Minister

Stela LEUCĂ

leuca
LEUCĂ
Stela

Data naşterii: 7 septembrie 1981

Studii / Formare

Maxwell School of Citizenship and International Affairs, Syracuse University. Syracuse, NY, USA

Executive Master în Administrație Publică Bursieră Fulbright, 2015-2016;

Universitatea de Stat din Moldova. Chișinău, Moldova, Masterat în Analiză Politică 2012-2014;

Universitatea din Novi Sad, Novi Sad, Serbia Cursuri de Masterat în Studii Europene 2005-2007;

Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Chișinău, Moldova Relații Economice Internaționale 1999-2004.

 

Experienţa profesională:

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Chișinău, Moldova, Consilier în Cabinetul viceprim-ministrului, ministrului afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu;

4/2022 – prezent Dezvoltarea și coordonarea direcției de politică externă a Republicii Moldova pe termen mediu și lung, inclusiv pe domenii precum integrare europeană, securitate, relații bilaterale.

German Marshall Fund, Washington DC, SUA 7/2018-4/2022, Monitorizarea și promovarea reformelor democratice și a rezilienței, a societății civile și mass media independentă pentru Parteneriatul estic, promovarea Republicii Moldova în Washington DC.

WatchDog.MD, Chișinău, Moldova Director Executiv, Dezvoltare Instituțională 5/2018-4/2022 Elaborarea și implementarea strategiei de promovarea a valorilor democratice de impact în Republica Moldova, elaborarea și implementarea mecanismelor de creștere instituțională.

Banca Mondială, Washington DC, SUA Consultant, Dezvoltare Digitală, Dezvoltarea capacităților de implementare 1/2018-6/2022 Evaluarea opțiunilor de dezvoltare digitală și elaborarea recomandărilor, ghidarea partenerilor guvernamentali în elaborarea și implementarea proiectelor finanțate de Banca Mondială.

Fundația Internațională pentru Sisteme Electorale (IFES) /Consorțiul pentru Consolidarea Alegerilor și Proceselor Politice (CEPPS), Washington DC, SUA Ofițer de Programe, Alegeri și tranziții politice.

9/2016-12/2017 Elaborarea programelor de țară în cadrul programului global USAID pentru Alegeri și Tranziții Politice, monitorizarea implementării programului global.

Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Chișinău, Republica Moldova Specialist, Democrație, Guvernare, Alegeri, Procese Politice.

2/2008-9/2015 Conceptualizarea și elaborarea programelor de dezvoltare politică și alegeri, democrație participativă, coordonarea acțiunilor și asistenței guvernului SUA în domeniu în Republica Moldova, monitorizarea implementării programelor; partajarea experienței ca membru a echipei de instruire din USAID/Washington.

 

Experiențe anterioare (2000-2008)

Promo-LEX, Curtea de Conturi a Republicii Moldova/Agenția Suedeză de Dezvoltare, Universitatea Liberă Internațională din Republica Moldova, CNFA Moldova, etc.

Job Position: