A A A

Consultări politice interministeriale moldo-turce

Publicat:Tue, 04/08/2020 - 15:50

4 august 2020, Chișinău – Secretarul de stat Dumitru Socolan a condus o nouă rundă de consultări politice moldo-turce, în regim de videoconferință. Delegația turcă a fost condusă de Yönet Can Tezel, Șef al Direcției Generale Afaceri Politice Bilaterale al MAE al Turciei. La reuniune au mai luat parte directorii politici din ministerele  de externe, ambasadorii și reprezentanții misiunilor diplomatice ale ambelor state. 

În cadrul consultărilor politice au fost abordate stadiul actual al cooperării și perspectivele de dezvoltare a relațiilor bilaterale, în ajunul vizitei la Chișinău a ministrului de externe turc, Mevlüt Çavușoglu, programată pentru a doua jumătate a lunii august curent. Părțile au salutat nivelul avansat al relațiilor moldo-turce pe diverse dimensiuni, precum și dorința de diversificare și aprofundare a cooperării în toate domeniile: dialogul politic, relațiile economice și investiționale, schimburile comerciale, cooperarea sectorială, interacțiunea în cadrul inițiativelor regionale și organizațiilor internaționale. De asemenea, a fost realizat un schimb aprofundat de opinii cu privire la evoluțiile pe marginea soluționării dosarului transnistrean și alte subiecte din domeniul securității regionale.

Diplomatul moldovean a adresat mulțumiri autorităților turce pentru ajutorul umanitar, constituit din echipamente medicale și de protecție, acordat în debutul crizei pandemice de Covid-19. De asemenea, a fost apreciat sprijinul autorităților de la Ankara în operațiunile de repatriere a cetățenilor moldoveni blocați pe teritoriul Turciei și al statelor vecine din cauza declanșarii stării de urgență și măsurilor restrictive impuse.

În context, au fost aduse aprecieri pentru proiectele de dezvoltare implementate în Moldova de Agenția turcă pentru cooperare internațională (TIKA), in domeniile alimentării cu apă potabilă și igienei, sănătăţii, educației, îmbunătățirii infrastructurii administrative, civile şi agricole.

Totodată, părțile au salutat apropiata vizită în Moldova a șefului diplomației turce, în marja căreia este planificată desfășurarea primei ședințe a Grupului de lucru pentru planificare strategică și au convenit asupra necesității organizării celei de-a X-a runde a Comisiei interguvernamentale pentru cooperare comercial-economică, care s-a dovedit a fi un mecanism eficient de conlucrare în domeniile industriei, energiei, transporturilor, turismului, științei și tehnologiei.

Agenda

There are no items yet.

Subscribe to Agenda