A A A

Consultări politice interministeriale moldo-lituaniene

Publicat:Tue, 28/07/2020 - 15:00

28 iulie 2020, Chișinău  Secretarul de stat Dumitru Socolan a condus o nouă rundă de consultări politice interministeriale moldo-lituaniene, în format de videoconferință. Delegația lituaniană a fost condusă de către viceministrul afacerilor externe Dalius Čekuolis. La discuții au participat directorii politici din ministerele  de externe, precum și ambasadorii celor două state.

Părțile au apreciat nivelul avansat al cooperării bilaterale moldo-lituaniene şi dinamica pozitivă a dialogului politic la nivelul celor două diplomații, evidențiind necesitatea identificării modalităților de relansare și dinamizare a cooperării sectoriale și a raporturilor comercial-economice.

Au fost discutate, de asemenea, aspecte legate de evoluțiile procesului de reglementare a conflictului transnistrean, situația regională şi internațională, inclusiv interacțiunea și susținerea reciprocă în cadrul organizațiilor internaționale.

Delegațiile au abordat evoluțiile recente în dialogul Moldovei cu Uniunea Europeană, cu precădere au vorbit despre implementarea reformelor în conformitate cu angajamentele asumate, remarcând importanța susținerii de către Lituania a parcursului european al Republicii Moldova, inclusiv, prin: (1) acordarea sprijinului politic, (2) asistenței financiare și (3) expertizei lituaniene în procesul de integrare europeană.

Diplomatul moldovean a transmis mulțumiri Guvernului și poporului lituanian pentru asistența acordată în cadrul multiplelor proiecte finanțate în țara noastră și a reiterat aprecierea pentru acordarea recentă a lotului de echipament de protecție destinat sistemului național de sănătate, un semn de solidaritate apreciat de moldoveni.

Părțile au agreat continuarea discuțiilor bilaterale în baza înțelegerilor convenite, inclusiv pe platforma Comisiei mixte moldo-lituaniene pentru integrare europeană, și efectuarea unei noi runde de consultări politice interministeriale în anul 2021.

 

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda