Consultări politice interministeriale moldo-spaniole

Publicat:Fri, 19/05/2023 - 13:10

19 mai 2023, Madrid – La Ministerul Afacerilor Externe Uniunii Europene și Cooperării al Regatului Spaniei  au avut loc consultări politice interministeriale moldo-spaniole. Delegația moldovenească a fost condusă de secretarul de stat Vladimir Cuc, iar cea spaniolă – de secretara de stat pentru afaceri externe și globale, Ángeles Moreno Bau. Agenda consultărilor a inclus subiecte de cooperare bilaterală, în cadrul organizațiilor internaționale, problematica de securitate ș.a.

Ambele părți au salutat creșterea intensității dialogului politic la nivel înalt și cooperării sectoriale moldo-spaniole. Secretarul de stat Vladimir Cuc a accentuat importanța definitivării și pregătirii pentru semnare cât mai curând a acordului bilateral privind conversiunea permiselor de conducere. A fost propusă aprofundarea cooperării în sfera educației și culturii și organizarea consultărilor pe marginea acordului în privind clasele bilingve, precum și avansarea dialogului cu privire la acordul privind recunoașterea diplomelor, titlurilor științifice și calificărilor profesionale. Partea spaniolă s-a arătat interesată în promovarea relațiilor economice și comerciale încurajând organizarea misiunilor de afaceri. Delegația moldovenească a punctat potențialul de investiții în sfera transporturilor feroviare și energeticii cu accent pe surse de energie regenerabilă și eficiența energetică.

În contextul preluării de către Spania a președinției rotative a Consiliului UE, în jumătatea a doua a anului 2023, diplomatul moldovean a reiterată solicitarea de sprijin pentru lansarea negocierilor de aderare a țării noastre la UE. Părțile au abordat pregătirea și așteptările reuniunii Comunității Politice Europene, care va avea pe 1 iunie în Republica Moldova, dar și a următoarei reuniuni care va fi găzduită de Spania în octombrie 2023.

Referitor la securitatea regională, Secretarul de Stat a relatat despre impactul războiului injust al Rusiei împotriva Ucrainei asupra Republicii Moldova, atât sub aspect economic, cât și din punct de vedere al amenințărilor hibride cu care se confruntă țara noastră. Au fost aduse mulțumiri pentru asistența acordată de Regatul Spaniei pentru gestionarea fluxului de refugiați.

De asemenea, în cadrul vizitei la Madrid, delegația Republicii Moldova s-a întâlnit cu președintele Comisiei Afaceri Externe a Congresului Deputaților, Pau Marí-Klose și membrii Comisiei din diferite grupuri politice cu care a discutat situația politică internă, securitatea regională și agenda europeană a Republicii Moldova și prioritățile președinției spaniole. A fost reiterată aprecierea pentru adoptarea în lunile mai și decembrie 2022 a Rezoluțiilor privind sprijinul Republicii Moldova care reflectă susținerea politică largă din partea parlamentarilor spanioli pentru țara noastră. Cu aceeași ocazie, secretarul de stat a salutat ratificarea în Congres la 11 mai curent a Acordului moldo-spaniol privind protecția socială, acesta urmând a fi ratificat în Senat la începutul lunii iunie.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda