Conferință de presă comună MAEIE-CEC susținută pe tema „Alegerile parlamentare anticipate – procesul organizatoric privind votul în străinătate”

Publicat:Tue, 25/05/2021 - 12:57

25 mai 2021, Chișinău – Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a găzduit conferința de presă comună cu reprezentanții Comisiei Electorale Centrale pe tema „Alegerile parlamentare anticipate – procesul organizatoric privind votul în străinătate”. Declarațiile prim-ministrului interimar, ministrului interimar al afacerilor externe și integrării europene Aureliu Ciocoi și ale președintelui Comisiei Electorale Centrale Dorin Cimil pot fi consultate mai jos, iar sesiunea de întrebări-răspunsuri cu reprezentanții instituțiilor media naționale, poate fi vizualizată aici. 

Aureliu Ciocoi, prim-ministru interimar, ministru interimar al afacerilor externe și integrării europene:

Mult stimate domnule președinte al Comisiei Electorale Centrale,

Devine deja o tradiție bună aceste conferințe de presă comune dintre MAEIE și CEC în ceea ce privește organizarea scrutinelor, atât prezidențiale, dar și în acest caz, parlamentare anticipate. Diaspora Republicii Moldova, după cum cunoașteți, s-a prezentat într-un număr mare la alegerile prezidențiale din toamna trecută. A fost o cifră surprinzătoare, inclusiv pentru MAEIE – peste 260 de mii de votanți în afara țării. Cu această ocazie, doresc să vă reamintesc că este continuată înregistrarea prealabilă a cetățenilor noștri care se află în afara Republicii Moldova pe platforma CEC. Din câte cunosc, la ora actuală, s-au înregistrat prealabil peste 91 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova.

Reiterăm astăzi mesajul nostru comun și sper că domnul președinte Dorin Cimil se va alătura: Ne dorim ca toți cetățenii Republicii Moldova care vor să își exercite în străinătate dreptul constituțional de vot să o poată face în condiții de siguranță, cu respectarea normelor sanitare și de ordine publică din țările de reședință.

Pentru buna organizare a votului în străinătate, noi cei de la MAEIE am demarat discuții permanente cu șefii misiunilor diplomatice și consulare ale țării noastre peste hotare și le-am cerut colegilor noștri următoarele:

  • Să informeze și să solicite acordul preliminar al statelor gazdă privind deschiderea secțiilor de votare pe teritoriul acestor state. Din câte cunoaștem, majoritatea misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale Republicii Moldova au solicitat acceptul preliminar al statelor-gazdă și al statelor de acreditare pentru permisiunea de a desfășura alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.
  • Să comunice numărul oficial și estimativ al cetățenilor moldoveni aflați în țările de acreditare a misiunilor diplomatice și în țările de reședință;
  • Să consulte organizațiile din diasporă și liderii de opinie ai comunităților de moldoveni de peste hotare privind repartizarea geografică a secțiilor de votare;
  • Să examineze și să evalueze logistica necesară asigurării procesului de votare în condițiile pandemiei Covid-19, precum și evaluarea riscurilor conexe.

Un lucru principial pe care vreau să-l fac public cu această ocazie: MAEIE pornește de la înțelegerea faptului că numărul secțiilor de votare nu poate fi mai mic decât cel din scrutinul prezidențial din noiembrie 2020.

Tradițional, și asta cunoaștem cu toții, în alegerile prezidențiale mobilizarea electoratului este mult mai mare decât la alegerile parlamentare. Totuși, ministerul consideră necesar a lua în calcul posibilitatea dublării numărului secțiilor de votare acolo unde s-a votat peste 5 mii persoane, unde s-a extins timpul de funcționare a secțiilor de votare sau unde s-au epuizat înainte de închiderea secțiilor de votare buletinele de vot.

Sistematizând informația pe care MAEIE a primit-o de la ambasade și oficiile consulare, am propus astăzi, printr-un demers adresat președintelui CEC, deschiderea unui număr mai mare de secții de votare peste hotare. În procesul examinării propunerilor menționate, ministerul a consultat unele organizații non-guvernamentale și formatori de opinie din țară și de peste hotare.

Decizia finală aparține în exclusivitate CEC, singura autoritate care poate lua decizii în acest sens.

Argumentele noastre sunt evidente: în lume sunt avansate procesele de imunizare anti-Covid. Scade vizibil intensitatea infectării pe fundalul implementării programelor naționale de imunizare. Se apropie perioada estivală și, corespunzător, pronosticăm ridicarea graduală a restricțiilor, inclusiv pentru circulație în statele care au fost puternic afectate de pandemie.

În ceea ce privește costurile, bugetul inițial calculat de MAEIE pentru asigurarea alegerilor peste hotare se evaluează la ora actuală la 5,5 milioane lei. Această cifră a fost comunicată CEC și cuprinde numărul orientativ de secții de votare discutat inițial cu CEC. În această ordine de idei, dacă numărul secțiilor de votare care urmează a fi aprobat de CEC va crește, va fi necesar să se reevalueze impactul financiar, precum și impactul asupra logisticii organizării și gestionării acestor secții. În momentul formulării avizului final, potrivit Codului Electoral, Ministerul va reflecta toate elementele, inclusiv cel financiar și cel logistic.

Profit, din nou, de această ocazie pentru a face un apel public către membrii diasporei: Rugăm să ajutați autoritățile, ambasadele din țările de reședință și din țările de acreditare pentru a completa componența birourilor electorale. În unele state, vom avea nevoie de voluntari care ne vor ajuta în gestionarea organizată a fluxurilor de votanți. Mulțumesc și pe această cale tuturor membrilor diasporei care au asigurat buna desfășurare a alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020.

Totodată, fac un apel către diasporă, luând în considerare și dificultățile de ordin financiar cu care se confruntă Republica Moldova la ora actuală, am aprecia enorm de mult voluntariatul membrilor birourilor secțiilor de votare, lucru care urmează a fi exclusiv benevol. Membrii diasporei care se vor înscrie pentru a deveni membri ai secțiilor de votare, a birourilor electorale, am aprecia enorm de mult dacă dânșii vor accepta să facă acest lucru pe principii benevole.

Doresc să transmit mulțumiri și tuturor autorităților statelor unde intenționăm să deschidem secții de votare, care pe fundalul pandemiei și restricțiilor din țările respective, deja au reacționat pozitiv la solicitările noastre de organizare a procesului de vot.

Cât privește evoluțiile situațiilor epidemiologice din fiecare stat, MAEIE urmărește și analizează constant deciziile autorităților străine care pot limita funcționarea secțiilor de vot  și afecta negativ exercitarea dreptului de vot și vom informa neîntârziat Comisia Electorală Centrală și opinia publică.

Am examinat și bunele practici în comunicarea noastră publică, prin consultarea ambasadelor, diasporei, societății civile, misiunilor de observare și vom menține informarea operativă a societății despre procesul organizatoric, inclusiv pe platforma acestor conferințe de presă periodice.

De asemenea, rog să urmăriți sursele oficiale și credibile de informare - paginile web ale MAEIE, CEC și misiunilor noastre diplomatice – unde va fi prezentată informația actualizată cu regularitate pentru a explica condițiile de votare și informațiile relevante pentru fiecare țară separat, astfel încât cetățenii să voteze în siguranță.

Stimate domnule președinte al Comisiei Electorale Centrale, dați-mi voie cu această ocazie să-mi închei cuvântul introductiv aici și îmi face o deosebită plăcere să vă transmit dumneavoastră microfonul.

Dorin Cimil, președintele Comisiei Electorale Centrale:

Stimate domnule prim-ministru, stimate domnule secretar general, stimați colegi, stimată mass-media,

Vreau să menționez și eu că pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate, preconizate pentru 11 iulie 2021, CEC a întreprins până la moment următoarele acțiuni în vederea organizării alegerilor, și anume: 

  • A constituit circumscripția electorală numărul 38 pentru secțiile de votare constituite în străinătate.
  • A fost constituit un consiliu electoral distinct cu sediul în municipiul Chișinău, care va asigura organizarea proceselor electorale pentru secțiile de votare constituite peste hotare. Până în anul 2019 această competență îi revinea consiliului electoral de circumscripția electorală Chișinău numărul 1.
  • Până la data de 5 iunie curent, CEC va decide organizarea și formarea secțiilor de votare din străinătate în baza criteriilor stabilite de către Codul Electoral.

Legislația electorală indică următoarele criterii pentru stabilirea secțiilor de votare peste hotarele țării: în cazul alegerilor parlamentare, pe lângă misiunile diplomatice și consulare ale Republicii Moldova se organizează una sau mai multe secții de votare pentru alegătorii care se află în străinătate la data alegerilor. Totodată, cu acordul autorităților competente ale țărilor respective, vor fi organizate secții de votare și în alte localități. Constituirea acestor secții de votare se stabilește de către CEC cu avizul prealabil a MAEIE în baza a 3 criterii: 

  1. În baza numărului de alegători care au participat la scrutinul precedent organizat în circumscripția națională;  
  2. Pe baza înregistrării prealabile;  
  3. Pe baza informațiilor obținute de către MAEIE de la autoritățile competente ale țărilor de reședință și a cetățenilor Republicii Moldova privind numărul acestora și locul aflării acestora.  

Ce date avem până astăzi, pe care le-am procesat și urmează să le comunicăm: conform datelor deținute de către CEC în turul 2 a alegerilor prezidențiale din noiembrie 2020, în secțiile de vot deschise în afara țării s-au prezentat la urne 263 177 de alegători. Referitor la datele despre înregistrare prealabilă, termenul limită este 26 mai 2021. Înregistrările pot fi făcute online pe pagina alegător.md sau prin depunerea unei cereri pe suport de hârtie prin depunerea unei cereri individual sau colectiv la CEC și/sau la misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova.

Am anunțat că înregistrările făcute pentru scrutinele naționale precedente rămân a fi valabile, cu excepția cazurilor în care alegătorii intenționează să voteze în o altă localitate în afara țării unde vor fi deschise secții de votare. În aceste situații alegătorii pot face modificări în datele prezentate anterior.

După cum a comunicat și domnul prim-ministru, până în prezent avem înregistrate prealabile circa 93 000 de persoane, asta ținând cont de faptul că pentru alegerile prezidențiale, au fost 60 000 de înregistrări. CEC a solicitat MAEIE prezentarea informațiilor ce vizează numărul cetățenilor cu drept de vot ai Republicii Moldova aflați peste hotare și locul aflării acestora la nivel de localitate. Informația prezentată de minister va fi utilizată la estimarea numărului de cetățeni pentru fiecare localitate în care să fie organizate secții de votare. 

În context apreciem și de această dată implicarea societății civile care a venit cu o notă de poziție cu privire la constituirea secțiilor de votare din străinătate.  

Imediat ce se va încheia procesul de înregistrare prealabilă, CEC va analiza toate informațiile de care dispune și care sunt prevăzute de către lege pentru a elabora proiectul de hotărâre cu privire la organizarea secțiilor de votare peste hotarele țării. Vreau să confirm că astăzi dimineață, în adresa CEC, a parvenit scrisoarea semnată de către ministrul afacerilor externe și integrării europene, domnul Aureliu Ciocoi, prin care ne-a prezentat un proiect al secțiilor de votare care urmează a fi deschise peste hotare, conform poziției ministerului, precum și argumentarea financiară și argumentarea logistică a acestor acțiuni care urmează a fi întreprinse.  

Printre provocările pe care le atenționăm sunt: 

  • asigurarea financiară a procesului – acest lucru la fel este consemnat în scrisoare la care am făcut referință; 
  • În cazul birourilor electorale constituite peste hotarele țării, președintele este desemnat de către șeful misiunii diplomatice, șeful oficiului consular sau al personalului altor instituții ale serviciului diplomatic sau, la propunerea CEC, din Registrul funcționarilor electorali, cu avizul MAEIE. Ceilalți 6–10 membri ai biroului sunt desemnați de către partidele politice reprezentate în Parlament, câte unul desemnat de fiecare partid. Dacă numărul persoanelor propuse de către partidele este insuficient, birourile electorale sunt completate de către CEC, din Registrul funcționarilor electorali, cu avizul MAEIE.  
  • dotarea logistică a secțiilor de votare deschise peste hotare: situația se complică, în condițiile pandemiei provocată de virusul COVID-19. Dar având experiența alegerilor prezidențiale, suntem siguri că implicarea și responsabilitatea colegilor din cadrul MAEIE și a misiunilor diplomatice va asigura o bună organizare a procesului. 

În acest context susțin apelul Ministerului de Externe privind implicarea cetățenilor care se află în diaspora, în calitate de membri a birourilor permanente a secțiilor de votare pe bază voluntară, pro-bono, pentru de a lucra și a fi în calitate de persoane, de funcționari, și a depune tot efortul pentru ca lucrurile să stea foarte bine și să fie transparente în cadrul  secțiilor de votare. 

Cât privește dotarea logistică a secțiilor de votare, trebuie să menționăm că situația pe moment este complicată. În condițiile pandemiei provocate de virusul Covid -19 și experiența  alegerilor prezidențiale, ne face să fim siguri că implicarea și responsabilitatea din cadrul MAEIE și misiunilor diplomatice va asigura o bună organizare a procesului. 

Vreau să vă mulțumesc încă o dată pentru platforma de comunicare și discuții creată de către Minister și ocazia de a furniza date relevante și din prima sursă către alegători. 

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda