Vicepremierul Nicu Popescu: „Parteneriatul dintre Republica Moldova și SUA se consolidează de la o zi la alta, ancorând țara noastră în lumea liberă, în spațiul comun al democrației și solidarității”

Publicat:Wed, 15/03/2023 - 14:02

15 martie 2023, Chișinău – Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a găzduit astăzi reuniunea la nivel înalt a Dialogului Strategic Republica Moldova - Statele Unite ale Americii, delegația americană fiind condusă de către asistentul adjunct principal al Secretarului de Stat, Dereck J. Hogan.

În debutul evenimentului, vicepremierul Nicu Popescu a declarat că relațiile dintre Republica Moldova și Statele Unite nu au fost niciodată mai puternice, fapt pe care îl prețuim.

„Am salutat frecvența întâlnirilor de nivel înalt, inclusiv întrevederea de luna trecută între președinții Maia Sandu și Joe Biden, şi vizita şefei statului la Washington în decembrie anul trecut, fapt care demonstrează angajamentul comun față de consolidarea parteneriatului strategic dintre țările noastre.” – a spus vicepremierul Nicu Popescu.

În cadrul dialogului de astăzi au fost abordate subiecte de importanță națională:

  • consolidarea democrației, statului de drept și a bunei guvernări;
  •  stimularea comerțului şi cooperarea economică;
  •  securitatea și apărarea, inclusiv securitatea cibernetică;
  • diplomația publică și dezvoltarea legăturilor între cetățenii noștri.

Oficialii din ambele țări au trecut în revistă realizările obținute de la relansarea Dialogului Strategic în 2022 și până în prezent, inclusiv avansarea Republicii Moldova în calea aderării la Uniunea Europeană.

Vicepremierul Nicu Popescu le-a mulțumit partenerilor americani pentru angajamentul puternic şi de lungă durată al SUA față de Republica Moldova.

„Acest parteneriat strâns şi asistența financiară semnificativă din partea SUA ne ajută să consolidăm democraţia şi să dezvoltăm economia de piaţă, contribuind la pace și stabilitate în regiune şi pe întregul continent european.” – a spus șeful diplomației moldovenești.

De asemenea, vicepremierul Nicu Popescu a salutat intenția autorităților din SUA de a oferi Republicii Moldova un grant suplimentar de 300 de milioane de dolari prin intermediul USAID, care în următorii ani vor fi investiţi în  rezilienţa energetică a ţării noastre.

Pe lângă acestea, oficialul moldovean a apreciat sprijinul oferit de către SUA în lupta împotriva corupției și consolidarea statului de drept în Republica Moldova.

„Anul trecut Departamentul de Control al Activelor Străine al Trezoreriei (OFAC) a sancţionat nouă persoane și 12 entități, inclusiv oligarhii fugari care acționează ca un instrument al campaniei de influență malignă a Rusiei.” – a spus vicepremierul Nicu Popescu.

Un alt aspect al dialogului moldo-american l-a constituit și semnarea a unui concept bilateral care oferă un cadru de sprijin pentru reforma instituțională și modernizarea capacităților noastre militare. Republica Moldova va continua cooperarea cu SUA în identificarea și contracararea amenințărilor hibride cu care se confruntă țara noastră, inclusiv consolidarea securității cibernetice.

După o pauză de trei ani, cauzată de pandemie, un alt eveniment îmbucurător îl reprezintă revenirea voluntarilor Corpului Păcii, o organizație care de 30 de ani contribuie semnificativ la crearea de legături puternice între oameni și între țări. Totodată, dialogul strategic a inclus şi discuții cu societatea civilă.

„Mă bucură faptul că parteneriatul dintre Republica Moldova și Statele Unite se consolidează de la o zi la alta, ancorând țara noastră în lumea liberă, în spațiul comun al democrației și solidarității. Suntem hotărâți să dezvoltăm și mai mult această relație, pentru a promova valorile comune de libertate, justiție și prosperitate, atât în Republica Moldova, cât și în întreaga lume.” – a conchis oficialul moldovean.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda