Consultări politice interministeriale moldo-lituaniene

Publicat:Fri, 17/03/2023 - 08:39

17 martie 2023, Chișinău – La Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene s-a desfășurat o nouă rundă de consultări politice interministeriale moldo-lituaniene, conduse la nivel de directori. Subiectele de discuții pe agendă au vizat agenda bilaterală, multilaterală, precum și o abordare mai amplă a procesului de integrare europeană în Republica Moldova.

Șeful direcției cooperare bilaterală Sergiu Mihov a adus aprecieri pentru nivelul avansat al cooperării bilaterale moldo-lituaniene şi dinamica pozitivă a dialogului politic, precum și buna cooperare sectorială  între ambele state. De asemenea, a ținut să exprime mulțumiri Guvernului lituanian pentru asistența acordată în cadrul multiplelor proiecte finanțate în țara noastră, inclusiv pentru proiectul de consolidare a capacităților instituționale ale Ministerului  Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Șeful direcției integrare europeană, Eugen Caras s-a referit la eforturile autorităților moldovenești depuse în vederea lansării negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. În această ordine de idei au fost comunicate evoluțiile cu privire la punerea în aplicare a Planului de acțiuni pentru implementarea măsurilor propuse de către Comisia Europeană în Avizul său privind cererea de aderare a țării noastre la UE, precum și cu privire la sporirea nivelului de aliniere a legislației naționale la cele 33 de capitole ale legislației UE. Totodată, a fost prezentat mecanismul de coordonare a procesului de integrare europeană.

Directorii lituanieni pentru politica de vecinătate estică și pentru UE, Darius Vitkauskas și Robertas Bružilas, s-au referit la susținerea de către Lituania a parcursului european al țării noastre.

S-a subliniat importanța implementării recomandărilor Comisiei Europene și asigurării calității reformelor. În acest sens a fost reiterată deschiderea autorităților lituaniene de a împărtăși cu omologii moldoveni experiența relevantă pentru procesul de aderare. 

Șeful direcției cooperare multilaterală, Victor Lăpușneanu, s-a referit la evoluțiile procesului de reglementare a conflictului transnistrean, situația de securitate în regiune, precum și la pregătirile pentru Summit-ul Comunității Politice Europene din 1 iunie.

În încheiere, directorul lituanian pentru politica de vecinătate estică, Darius Vitkauskas, a propus organizarea următoarei runde de consultări interministeriale moldo-lituaniene la Vilnius în anul următor. 

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda