiritul valorilor democratice împărtășite cu partenerii americani”. - a conchis oficialul moldovean.

Detalii găsiți aici: https://bit.ly/3dCuWGk.  

Ministrul Nicu Popescu a participat în calitate de invitat special al României la evenimentul de predare a mandatului de președinție a Comunității Democrațiilor din partea ministrului de externe al României, Bogdan Aurescu, către ministrul afacerilor externe al Canadei, Mélanie Joly, în cadrul unei ceremonii desfășurate la ONU.

Detalii găsiți aici: https://bit.ly/3r2hlLC.

***

21 septembrie 2022,  New York – În cadrul primei zile de lucru la segmentul înalt al sesiunii a 77-a a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, șeful diplomației Republicii Moldova Nicu Popescu a avut întrevederi cu ministrul afacerilor externe al Portugaliei João Gomes Cravinho, cu miniștrii de externe ai GUAM – Jeyhun Bayramov, ministrul afacerilor externe al Azerbaidjanului, Ilia Darchiashvili, ministrul afacerilor externe al Georgiei și Dmytro Kuleba, ministrul afacerilor externe al Ucrainei. De asemenea, ministrul Nicu Popescu s-a întâlnit  cu Edgars Rinkēvičs, ministrul afacerilor externe al Letoniei, cu ministrul afacerilor externe al Ciprului,  Ioannis Kasoulides și cu ministrul danez de externe, Jeppe Kofod.

Cu ministrul afacerilor externe al Portugaliei João Gomes Cravinho, vicepremierul Nicu Popescu a discutat despre interesul reciproc pentru o cooperare mai intensă între Republica Moldova și Portugalia.

Fiind un stat afectat de consecințele războiului de la granițele noastre, oficialii au vorbit despre diverse modalități prin care Republica Moldova poate fi susținută în continuare, atât pe calea reformelor, cât și pe calea aderării la Uniunea Europeană.

„De asemenea, am ținut să menționez că factorul important ce contribuie la apropierea dintre țările noastre este comunitatea moldovenilor stabiliți în Portugalia, care, grație condițiilor favorabile oferite de autorități, s-au integrat cu succes în societatea portugheză.

Am convenit cu domnul ministru să muncim împreună în beneficiul proiectelor concrete pentru conaționalii noștri din Portugalia”. – a punctat ministrul Nicu Popescu.

Detalii găsiți aici: https://bit.ly/3xJEciP.

Vicepremierul Nicu Popescu a participat la reuniunea Consiliului Miniștrilor Afacerilor Externe ai Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică – GUAM, care s-a desfășurat la New York în contextul exercitării de către Republica Moldova a mandatului de Președinte-în-Exercițiu în cadrul GUAM.

Oficialul moldovean a discutat cu miniștrii de externe Jeyhun Bayramov, Ilia Darchiashvili și Dmytro Kuleba mai multe subiecte de actualitate referitoare la evoluțiile din regiune rezultate în urma războiului Rusiei împotriva Ucrainei și a analizat modalitățile de asigurare a suportului necesar prin intermediul GUAM.

„Am convenit asupra necesității consolidării organizației prin aprofundarea proceselor de cooperare între țările membre. Am afirmat ferm că Moldova vede potențialul de dezvoltare a Organizației – miza principală fiind aprofundarea cooperării sectoriale, în acest sens, eforturile președinției fiind în continuare direcționate spre explorarea oportunităților de implementarea a proiectelor de transport, reziliență energetică și dezvoltare a infrastructurii”. – a spus ministrul Nicu Popescu.

După ani de negocieri a fost semnat la această reuniune două documente importante pentru susținerea raporturilor de cooperare în domeniul economic și social între cele patru state membre GUAM: Protocolul privind Regulile de determinare a ţării de origine a mărfurilor și Convenția GUAM privind acordarea ajutorului reciproc în probleme consulare.

Notă: Protocol privind regulile de determinare a țării de origine a mărfurilor este parte integrantă a Acordului privind crearea Zonei de Comerț Liber GUAM (încheiat la Ialta în anul 2001). Semnarea acestuia reprezintă o contribuție semnificativă la îmbunătățirea cadrului normativ de reglementare a schimburilor comerciale și procedurilor vamale între statele membre GUAM.

O dată intrat în vigoare, Protocolul va contribui la creșterea fluxurilor comerciale de mărfuri și va încuraja crearea unor proiecte comerciale comune în cadrul statelor membre GUAM.

Detalii găsiți aici: https://bit.ly/3R0JixS.

 Programul întâlnirilor a continuat cu o discuție foarte cuprinzătoare cu Edgars Rinkēvičs, ministrul afacerilor externe al Letoniei și un aprig susținător al cursul de reformare și modernizare europeană a Republicii Moldova.

„Am mulțumit Letoniei pentru cooperarea strânsă în gestionarea crizei refugiaților din Ucraina ca urmare a războiului injust al Rusiei împotriva Ucrainei precum și pentru asistența financiară oferită în marja Planului regional de răspuns pentru refugiați în țara noastră.

Împreună cu domnul ministru Edgars Rinkēvičs am pledat pentru impulsionarea diplomației economice între țările noastre, inclusiv prin dezvoltarea cu implicarea partenerilor letoni a proiectelor care vizează diversificarea surselor de energie.” – a declarat vicepremierul Nicu Popescu.

 

Detalii găsiți aici: https://bit.ly/3SosLov.

 La New York, vicepremierul Nicu Popescu a purtat o discuție cu ministrul afacerilor externe Ioannis Kasoulides pentru a revigora dialogul diplomatic moldo-cipriot, vorbind despre principalele teme de actualitate de pe agenda bilaterală și europeană, dar și despre impactul războiului din Ucraina asupra Republicii Moldova.

„M-am bucurat de susținerea de către colegul cipriot a propunerii noastre pentru aprofundarea schimburilor de bune practici în domeniul integrării europene în contextul obținerii de către țara noastră a statutului de candidat pentru aderare la Uniunea Europeană” – a conchis ministrul Nicu Popescu.

De asemenea, vicepremierul Nicu Popescu a acceptat invitația omologului său cipriot de a vizita Nicosia într-o vizită de lucru pentru a fortifica în continuare bunele relații în beneficiul cetățenilor.

 

Detalii găsiți aici: https://bit.ly/3R0ZP57.

La întrevederea vicepremierului Nicu Popescu cu omologul său danez Jeppe Kofod, oficialii au discutat despre pașii pe care îi face Republica Moldova în drumul spre UE, utilitatea asistenței daneze în procesul de transformare a țării și interesul pentru extinderea cooperării economice, inclusiv prin atragerea oamenilor de afaceri din Danemarca.

Am ținut să subliniez interesul nostru strategic pentru expertiza daneză din domeniul energiei regenerabile”. – a declarat ministrul Nicu Popescu.

Situația regională generată de către războiul Rusiei asupra Ucrainei și criza energetică drept o consecință a acestuia reprezintă una dintre principalele preocupări ale autorităților, fiind astfel necesar de luat măsuri concrete în vederea fortificării rezilienței energetice.

„Poporul danez continuă să ne ajute cu asistență pentru dezvoltare în vederea implementării unui proiect de tranziție energetică precum și a unui program de susținere a societății civile, libertății presei și contracararea dezinformării, contribuind esențial la modernizarea europeană a societății noastre”. - a conchis oficialul moldovean.

Detalii găsiți aici: https://bit.ly/3faCalD.

Simbolic, și la ONU, Republica Moldova și România sunt nu doar alături, dar și împreună, unii lângă alții.

Vicepremierul Nicu Popescu a conchis în cadrul sesiunii de ieri: „Bucuros să-l revăd pe bunul prieten Bogdan Aurescu și împreună cu echipele noastre de la New York și din capitale participăm la cea mai importantă săptămână diplomatică.

Într-o lume cu multiple provocări – multilateralismul contează mai mult ca niciodată”.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda