Vizita la MAEIE a grupului de lucru ad-hoc al Consiliului Europei privind reforma justiției

Publicat:Tue, 21/01/2020 - 18:16

21 ianuarie 2020, Chișinău – Reforma justiției inițiată de Guvernul Republicii Moldova a fost discutată astăzi de Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Aureliu Ciocoi cu membrii Grupului de lucru ad-hoc al Consiliului Europei (CoE) condus de Șeful Directoratului General pentru Drepturile Omului și Statul de Drept, Christos Giakoumopoulos, aflat în vizită de lucru în țara noastră. 

În cadrul întrevederii Ministrul Ciocoi a mulțumit Consiliului Europei pentru susținerea eforturilor autorităților Republicii Moldova de reformare a sectorului justiției, menționând importanța expertizei CoE, în particular a opiniei Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), în vederea alinierii proiectelor elaborate în cadrul reformei, cu cele mai înalte standarde internaționale. În context, Ministrul a subliniat că rezultatul reformei trebuie să asigure crearea unui sistem al justiției independent, profesionist și integru, menit să funcționeze în interesul tuturor cetățenilor.

Membrii Grupului de lucru au discutat modul de abordare a Guvernului de la Chișinău în identificarea problemelor în domeniul vizat, accentuând necesitatea derulării reformei în mod transparent, prin consensul tuturor actorilor sistemului justiției și în strictă conformitate cu Constituția țării. Totodată, experții Consiliului Europei au sugerat ca întregul proces al reformei justiției să se desfășoare într-o manieră etapizată. 

Menționăm că grupul de experți ai Consiliului Europei a fost constituit în vederea susținerii eforturilor de consolidare a sectorului justiției din Republica Moldova.

 

 

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda