Vicepremierul Nicu Popescu: „Republica Moldova nu dorește să fie în izolare, astfel ne propunem ca țara noastră să devină un adevărat factor de stabilitate în regiune”

Publicat:Tue, 06/06/2023 - 18:46

6 iunie 2023, Bruxelles – În cadrul vizitei de lucru la Bruxelles, ministrul de externe Nicu Popescu a avut o întrevedere cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, precum și cu o serie de ambasadori acreditați pe lângă Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

Oficialii au abordat problema securității în regiune, în contextul războiului nejustificat pe care Federația Rusă îl poartă împotriva Ucrainei.

„Am folosit această ocazie pentru a reitera sprijinul ferm al Republicii Moldova pentru integritatea teritorială a Ucrainei și necesitatea consolidării securității în Europa. Republica Moldova condamnă ferm distrugerea barajului Nova Kahovka care pune în pericol viață a mii de civili din regiune. Țara noastră este gata să oferi orice sprijin necesar celor care au de suferit în urma acestui atac barbaric.” – a menționat ministrul Nicu Popescu.

Republica Moldova și NATO se află într-o perioadă de intensificare și diversificare a colaborării pentru avansarea procesului de reformare şi modernizare a sectorului de securitate şi apărare națională.

„În acest sens, am reiterat faptul că Republica Moldova nu dorește să fie în izolare, noi ne dorim ca țara noastră să devină un adevărat factor de stabilitate în regiune. Investițiile în domeniul securității și apărării ne vor permite să realizăm acest obiectiv.

Pentru noi este important să fortificam parteneriatele cu acele organizații și țări care sprijină libertatea, drepturile omului și democrația, iar NATO este un spațiu care mai bine de 70 de ani asigura pacea, stabilitatea și democrația.

Am exprimat determinarea Republicii Moldova de a contribui la pacea și securitatea regională și globală, inclusiv prin participarea la misiunile de menținere a păcii sau misiuni de asistență umanitară. Un parteneriat extins și aprofundat cu NATO, corelat și sincronizat cu parcursul de aderare la Unuinea Europeană va servi cel mai bine acestui scop.” – a spus oficialul moldovean.

Video protocolar poate fi descărcat aici: https://we.tl/t-FqjA4nallE

Declarațiile de presă ale oficialilor pot fi descărcate aici: https://we.tl/t-BdR6BL6IRw

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda