Călătorește în siguranță: Alerte de călătorie covid-19

 

15 aprilie 2024, Chișinău - În legătură cu escaladarea situației de securitate din Orientul Mijlociu, Ministerul Afacerilor Externe emite atenționare de călătorie, având în vedere situația de securitate instabilă din Israel:

MAE recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile neesențiale în această țară. Securitatea și stabilitatea în zonă pot fi afectate pe un termen nedeterminat.

Ministerul recomandă conaționalilor să urmărească cu atenție știrile și informațiile oficiale furnizate de autorități, inclusiv MAE și reprezentanța diplomatică din Tel Aviv. Aceste surse pot oferi actualizări referitoare la situația din zonă și eventualele măsuri de siguranță adiționale.

Ministerul încurajează cetățenii să fie responsabili, precauți, să pună prioritate siguranța personală, să respecte instrucțiunile și regulile impuse de autorități și să evite expunerea în mod voluntar la riscuri nejustificate și recomandă să fie menținut contactul cu ambasada din Israel.

Pentru informații suplimentare și asistență consulară, vă puteți adresa inclusiv la Centru de Apel, care poate fi contactat la numerele de telefon 0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova sau la numărul  +373 22 23 20 02.

De asemenea, vă îndemnăm să contactați și Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel:

 • Locația - Leonardo Da Vinci 21, Tel Aviv, Israel
 • +972 3-523-2000
 • tel-aviv@mfa.gov.md
 • israel.mfa.gov.md

Suplimentar, puteți expedia un mesaj: prin email la call.center@mfa.gov.md sau pe pagina de Facebook a Centrului de Apel și pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Externe.

Aceste recomandări de călătorie sunt valabile până la noi informații ulterioare și pot suferi modificări pe măsură ce situația evoluează.

 

********

ALERTĂ DE CĂLĂTORIE ÎN FINLANDA

ACTUALIZARE 13.12.2023

Finlanda redeschide parțial traficul la frontiera cu Rusia

Ambasada Republicii Moldova în Regatul Suediei informează cetățenii despre decizia autorităților Finlandei de deschidere a punctelor de traversare a frontierei Vaalimaa și Niirala la frontiera cu Federația Rusă. Decizia va intra în vigoare începând cu 14.12.2023 și va fi valabilă până la 14.01.2024. Celelalte puncte de traversare a frontierei cu Rusia rămân închise.

Recomandăm cetățenilor să urmărească anunțurile Gărzii de frontieră a Finlandei - Frontpage | The Finnish Border Guard (raja.fi).

Cetățenii care se confruntă cu o situație cu caracter urgent pot apela pentru asistență consulară la linia de telefon a Ambasadei Republicii Moldova la Stockholm +46 769 423 423.

***

Finlanda închide temporar unele puncte de trecere la frontiera cu Federația Rusă.

Autoritățile finlandeze au luat decizia de a suspenda temporar activitatea punctelor de trecere Nuijamaa, Imatra și Niirala, de la frontiera cu Federația Rusă. Această măsură va intra în vigoare începând cu data de 18.11.2023 și va fi în vigoare până la data de 18.02.2024.

Pentru traversarea frontierei dintre Finlanda și Rusia, rămân deschise punctele de trecere a frontierei Vartius și Salla.

Recomandăm cetățenilor să urmărească anunțurile Gărzii de Coastă a Finlandei - Frontpage | The Finnish Border Guard (raja.fi). Cetățenii care se confruntă cu o situație cu caracter urgent pot apela pentru asistență consulară la linia de telefon a Ambasadei Republicii Moldova la Stockholm +46 769 423 423.

***

ALERTĂ DE CĂLĂTORIE ÎN ISLANDA

Autoritățile islandeze au declarat stare de urgență în zona or. Grindavík, urmare a riscului sporit de erupție de magmă. Rezidenții sunt obligați să părăsească localitatea. Recomandăm evitarea deplasărilor în zona localității afectate și să urmăriți anunțurile Departamentului pentru protecție civilă al Islandei - Civil protection (almannavarnir.is), precum și să urmați instrucțiunile autorităților islandeze.

Pentru asistență pot fi apelate numerele 112 sau 1717 (Crucea Roșie). Pentru asistență consulară este disponibilă linia de urgență a ambasadei +46 769 423 423.

***

ALERTĂ DE CĂLĂTORIE ÎN SUEDIA

Suedia reintroduce controlul la frontierele interne

Ambasada Republicii Moldova în Regatul Suediei informează cetățenii care se află, planifică să tranziteze sau să călătorească în Regatul Suediei despre reintroducerea de către autoritățile suedeze a controlului la frontiera de stat, Măsura va fi în vigoare până la data de 11 mai 2024.

Recomandăm cetățenilor  să dețină în permanență asupra lor, pe durata călătoriei spre și dinspre Regatul Suediei, un act de identitate valabil acceptat pentru traversarea frontierei.

Cetățenii care se confruntă cu o situație cu caracter urgent pot apela pentru asistență consulară la linia de telefon a Ambasadei Republicii Moldova la Stockholm +46 769 423 423.

***

ALERTĂ DE CĂLĂTORIE ÎN ORIENTUL MIJLOCIU

Având în vedere situația de insecuritate din Orientul Mijlociu generată de războiul din Israel, care este însoțită de multiple proteste și revolte sociale în țările din regiune, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene recomandă cetățenilor Republicii Moldova care se află sau planifică să călătorească în regiune, în special în țări ca Liban și Iordania, să exercite prudență sporită. Se recomandă informarea constantă, din surse locale, în legătură cu situația de securitate și conformarea atentă la indicațiile forțelor de ordine.

Totodată, cetățenii Republicii Moldova care se află pe teritoriul și au necesitatea de a fi consultați pe probleme consulare, sunt îndemnați să contacteze Ambasada Republicii Moldova în Republica Turcia:

Centrul de Apel al MAEIE:

 • telefon 0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova sau +373 22 23 20 02.

Operatorii Centrului au program de luni până vineri între orele 08.00 – 17.00 (ora Republicii Moldova). În afara programului cu publicul, persoanele interesate pot expedia un mesaj: prin email la call.center@mfa.gov.md sau pe pagina de Facebook a Centrului de Apel  și pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene

 

ALERTĂ DE CĂLĂTORIE

Având în vedere războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei în plină desfășurare și creșterea dramatică în intensitate a ostilităților în regiunile din sudul și estul țării, Ministerul Afacerilor Externe și al Integrării Europene (MAEIE) reiterează apelul către cetățenii Republicii Moldova de a se abține de la deplasarea în toate teritoriile ucrainene temporar ocupate de Federația Rusă, din regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojia, Herson și în Peninsula Crimeea.

MAEIE face apel la cetățenii moldoveni să se informeze permanent din surse sigure, să rămână precauți și să fie în măsură să își ajusteze prompt planurile de călătorie.

MAEIE recomandă menținerea contactului cu ambasada sau consulatul general din Ucraina.

Pentru informații suplimentare și asistență consulară, vă puteți adresa la Centrul de Apel, care poate fi contactat la numerele de telefon 0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova sau numerele  +373 22 23 20 02. Operatorii au program de luni până vineri între orele 08.00 – 17.00 (ora Republicii Moldova). În afara programului cu publicul, puteți expedia un mesaj: prin email la call.center@mfa.gov.msau pe pagina de Facebook a Centrului de Apel  și pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene

Aceste recomandări de călătorie sunt valabile până la noi informații ulterioare și pot suferi modificări pe măsură ce situația evoluează.

NOTĂ: MAEIE reiterează poziția de nerecunoaștere a anexării ilegale de către Federația Rusă a tuturor regiunilor ucrainene, inclusiv a Peninsulei Crimeea. Acestea rămân conform dreptului internațional părți integrante ale Ucrainei și sunt tratate în calitate de teritorii temporar ocupate. În aceste condiții, misiunea diplomatică și oficiul consular ale Republicii Moldova sunt extrem de limitate în capacitatea de a oferi asistență și protecție consulară cetățenilor care se află în regiunile enumerate mai sus.

În continuare, MAEIE atrage atenția cetățenilor asupra prevederilor alineatului 2 al articolului 10 din Legea Ucrainei privind asigurarea drepturilor și libertăților cetățenilor și regimului juridic pe teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei, care prevede că intrarea și ieșirea în/din teritoriile temporar ocupate poate avea loc doar în baza unui permis special. Procedura de eliberare a acestuia este menționată în Hotărârea Cabinetului de Miniștri al Ucrainei nr. 367 din 4 iunie 2015. În aceste condiții, în cazul în care călătoria în regiunile temporar ocupate nu poate fi anulată, MAEIE atenționează asupra necesității coordonării tuturor aspectelor aferente cu autoritățile competente din Ucraina.

Atenționare de călătorie în legătură cu situația tensionată în Federația Rusă:

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene recomandă tuturor cetățenilor Republicii Moldova să evite vizitarea regiunilor ruse de la granița cu Ucraina în contextul amenințărilor de securitate existente în Federația Rusă. De asemenea, se recomandă părăsirea acestor regiuni în cazul în care vă aflați deja acolo.

În caz de forță majoră, cetățenii Republicii Moldova pot apela linia telefonică de urgență a Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă: +7 929 964 9079.

***

Предупреждение о путешествии в связи с напряженной ситуацией в Российской Федерации:

Министерство Иностранных Дел и Европейской Интеграции рекомендует всем гражданам Республики Молдова избегать посещения регионов, расположенных на границе с Украиной, в свете существующих угроз безопасности в Российской Федерации. Кроме того, рекомендуется покинуть эти регионы, если вы уже находитесь там.

В случае чрезвычайной ситуации граждане Республики Молдова могут обратиться по телефону в экстренной ситуации Посольства Республики Молдова в Российской Федерации: +7 929 964 9079.

***

Cu referire la decizia Comisiei pentru Situații Excepționale privind prelungirea valabilității pașapoartelor 

Pentru implementarea Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 21 din 18 mai 2022 privind prelungirea valabilității pașapoartelor, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a notificat autoritățile străine despre decizia de extindere a valabilității pașapoartelor și a solicitat recunoașterea acestora drept documente de călătorie valabile.

Pașapoartele cu termen de valabilitate extins pot fi folosite doar în statele care au confirmat recunoașterea deciziei autorităților moldovene. Actualmente, confirmarea a fost recepționată prin canale diplomatice de la următoarele state:

 • Letonia;
 • Statul Israel;
 • Federația Rusă;
 • Armenia;
 • Estonia*;
 • Azerbaidjan;
 • Croația;
 • Irlanda;
 • Ucraina;
 • Lituania;
 • Serbia;
 • Georgia;
 • Portugalia**;
 • Republica Slovacia;
 • Turkmenistan;
 • Republica Belarus;
 • Italia;
 • Canada***;
 • Turcia;
 • Malta;
 • România;
 • Tadjikistan.

* Autoritățile competente estoniene au notificat despre faptul că, din motive de ordin tehnic, pentru cetățenii care folosesc în scopul călătoriei pașapoartele a căror perioadă de valabilitate este expirată, procedura de control la trecerea frontierei ar putea dura mai mult timp decât în mod obișnuit.

**Autoritățile portugheze au notificat despre faptul că intrarea și ieșirea din țară se permite doar titularilor de pașapoarte biometrice, pentru un scurt sejur de 90 zile.

Totodată, cetățenii moldoveni cu pașapoartele expirate nu pot să se adreseze la autoritățile naționale pentru aplicarea unei vize de reședință și a unui permis de ședere în Republica Portugheză, dacă pașaportul moldovenesc nu este valabil cel puțin 6 luni.

***Autoritățile canadiene au comunicat despre posibilitatea recunoașterii pașapoartelor prelungite temporar, până la 30 iunie, 2023, în situația când scopul călătoriei ține de procedura de imigrare, cum ar fi cererea de reînnoire a permiselor de muncă în Canada.

Totodată, având în vedere regulile de călătorii internaționale, partea canadiană comunică faptul că cetățenii moldoveni care dețin un pașaport expirat, fără un înscris de prelungire, ar putea să se confrunte cu întârzieri de călătorie sau refuz de îmbarcare atunci când vor călători spre Canada.

Misiunile diplomatice și consulare realizează în continuare demersurile necesare în vederea obținerii acordului acestora pentru operaționalizarea deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale.

Pentru informații actualizate privind lista statelor care au acceptat decizia de extindere a termenu-lui de valabilitate a pașapoartelor cetățenilor Republica Moldova, recomandăm să urmăriți canale-le oficiale de comunicare ale MAEIE.

Informația pentru cetățenii Republicii Moldova. Aflați aici regulile de intrare pe teritoriul statelor străine:

Pentru comoditatea utilizatorilor, documentul PDF de mai sus poate fi căutat după cuvintele cheie folosind comanda rapidă de la claviatură Ctrl + F

Astfel, dacă aveți nevoie să găsiți prompt alerta de călătorie pentru un stat anume fără a glisa întreg documentul, tastați concomitent Ctrl + F, după care cuvântul (denumirea statului) pe care îl căutați.

Urmăriți alertele de călătorie și pe canalul de Telegram al MAEIE: https://t.me/maeiexplica

Datele din tabelul de mai jos pot fi modificate, urmare a adoptării de către autoritățile statelor străine a deciziilor care pot afecta condițiile și regulile de intrare. Călătorii urmează să verifice cerințele de deplasare pe sursele oficiale din statele de destinație. De asemenea, în cazul efectuării deplasării pe calea aerului, recomandăm contactarea din timp a companiei aeriene care operează zborul pentru verificarea condițiilor de acces la bordul aeronavei.

Informațiile privind alertele de călătorie sunt publicate în regim operativ de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova peste hotare (lista poate fi accesată pe pagina web a ministerului: https://bit.ly/30gdeld).

Informațiile curente se bazează pe cele mai recente date disponibile și sunt colectate din surse naționale autorizate și publice și sunt publicate la secțiunea „Călătorește în siguranță: Alerte de călătorie COVID-19” pe pagina web a ministerului de externe: https://mfa.gov.md/ro/content/calatoreste-siguranta-alerte-de-calatorie-covid-19;

Centrul de Apel (pentru informații consulare)

Pentru comoditatea cetățenilor, suplimentar la coordonatele misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene are activat un Centru de Apel, care poate fi contactat la numerele de telefon 0 800 909 90 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova sau numărul 022 23 20 02. Operatorii au program de luni până vineri între orele 08.00 – 17.00 (ora Republicii Moldova). În afara programului cu publicul, puteți expedia un mesaj: prin email la call.center@mfa.gov.msau pe pagina de Facebook a Centrului de Apel și pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării EuropeneLuând în considerare multiple solicitări înregistrate de la cetățeni prin intermediul liniei telefonice constituite la Centrul de Apel, informăm despre lansarea răspunsurilor automatizate la întrebările frecvent adresate prin intermediul paginii de Facebook a MAEIE. Invităm publicul să opteze pentru platformele digitale ale ministerului pentru a găsi informația căutată privind restricțiile de călătorie.

Suplimentar la resursele MAEIE, recomandăm cetățenilor Republici Moldova care dispun de dubla cetățenie, a unui stat membru al UE, consultarea adițională și a datelor operative privind menținerea/ridicarea măsurilor restrictive la următoarea adresă: Re-Open (Platformă menținută de Uniunea Europeană): bit.ly/3eBoSIP (click, link spre site extern)

 Pentru cetățenii Republicii Moldova care revin din străinătate

Pentru cetățenii care revin în Republica Moldova invităm să urmăriți detalii despre traversarea frontierei de stat în perioada pandemică, aici (click, link spre site extern). Important: Ministerul Sănătății aprobă săptămânal lista statelor cu risc epidemiologic sporit de transmitere a infecției COVID-19, pentru care se solicită prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR la traversarea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova. Lista cea mai recentă poate fi consultată și pe canalul de Telegram al MAEIE: https://t.me/maeiexplica (click, link spre site extern). Aceasta este elaborată în conformitate cu p. 10, Anexa nr. 1 din Hotărârea nr. 62 din 22.09.2021 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Pentru a asigura fluidizarea fluxului  de pasageri și călători în punctele de trecere a frontierei, în contextul controlului pandemiei de COVID-19, cetățenii Republicii Moldova care revin din străinătate sunt îndemnați să salveze documentul fișei epidemiologice de pe pagina Ministerului Sănătății (www.msmps.gov.md), Ministerului de Externe și Integrării Europene (www.mfa.gov.md) sau de pe pagina oficială a Poliției de Frontieră (www.border.gov.md) și să îl completeze din timp.  Fișa epidemiologică o găsiți AICI (click, link spre site extern). 

Cum se completează corect Fișa epidemiologică aflați din tutorialul video aici: https://youtu.be/JkE4pQesKwA

La final, recomandăm consultarea la etapa planificării unei călătorii a alertelor săptămânale publicate pe pagina web a ministerului de externe, pe paginile ambasadelor în țările de destinație precum și politicile companiilor de transport avia, rutier sau feroviar pentru pasageri.

Informația de arhivă:

PDF icon 28.10.2022 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova în străinătate.pdf

PDF icon 07.10.2022 Toate Statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova în străinătate.pdf

PDF icon 23.09.2022 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova în străinătate.pdf

PDF icon 16.09.2022 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova în străinătate.pdf

PDF icon 09.09.2022 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state.pdf

PDF icon 02.09.2022 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova în străinătate.pdf

PDF icon 26.08.2022 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova în străinătate.pdf

PDF icon 19 08 2022 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova în străinătate.pdf

PDF icon 12 08 2022 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova peste hotare.pdf

PDF icon 5 08 2022 Toate statele: Informatii actualizate privind accesul cetatenilor Republicii Moldova peste hotare.pdf

 PDF icon 29.07.2022 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova peste hotare

PDF icon 25.07.2022 Alertă de călătorie Malta

PDF icon 22.07.2022 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova peste hotare

PDF icon 15.07.2022 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova peste hotare

PDF icon 12.07.2022 Alertă de călătorie Lituania

PDF icon Actualizat la 8 iulie 2022- Toate statele informatii privind accesul cetatenilor Republicii Moldova peste hotare.pdf

PDF icon Actualizat la 1 iulie 2022 - Toate statele: Informații privind accesul cetățenilor Republicii Moldova peste hotare

PDF icon 24.06.2022 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova peste hotare

PDF icon 17.06.2022 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova peste hotare

PDF icon 13.06.2022 Alertă de călătorie SUA

PDF icon 10.06.2022 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova peste hotare

PDF icon 03.06.2022 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova peste hotare

PDF icon 31.05.2022 Alertă de călătorie Italia

PDF icon 27.05.2022 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova peste hotare

PDF icon 23.05.2022 Alertă de călătorie Bulgaria

PDF icon 23.05.2022 Alertă de călătorie Israel

PDF icon 20.05.2022 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova peste hotare

PDF icon 18.05.2022 Alertă de călătorie Austria

PDF icon 13.05.2022 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova peste hotare

PDF icon 10.05.2022 Alertă de călătorie Croația

PDF icon 06.05.2022 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova peste hotare

PDF icon 03.05.2022 Alertă de călătorie Grecia

PDF icon 30.04.2022 Alertă de călătorie Republica Italiană

PDF icon 29.04.2022 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova peste hotare

PDF icon 19.04.2022 Alerte de călătorie Azerbaidjan, Georgia, India și Iran

PDF icon 18.04.2022 Alerte de călătorie Austria și Slovacia

PDF icon 15.04.2022 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova peste hotare

PDF icon 12.04.2022 Alertă de călătorie Croația

PDF icon 08.04.2022 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova peste hotare

PDF icon 01.04.2022 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova peste hotare

PDF icon 25.03.2022 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova peste hotare

PDF icon 18.03.2022 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova peste hotare

PDF icon 11.03.2022 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova peste hotare

PDF icon 09.03.2022 Alertă de călătorie România

PDF icon 07.03.2022 Alerte de călătorie Azerbaidjan, Georgia, India, Iran

PDF icon 04.03.2022 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova peste hotare

PDF icon 01.03.2022 Alertă de călătorie Letonia

PDF icon 25.02.2022 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova peste hotare

PDF icon 18.02.2022 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova peste hotare

PDF icon 16.01.2022 Alerte de călătorie Azerbaidjan, Georgia, India, Iran

PDF icon 11.02.2022 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova peste hotare

PDF icon 07.02.2022 Alertă de călătorie Grecia

PDF icon 04.02.2022 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova peste hotare

PDF icon 31.01.2022 Alertă de călătorie România

PDF icon 31.01.2022 Alerte de călătorie Bulgaria, Macedonia de Nord și Albania

PDF icon 31.01.2022 Alertă de călătorie Italia

PDF icon 28.01.2022 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova peste hotare

PDF icon 21.01.2022 Alertă de călătorie România

PDF icon 21.01.2022 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova peste hotare

PDF icon 14 01 2022 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova peste hotare

PDF icon 09 01 2022 Alertă de călătorie România

PDF icon 06 01 2022 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova peste hotare

PDF icon 31.12.2021 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova peste hotare

PDF icon 28.12.2021 Alertă de călătorie Finlanda

PDF icon 24.12.2021 Alertă de călătorie România

PDF icon 24.12.2021 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova peste hotare

PDF icon 17.12.2021 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova peste hotare

PDF icon 15.12.2021 Alertă de călătorie Italia

PDF icon 14.12.2021 Alertă de călătorie Letonia

PDF icon 10.12.2021 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova peste hotare

PDF icon 07.12.2021 Alerte de călătorie România și Marea Britanie

 PDF icon 6.12.2021 Alerte de călătorie SUA și Mexic

 PDF icon 03.12.2021 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova peste hotare

 PDF icon 1.12.2021 Alertă de călătorie Irlanda

PDF icon 26.11.2021 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova peste hotare

PDF icon 19.11.2021 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova peste hotare

PDF icon 12.11.2021 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova peste hotare

PDF icon 05.11.2021 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova peste hotare

PDF icon 02.11.2021 Alertă de călătorie Croația

PDF icon 29.10.2021Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova peste hotare

PDF icon 27 10 2021 Alertă de călătorie în Bulgaria

PDF icon 25.10.2021 Alertă de călătorie Italia

PDF icon 22.10.2021 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova peste hotare

PDF icon 15.10.2021Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova peste hotare

PDF icon 08 10 2021 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova peste hotare.pdf

PDF icon 04.10.2021 Alertă de călătorie Portugalia

PDF icon 01.10.2021 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova peste hotare

PDF icon 24.09.2021 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova peste hotare

PDF icon 19.09.2021 Alertă de călătorie Germania

PDF icon 17.09.2021 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova peste hotare

PDF icon 10.09.2021 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova

PDF icon 03.09.2021 - Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova

PDF icon 29.08.2021 - Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova

PDF icon 23.08.2021 - Alertă de călătorie Cehia

PDF icon 21.08.2021 - Alertă de călătorie Estonia

PDF icon 20.08.2021 - Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova

PDF icon 13.08.2021 Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova

PDF icon 06.08.2021 - Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova

PDF icon Actualizare 03.08.2021 Alertă de călătorie în Ucraina

PDF icon Actualizare 02.08.2021 Alertă de călătorie Italia

PDF icon 30.07.2021 - Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova

PDF icon 23.07.2021 - Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova

PDF icon Actualizat 21.07.2021 Alertă de călătorie Cipru

PDF icon Actualizat 19.07.2021 Alertă de călătorie Norvegia

PDF icon Actualizat 19.07.2021 Alertă de călătorie Irlanda

PDF icon 16.07.2021 - Toate statele: Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova

PDF icon 06.07.2021 - Alertă de călătorie Austria

PDF icon 06.07.2021 - Alertă de călătorie Germania

PDF icon 03.07.2021 - Alertă de călătorie Portugalia

PDF icon 02.07.2021 - Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

PDF icon 02.07.2021 - Alertă de călătorie Grecia

PDF icon 28.06.2021 - Alertă de călătorie Estonia

PDF icon 26.06.2021 - Alertă de călătorie Germania

PDF icon 25.06.2021 - Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

PDF icon 21.06.2021 - Alertă de călătorie Grecia

PDF icon 21.06.2021 - Alertă de călătorie Estonia

PDF icon 18.06.2021 - Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

PDF icon 15.06.2021 - Alertă de călătorie Ucraina

PDF icon 14.06.2021 - Alertă de călătorie Grecia

PDF icon 11.06.2021 - Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

PDF icon  09.06.2021 - Alertă de călătorie Ucraina

PDF icon 07.06.2021 - Alertă de călătorie Spania

PDF icon 07.06.2021 - Alertă de călătorie Grecia

PDF icon 04.06.2021 - Informații actualizate privind accesul cetățenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state (toate statele unde Republica Moldova are reprezentare diplomatică)

PDF icon 31.05.2021 - Alertă de călătorie Grecia

28.05.2021 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

24.05.2021 - Alertă de călătorie Grecia

21.05.2021 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

17.05.2021 - Alertă de călătorie Italia

17.05.2021 - Alertă de călătorie Estonia

14.05.2021 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

11.05.2021 - Alertă de călătorie Estonia

07.05.2021 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

04.05.2021 - Alertă de călătorie Irlanda

04.05.2021 - Alertă de călătorie Estonia

30.04.2021 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

23.04.2021 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

19.04.2021 - Alertă de călătorie Estonia

16.04.2021 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

09.04.2021 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

02.04.2021 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

02.04.2021 - Alertă de călătorie Irlanda

31.03.2021 - Alertă de călătorie Spania

30.03.2021 - Alertă de călătorie Polonia

30.03.2021 - Alertă de călătorie Slovenia

29.03.2021 - Alertă de călătorie Armenia

29.03.2021 - Alertă de călătorie Ucraina

29.03.2021 - Alertă de călătorie Estonia

26.03.2021 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

23.03.2021 - Alertă de călătorie Ucraina

22.03.2021 - Alertă de călătorie Ungaria

22.03.2021 - Alertă de călătorie Estonia

19.03.2021 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

18.03.2021 - Alertă de călătorie Israel

15.03.2021 - Alertă de călătorie Letonia

15.03.2021 - Alertă de călătorie Estonia

12.03.2021 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

09.03.2021 - Alertă de călătorie Ungaria

05.03.2021 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

26.02.2021 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

19.02.2021 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

15.02.2020 - Alertă de călătorie Cehia

15.02.2020 - Alertă de călătorie Estonia

15.02.2020 - Alertă de călătorie Canada

12.02.2021 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

08.02.2021 - Alertă de călătorie Estonia

05.02.2021 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

01.02.2021 - Reguli de intrare în Franța din afara spațiului european

01.02.2021 - Alertă de călătorie Estonia

01.02.2021 - Alertă de călătorie Israel

29.01.2021 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

26.01.2021 - Alertă de călătorie Muntenegru

26.01.2021 - Alertă de călătorie SUA

25.01.2021 - Alertă de călătorie Estonia

25.01.2021 - Alertă de călătorie Israel

22.01.2021 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

19.01.2021 - Alertă de călătorie România

19.01.2021 - Alertă de călătorie SUA

18.01.2021 - Alertă de călătorie Italia

18.01.2021 - Alertă de călătorie Azerbaidjan, Georgia, Iran, India

18.01.2021 - Alertă de călătorie Estonia

15.01.2021 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

10.01.2021 - Alertă de călătorie Germania

08.01.2021 - Alertă de călătorie Letonia

31.12.2020 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

28.12.2020 - (ACTUALIZAT) Alertă de călătorie Turcia

28.12.2020 - Alertă de călătorie Regatul Țărilor de Jos

24.12.2020 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

22.12.2020 - Alertă de călătorie Israel

21.12.2020 - Alertă de călătorie Ucraina

18.12.2020 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

14.12.2020 - Alertă de călătorie Belarus

14.12.2020 -  Alertă de călătorie Germania

11.12.2020 - Alertă de călătorie Ucraina (ACTUALIZATĂ LA ORA 19:00)

11.12.2020 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

07.12.2020 - Alertă de călătorie Ucraina

04.12.2020 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

27.11.2020 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

20.11.2020 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

13.11.2020 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

06.11.2020 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

04.11.2020 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

03.11.2020 - Alertă de călătorie România

31.10.2020 - Alertă de călătorie Ucraina

30.10.2020 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

26.10.2020 - Alertă de călătorie Danemarca

26.10.2020 - Alertă de călătorie România

26.10.2020 - Alertă de călătorie Estonia

23.10.2020 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

16.10.2020 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

13.10.2020 - Alertă de călătorie Italia

10.10.2020 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

07.10.2020 - În atenția cetățenilor Republicii Moldova: avertisment de călătorie pentru Armenia și Azerbaidjan

05.10.2020 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

27.09.2020 - Alertă de călătorie Ucraina

25.09.2020 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

18.09.2020 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

11.09.2020 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

09.09.2020 - Alertă de călătorie Ucraina

31.08.2020 - Alertă de călătorie Bulgaria

31.08.2020 - Alertă de călătorie Ungaria

29.08.2020 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

26.08.2020 - Alertă de călătorie Ucraina (UPDATE: 28.08.2020)

23.08.2020 - Alertă de călătorie Israel

21.08.2020 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

17.08.2020 - Alertă de călătorie Grecia

17.08.2020 - Alertă de călătorie Israel

14.08.2020 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

13.08.2020 - Alertă de călătorie Emiratele Arabe Unite

13.08.2020 - Alertă de călătorie Ucraina

08.08.2020 - Alertă de călătorie Italia

07.08.2020 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

06.08.2020 - Alertă de călătorie Grecia

02.08.2020 - Alertă de călătorie Canada

02.08.2020 - Alertă de călătorie Portugalia

31.07.2020 - Alertă de călătorie Italia

31.07.2020 - Alertă de călătorie Japonia

31.07.2020 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

30.07.2020 - Precizări privind regulile de intrare și tranzitare a teritoriului Bulgariei

30.07.2020 - Precizări în privința tranzitului spre Bulgaria

28.07.2020 - Alertă de călătorie Letonia

28.07.2020 - Alertă de călătorie Bulgaria

27.07.2020 - Actualizare alertă de călătorie pentru România

24.07.2020 - Actualizare alertă de călătorie pentru Ucraina

24.07.2020 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

21.07.2020 - Măsurile referitoare la regimul de intrare în România

20.07.2020 - Alertă de călătorie Israel

16.07.2020 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

15.07.2020 - Bulgaria a prelungit restricțiile la intrarea pe teritoriul său a cetățenilor străini

15.07.2020 - UPDATE: Referitor la interdicția de intrare pe teritoriul Italiei

14.07.2020 - Alertă de călătorie pe teritoriul Austriei

13.07.2020 - Anunț privind modificarea condițiilor de intrare pe teritoriul Ungariei

11.07.2020 - Starea de urgenţă în sănătate publică se prelungeşte până la 31 iulie

10.07.2020 - Referitor la interdicția de intrare pe teritoriul Italiei

10.07.2020 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

02.07.2020 - Precizare pentru deținătorii de permise de ședere italiene expirate

01.07.2020 - Ultimele modificări ale regulilor de circulație între Republica Moldova și Republica Italiană

01.07.2020 - Alertă de călătorie pe teritoriul Bulgariei

01.07.2020 - Restricții de călătorie și măsuri de protecție pe teritoriul Canadei

29.06.2020 - Zborurile dintre Republica Moldova și Republica Turcia, vor fi reluate începând cu data de 1 iulie 2020

27.06.2020 - Informaţii actualizate privind accesul cetăţenilor Republicii Moldova pe teritoriul altor state

27.06.2020 - Informații privind călătoriile în Ucraina, în contextul pandemiei COVID-19 dar și inundațiilor din această țară

26.06.2020 - Alertă de călătorie în Statul Israel (actualizată la 26 iunie 2020)

28.05.2020 - Alerte de călătorie

26.05.2020 - Informații privind operarea zborurilor de tip charter (neregulate) după ridicarea stării de urgență în Republica Moldova

17.04.2020 - Alertă de călătorie în Bulgaria

15.04.2020 - Despre zborurile charter pentru perioada 20 aprilie – 3 mai 2020

04.04.2020 - Orarul curselor operate în perioada 6 aprilie - 18 aprilie

02.04.2020 - Despre organizarea zborurilor charter pentru perioada 6 - 19 aprilie 2020

27.03.2020 - China suspendă temporar intrările pe teritoriul său pentru cetățenii străini, inclusiv și pentru deținătorii de vize sau permise de ședere valabile

26.03.2020 - MAEIE îndeamnă cetățenii Republicii Moldova să se informeze din surse oficiale în privința zborurilor charter cu destinația Chișinău

24.03.2020 - În atenția cetățenilor: întrebări și răspunsuri despre asistența în condiții de COVID-19

23.03.2020 - Restricții de intrare pe teritoriul României pentru cetățenii străini

20.03.2020 - Despre procedura de prelungire a perioadei de ședere temporară a cetățenilor străini pe teritoriul Federației Ruse

19.03.2020 - Informație pentru cetățenii moldoveni referitor la eventuala depășire a termenului de ședere peste hotare

18.03.2020 - Asistența MAEIE pentru cetățenii moldoveni de peste hotare

18.03.2020 - Alertă de călătorie în Zona UE+

17.03.2020 - Precizare de presă MAEIE

14.03.2020 - Restricții temporare de intrare pe teritoriul Ucrainei

12.03.2020 - Restricții de intrare în SUA în contextul prevenirii răspândirii infecției de COVID-19

12.03.2020 - Informații cu privire călătoriile în Republica Austria

10.03.2020 - Avertizare pentru cetățenii Republicii Moldova care călătoresc în zone afectate de COVID-19

În atenția cetățenilor: întrebări și răspunsuri despre asistența în condiții de COVID-19
 • Ucraina, Ungaria, Georgia, Turcia, Muntenegru, Kazahstan, Turkmenistan, Belarus sunt țările cu care Republica Moldova a convenit în plan bilateral, prin schimb de note, recunoașterea reciprocă a certificatelor naționale de vaccinare.

   

  Demersuri similare prin canale diplomatice au fost înaintate ministerelor afacerilor externe ale Cehiei, Greciei, Poloniei, Marii Britanii, Franței, Rusiei, Irlandei, Letoniei, Italiei, Kârgâzstan, Tadjikistan, Israel, Serbia, Luxemburg, Armenia, Uzbekistan.

   

  Au anunțat despre recunoașterea unilaterală a certificatelor de vaccinare eliberate de autoritățile Republicii Moldova, care sunt conforme cu standardele Organizației Mondiale a Sănătății și a Uniunii Europene, următoarele țări: Bulgaria, Regatul Spaniei, România, San Marino, Estonia, Grecia, Germania, Lituania, Austria, Croația, Slovacia, Slovenia, Elveția, Finlanda, Bosnia și Herțegovina, Irlanda, Danemarca, Serbia, Franța. Aceste prevederi pot fi modificate în funcție de starea epidemiologică din Republica Moldova.

  Sunt cetăţean al Republicii Moldova, cu permis de şedere în alt stat, dar vreau să revin în Republica Moldova la familie. Cum să procedez?

MAEIE recomandă insistent să evitaţi călătoriile în Republica Moldova în perioada pandemiei de COVID-19 şi să evaluaţi cu atenţie riscurile unei astfel de călătorii. Atenţionăm că majoritatea statelor aplică măsuri restrictive de călătorie, manifestate prin interzicerea intrării dar și ieșirii din anumite zone, închiderea unor puncte de trecere a frontierei sau instituirea unei perioade obligatorii de carantină. Astfel, călătoria Dumneavoastră ar putea fi afectată de restricțiile impuse de statele de tranzit și pot constitui un factor adiţional de propagare a infecției cu COVID-19, punând astfel în pericol siguranța celor de acasă. MAEIE subliniază că posibilitatea acordării asistenţei consulare ar putea fi limitată din cauza restricţiilor de circulaţie impuse de anumite state.

Alertele de călătorie pentru alte state pot fi vizualizate aici: mfa.gov.md/ro/content/alerte-de-calatorie-covid-19

 • Mă aflu la odihnă/în deplasare/vizită într-un alt  stat, care şi-a anulat rutele internaţionale regulate? Cum să revin în ţară?

MAEIE recomandă contactarea agențiilor de voiaj și a companiilor aeriene în vederea identificării unor rute/posibilităţi alternative pentru retur. Atragem atenţia asupra faptului că multe ţări au sistat comunicarea aeriană cu statele din zonele de risc, iar frontierele terestre ale mai multor state europene sunt închise. Astfel, pentru evitarea riscului de blocaj în zona de frontieră, MAEIE recomandă consultarea alertelor de călătorie pentru alte state (mfa.gov.md/ro/content/alerte-de-calatorie-covid-19) şi contactarea misiunii diplomatice sau oficiului consular al Republicii Moldova din ţara dată, sau a celei mai apropiate misiuni diplomatice a ţării noastre pentru precizarea informaţiei privind punctele de trecere a frontierei accesibile pentru intrare/ieşire/tranzitare.

Lista misiunilor diplomatice cu datele de contact ale acestora o găsiţi aici:  mfa.gov.md/sites/default/files/tabel.pdf

 • Poate Ambasada să-mi achite un bilet la avion sau pentru alt mijloc de transport pentru a ajunge în Republica Moldova?

Ambasada nu dispune de resurse financiare pentru acoperirea cheltuielilor legate de procurarea biletelor de avion, sau pentru alte mijloace de transport (tren, autobuz, etc.) pentru revenirea Dumneavoastră în Republica Moldova. Această responsabilitate Vă revine în totalitate Dumneavoastră. Eforturile Ambasadelor, cu precădere în situaţia actuală, sunt concentrate pe cazurile excepționale de acordare a asistenţei de ordin consular persoanelor aflate în dificultate. 

 • Cum procedez în cazul în care termenul de şedere în statul de reşedinţă a expirat/expiră în curând?

MAEIE  recomandă să Vă adresaţi la serviciile migraţionale sau autorităţile publice din statul de reşedinţă, în vederea extinderii dreptului de ședere sau aplicării excepțiilor interne în legătură cu limitările impuse la traversarea frontierelor. În cazul imposibilității obținerii informațiilor respective de la autoritățile locale, cetățenii Republicii Moldova vor solicita suportul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale țării noastre.

 • Sunt blocat într-o țară unde Republica Moldova nu are ambasadă/consulat. Unde mă adresez pentru asistență consulară? Ce trebuie să fac dacă vreau să mă întorc în Moldova?

Dacă sunteţi blocat într-o ţară unde Republica Moldova nu are Ambasadă/Consulat, Vă sugerăm să contactaţi cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular al ţării noastre sau să apelaţi Centrul de Apel al MAEIE la nr. de telefon +373 22 788722 (mfa.gov.md/ro/content/centrul-de-apel), pentru a obţine asistenţa consulară necesară şi a identifica eventuale soluţii pentru revenirea Dumneavoastră în Republica Moldova.

Lista misiunilor diplomatice cu datele de contact ale acestora o găsiţi aici:  mfa.gov.md/sites/default/files/tabel.pdf

 • Nu  reuşesc să contactez misiunea diplomatică a Republicii Moldova peste hotare.

În prezent, misiunile diplomatice ale Republicii Moldova peste hotare primesc mii de apeluri pe zi. În aceste circumstanţe, Vă sugerăm să contactaţi Ambasadele prin Email, sau să apelaţi Centrul de Apel al MAEIE la nr. de telefon +373 22 788722 (mfa.gov.md/ro/content/centrul-de-apel). Contăm pe înţelegea Dumneavoastră şi Vă asigurăm că nici o solicitare nu va rămâne fără răspuns.

Pentru situaţii excepţionale (accidente, decese, etc.), telefoanele de urgenţă ale Ambasadelor sunt disponibile 24/24. https://www.mfa.gov.md/sites/default/files/tabel.pdf

 • Sunt lucrător sezonier şi mi-a expirat contractul de muncă/perioada de şedere în statul de reşedinţă. Cum să ajung în Republica Moldova?

Pentru extinderea perioadei de şedere în legătură cu limitările impuse la traversarea frontierelor, Vă adresaţi la autorităţile migraţionale sau cele locale din statul de reşedinţă (a se vedea pct.4). În vederea identificării unei soluţii pentru întoarcerea în Republica Moldova, Vă recomandăm să contactaţi misiunea diplomatică a Republicii Moldova din statul dat. Misiunile diplomatice, prin toate canalele de comunicare disponibile, Vă vor oferi informaţii actualizate privind situaţia din statele de acreditare şi posibilităţile de revenire în ţară.

 • Am contract de muncă peste hotare, iar angajatorul m-a anunţat că aş putea fi disponibilizat în legătură cu situaţia generată de răspândirea infectărilor cu COVID-19. Cum procedez?

Dacă aflaţi că aţi putea fi disponibilizat, interesaţi-vă de garanţiile şi subvenţiile acordate în statul de reşedinţă în astfel de situaţii. În cazul în care angajatorul Vă anunţă despre încetarea activităţii Dumneavoastră, solicitaţi o notificare scrisă din partea acestuia. Aceasta Vă va permite să Vă adresaţi la un avocat/ONG specializat, care ar putea să Vă consulte, inclusiv pro-bono şi oferi eventuale soluţii.

 • Proprietarul apartamentului în care locuiesc solicită să părăsesc de urgenţă locuinţa. Cum procedez dacă nu am o altă alternativă de a identifica spaţiu de locuit în termeni restrânși?

Dacă proprietarul Vă solicită să părăsiţi spaţiul în care locuiţi, nu vă grăbiţi să faceţi acest lucru. Solicitaţi o notificare scrisă din partea proprietarului. Interesaţi-vă de garanţiile acordate în statul de reşedinţă în situaţii de forţă majoră. O eventuală evacuare silită ar trebui să fie argumentată prin executare judecătorească.

 • Sunt  elev/student peste hotare, iar procesul de studii a fost/ar putea fi suspendat pentru o perioadă nedeterminată. Cum procedez în contextul restricţiilor de călătorie care sunt/ar putea fi  în statul de reşedinţă?

Dacă ești elev/student peste hotare, ia legătura cu instituția de învățământ și asigură-te că-ți poți continua ciclul de studii la distanță. În vederea identificării unei soluţii pentru întoarcerea în Republica Moldova, recomandăm să contactaţi misiunea diplomatică a Republicii Moldova din statul de reşedinţă. Misiunile diplomatice, prin toate canalele de comunicare disponibile, Vă vor oferi informaţii actualizate privind situaţia din statele de acreditare şi posibilităţile de revenire în ţară.

 • Sunt peste hotarele Republicii Moldova şi îmi expiră poliţa de călătorie/asigurare medicală. Cum procedez?

Dacă Vă expiră polița de asigurare medicală/de călătorie, luaţi legătura cu prestatorul de servicii și revendicați-Vă dreptul la asigurare pe toată durata situației excepționale.

 • Este autorizată intrarea cetăţenilor străini în Republica Moldova?

Din data de 17 martie 2020, traversarea frontierei de stat moldo – române şi a celei moldo – ucrainene pe sensul de intrare în Republica Moldova, este interzisă cetăţenilor străini.

Excepţia de la această regulă se aplică membrilor misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova, ai organizaţiilor/misiunilor internaţionale, precum şi membrilor de familie ale acestora. De asemenea, este autorizată trecerea pentru cetăţenii străini şi apatrizii domiciliaţi sau cu şedere permanentă/temporară, conducătorilor auto sau personalului de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor, echipajelor aeronavelor, navelor şi brigăzilor garniturilor de tren.

 • Au fost impuse restricţii pentru părăsirea teritoriului Republicii Moldova?

Au interdicţie de a părăsi teritoriul Republicii Moldova persoanele aflate în regim de autoizolare la domiciliu.

Celelalte persoane care intenţionează să părăsească teritoriul Republicii Moldova trebuie să se informeze despre restricţiile de circulaţie, inclusiv pentru tranzit, impuse de statele vecine, cît şi statele de destinaţie. Consultaţi alertele de călătorie disponibile pe pagina MAEIE şi profilurile de Facebook ale misiunilor diplomatice ale RM care sunt actualizate cu regularitate. mfa.gov.md/ro/content/alerte-de-calatorie-covid-19

 • Mă aflu în Republica Moldova şi vreau să revin în statul reşedinţă, în care am permis pentru studii, muncă, etc. Ce posibilităţi sunt?

Cursele aeriene şi cele charter regulate, precum şi rutele feroviare internaţionale de transport de pasageri au fost sistate de ţara noastră pentru perioada 17 martie – 01 aprilie 2020. Această restricţie ar pute fi prelungită în caz de necesitate.

În situaţia în care intenţionaţi să părăsiţi teritoriul Republicii Moldova pe cale terestră, Vă aducem la cunoştinţă că atât statele vecine, cât şi multe alte state au impus restricţii de circulaţie, inclusiv pentru persoanele care au permis de şedere în ţările respective. Pe paginile web și profilurile de facebook ale Ministerului, Misiunilor Diplomatice și Oficiilor Consulare ale Republicii Moldova pot fi găsite informații și actualizări privind Alertele de călătorie referitor la condițiile de intrare și tranzit din statele de acreditare.